Online marketing

Hoe ga je om met meerdere websites voor één bedrijf?

0

Een website voor een bedrijf runnen, is soms een grote uitdaging. Laat staan als er meerdere bijkomen. Als je bijvoorbeeld bij een bedrijf werkt dat verschillende vestigingen heeft met hun eigen websites, mag je flink aan de bak met online marketing. Maar voordat al dit werk je opslokt, moet je goed doordenken hoe je het aanpakt. In dit artikel geef ik je tips die je helpen met efficiënter en effectiever werken aan websites. Dit zorgt er ook voor dat je je onlinemarketing-inspanningen zo optimaal mogelijk kunt inzetten.

Google Ads

Om te zorgen dat mensen je vinden, ga je voor iedere vestiging actief aan de slag met Google Ads. Je maakt campagnes voor elke vestiging en adverteert daarbij op relevante zoekwoorden. Het kan gebeuren dat je nu niet meer alleen concurreert met je concurrent, maar ook met jezelf. Hierdoor ga je meer betalen per klik. En daar word je natuurlijk niet blij van. Je kunt nu een aantal dingen doen om dit systeem zo logisch mogelijk in te richten.

Locatie-targeting

Door iedere campagne (vestiging) zijn eigen gebied te geven waarbinnen die adverteert, beperk je onderlinge concurrentie. Je kunt dus instellen dat iemand die in Tilburg zoekt, de advertentie te zien krijgt van de vestiging waarbij Tilburg in het dekkingsgebied ligt. Maar wat als geen enkele vestiging die plaats instelde als locatie?

Als je per campagne (vestiging) locaties instelt voor het tonen van advertenties, moet je rekening houden met het feit dat je waarschijnlijk niet heel Nederland ‘dekt’. Dat kan uiteraard een keuze zijn, maar het is wel een belangrijk punt om over na te denken.

Wil je wel heel Nederland targeten? Dan moet je een campagne draaien voor locaties die vestigingen niet ‘dekken’. Daarnaast beveel ik aan om in Google Ads gebruik te maken van de optie om ook advertenties te tonen als iemand interesse heeft in een locatie waarop je je richtte.

locatie-targeting Google Ads

Stel dat iemand in Leeuwarden woont en een bepaalde zoekopdracht gebruikt waarin ‘Eindhoven’ staat. Grote kans dat je Leeuwarden niet als locatie instelde voor een vestiging in de buurt van Eindhoven. Door bovengenoemde functie kan Google in dit geval toch de advertentie voor omgeving Eindhoven tonen. De gebruiker geeft namelijk aan hier echt naar op zoek te zijn.

Extensies

Als je met campagnes gericht op locaties aan de slag gaat, raad ik je ook aan om eventuele extensies goed in te richten. Het voordeel hiervan is dat je specifieke informatie per vestiging kunt tonen. Denk bijvoorbeeld aan oproepextensies. Het telefoonnummer van de vestiging tonen, is veel nuttiger dan het tonen van het telefoonnummer van het hoofdkantoor die je misschien op accountniveau instelde.

Google Analytics

De inrichting van Google Analytics is een mooi voorbeeld van ‘opeens is het irritant dat ik per website steeds een ander account, een ander property en een andere dataweergave moet selecteren’. Vaak gaat het als volgt. Er komt een tweede vestiging bij en je maakt een tweede Google Analytics-account aan. Vervolgens is alle data inzichtelijk. Dat is top! Bij de derde gebeurt precies hetzelfde en bij de vierde website is het zover. Het wordt te omslachtig en je bereikt het irritatiepunt.

Account, property & weergaven

Eén account voor je bedrijf aanmaken, is vaak voldoende. Per vestiging maak je vervolgens een property aan en binnen een property maak je één of meerdere dataweergaven aan. Bekijk de onderstaande schermafbeelding eens. Deze is afkomstig uit de demo-omgeving van Google Analytics. Hier zie je een set-up met één account (bedrijf), één property (in dit geval per vestiging een property) en per vestiging kun je meerdere weergaven maken.

Google Analytics account property weergaven

Met meerdere dataweergaven bedoel ik dat het verstandig is om bijvoorbeeld een ruwe weergave te maken, zonder aanpassingen en instellingen of iets dergelijks. Daarnaast kun je nog een testweergave maken waarmee je nieuwe releases van de websites kunt testen. Uiteindelijk maak je één perfect ingestelde weergave. Denk hierbij onder andere aan IP-filters en verwijzingsuitsluitingen. Dit gebruik je voor data-analyses en rapportages.

SEO: linkbuilding

Je kunt zoveel websites beheren en laten presteren natuurlijk zien als een last, maar je kunt er ook op inspelen. Als jij te maken hebt met vier websites die allemaal een goede autoriteit hebben, is het enorm interessant om naar elkaar te linken. Dit kan op een hele natuurlijke manier, want je mag uiteraard laten zien dat je meerdere vestigingen hebt. De footer (onderaan de website) is een logische plek om te linken naar de andere vestigingen.

Een voorbeeld van een bedrijf met meerdere domeinen is Frank.nl. Dit bedrijf biedt producten aan in diverse branches. Per branche hebben ze een ander domein. De website https://www.lamp-expert.nl/ biedt bijvoorbeeld een overzicht aan van alle andere shops die ze hebben. Dit is weliswaar niet in de footer, maar in de header van de website.

 

linkbuilding seo frank.nl

 

Bovenstaand overzicht bevat allerlei linkjes naar andere websites die ook bij Frank.nl horen.

Voordeel voor de klant, voordeel voor jou

Naast het SEO-voordeel dat je ermee behaalt, kunnen dergelijke linkjes ook bijdragen aan een positieve klantbeleving. Laten we een voorbeeld nemen: een klant wil via de website van een autobedrijf een afspraak maken voor een reparatie. Helaas is er geen tijd meer beschikbaar op de dag dat hij of zij langs wil komen.

Je kunt dan als website-eigenaar alternatieven op de reserveringspagina aangeven. Bijvoorbeeld dat de op één na dichtstbijzijnde vestiging wél beschikbaarheid heeft. Voorzie de bezoeker van een direct link om hem of haar de reservering gemakkelijk te laten maken. Zo voorzie je bezoekers in hun behoeften én haal je er zelf voordeel uit!

Er is meer dan online marketing

Naast allerlei aspecten van online marketing, kun je aan de achterkant van websites ook uitdagingen tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan het CMS. Iedere website draait op een bepaald CMS. Prima als je één website te beheren hebt, maar hoe ga je dit (effectief en efficiënt) doen als je er vier met allemaal dezelfde producten moet beheren?

Dat dit problematisch wordt, komt vaak pas aan het licht als het aantal websites (gestaag) groeit en je voor iedere website weer apart moet inloggen in het CMS. Als je dan voor iedere website hetzelfde product of dienst online moet zetten, is dit enorm tijdrovend. En laten we eerlijk zijn, ook niet echt motiverend.

Slimmer werken

Nu kun je deze structuur niet van de ene op de andere dag aanpassen. Maar als het moment daar is dat je bijvoorbeeld een nieuwe website gaat maken, is mijn dringende advies om hier heel goed naar te kijken. Je kunt namelijk via één CMS al je websites beheren. Op die manier hoef je niet per website de werkzaamheden waar ik het eerder over had, op te pakken.

Dit geeft jou (of iemand anders in je team) weer tijd om met andere, nuttigere, dingen bezig te gaan. Inhoudelijk ken ik niet alle CMS-systemen, maar een CMS die goed de oplossing bood in een situatie met meerdere vestigingen die ik meemaakte, is SilverStripe.

Iedere euro slim besteden

Met meerdere websites voor één bedrijf omgaan, is niet makkelijk. Je krijgt vanuit diverse invalshoeken te maken met uitdagingen en moet alles zo goed mogelijk oplossen. Bekijk vanuit de ‘achterkant’ hoe je de websites beheersbaar kunt houden, zodat iedereen zo effectief en efficiënt mogelijk aan het werk is.

Daarnaast is het noodzakelijk om goed na te denken over je marketinginspanningen. Je wil iedere euro immers zo slim mogelijk besteden en je eigen concurrent zijn in Google Ads is zonde van je marketingbudget!

Hoe ga jij om met het onderhouden van meerdere websites? Kun je alles nog bijhouden? Ik ben benieuwd hoe je het aanpakt! Deel je ervaringen met me in een reactie hieronder.