Social media

Versla het LinkedIn-algoritme in 3 stappen

0

Het algoritme van LinkedIn is één van de bepalende factoren voor het bereik van je update. Als je leest over het algoritme, lees je vaak over trucjes. In dit artikel lees je hoe je minder afhankelijk bent van het algoritme.

Gebruik ik nou 1 of 3 hashtags in een post? Moet de externe link in de reacties? Werkt een PDF beter dan alleen een tekst en foto? Uiteindelijk zijn het allemaal trucs. Hiermee ga je compleet voorbij aan de basis van een succesvolle update. In dit artikel vind je 3 belangrijke stappen om minder afhankelijk te zijn van het algoritme.

Wat is het algoritme?

Het algoritme van LinkedIn is een set regels die bepaalt óf en zo ja, hoeveel en aan wie jouw updates worden getoond in de tijdlijn. Het is de ultieme black box. Niemand, buiten een beperkt aantal betrokkenen bij LinkedIn, weet exact hoe het systeem werkt. En op basis van ons gedrag (data) en nieuwe functionaliteiten wordt de set regels, continu aangepast. Wat vandaag werkt, kan morgen alweer achterhaald zijn.

Vanwege het bereik is het dus erg interessant om te weten wat het algoritme beïnvloedt. Maar door alle aandacht voor de ‘trucjes’ vergeten we soms waar het écht om gaat: namelijk goede content. Pas de volgende 3 stappen consequent toe en je hoeft veel minder stil te staan bij de exacte werking van het algoritme.

Stap 1. Zorg voor relevantie

Het allerbelangrijkste voor jouw volgende update: weet voor wie je deze schrijft. Of voor wie je de video maakt. Weet wie je doelgroep is. Zorg ervoor dat jouw boodschap aansluit bij deze doelgroep.

Je begint daarom met het goed identificeren van je doelgroep(en). Wat zijn de gemeenschappelijke karakteristieken van deze groep (leeftijd, functie, regio). Wat drijft hen? En wat vinden zij belangrijk? Welke informatiebehoefte hebben zij op LinkedIn? Kortom: wanneer ben je als afzender relevant?

Een mooi voorbeeld is Mireille Beumer. Een zelfstandig ondernemer die trainingen geeft over het faciliteren van vergaderingen en bijeenkomsten. Zodat haar deelnemers deze zelf beter kunnen voorbereiden en begeleiden.

Voorbeeld Mireille Beumer op LinkedIn

De doelgroep van Mireille? Consultants, trainers en procesbegeleiders. Medior en senior professionals. Vaak zijn het vrouwen. Vaak zijn ze werkzaam in een paar specifieke sectoren.

Doordat zij dit in kaart heeft gebracht en hen regelmatig vragen stelt, weet zij beter in te spelen op de informatiebehoefte van haar doelgroep. Ze weet welke vragen er bij hen leven. Maar óók welke toon aanslaat. Ze hoeft vaktermen niet te schuwen.

Door in haar updates en blogs tips en herkenbare ervaringen te delen en vragen te beantwoorden, is ze relevant. Met als gevolg? Een relatief hoog engagement op haar updates. Waardoor ze meer bereik genereert en zij door meer en meer mensen wordt gezien als een van dé Nederlandse faciliteer-specialisten.

Stap 2. Maak het zo persoonlijk mogelijk

Het enige wat jouw content écht onderscheidt van dat van anderen, dat ben jij! Jouw persoonlijke visie. Je ervaringen. Jouw verhaal. En dat biedt je direct een scala aan contentmogelijkheden:

Je hebt een evenement bezocht, een training gevolgd, bent een nieuwe samenwerking of dienstverband aangegaan. Allemaal gelegenheden om je persoonlijke leermoment, mening en/of enthousiasme te laten zien! Benoem in dit soort gevallen niet alleen het feit zelf, maar vooral ook wat het je heeft opgeleverd. En betrek of bedank de mensen die je hebt ontmoet of met wie je hebt samengewerkt met een tag.

Uit de dagelijkse praktijk

Laat gebeurtenissen zien die je in jouw dagelijkse praktijk tegenkomt. Wat zijn de lessen die je hebt geleerd? Hoe pak jij een specifieke situatie aan? Deel deze ervaringen en maak jouw lezer duidelijk wat hij/zij anders kan doen. Of vraag hoe zij dit zouden aanpakken. Een voorbeeld van Tamara Rood:

Voorbeeld Tamara Rood op LinkedIn

Je leest een interessant artikel, waarvan je weet dat anderen uit je netwerk, je (beoogde) klant of je doelgroep er ook wat aan kan hebben. En je wil ze er niet alleen op attenderen, maar ze ook vertellen waarom ze er even tijd voor vrij moeten maken om het te lezen.

Dat kan alleen maar als je er jouw persoonlijke toelichting op geeft. Waarom jij vindt dat dit een must-read is of juist wat jij aan dit specifieke artikel hebt gehad in je dagelijkse praktijk. Een voorbeeld van Eugene van den Hemel:

De weg ernaartoe

Je hebt een mooi resultaat behaald in je werk en het liefst wil je dat van de daken schreeuwen omdat je er trots op bent. Terecht! De berichten die ons het meeste opvallen en bijblijven zijn die berichten die niet alleen gaan over het eindresultaat, maar ook over de weg ernaartoe.

Jouw eerlijkheid over hobbels en tegenvallers, mislukkingen en fouten zijn herkenbaarder, persoonlijker en daarmee veel meer inspirerend voor je netwerk dan de halleluja-versie. Een voorbeeld uit de eigen praktijk.

Creëer en gebruik vooral je eigen stijl. Het is jouw netwerk, jouw doelgroep en jouw dienst of product. Dan werkt een persoonlijke aanpak het best. Wees jezelf. Schrijven zoals je praat is hier bijvoorbeeld een uitstekende vorm voor. Je brengt mensen daarmee al direct wat dichterbij en je bent dezelfde persoon in je online en offline ontmoetingen.

Niets is zo verwarrend als een totaal ander persoon in levenden lijve te ontmoeten dan dat je verwacht had op basis van zijn/haar online activiteit.

En als je het hebt over jouw eigen ervaringen, verhalen en visie, laat ook eens letterlijk wat meer van jezelf zien met beeldmateriaal, zoals een foto of een video. Mensen doen zaken met mensen, dus durf jezelf te laten zien. En ja, dat betekent ook je eigen hoofd in beeld: laat maar zien met wie ze te maken hebben. Door het uitdragen van je eigen visie en verhaal en je kop (soms letterlijk) boven het maaiveld durven uit te steken, val je meer op.

Tot slot een korte opdracht die wij regelmatig in onze trainingen opnemen:

Sla je tijdlijn er eens op na: wiens content spreekt je aan en waarom? Hoe komt dat? Wat doen ze waardoor je aandacht behouden blijft? Welke lering kun jij daar uit trekken? Wat is toepasbaar op jouw eigen praktijk? Laat je inspireren!

Stap 3. Zoek uit wat voor jou werkt

Iedere persoon is anders. Elk netwerk is anders. Wat werkt voor de één, werkt niet altijd voor de ander. Heb je veel studenten/jongeren in je netwerk? En heb jij een voor hen relevante boodschap? Dan slaan meer dan de ‘magische’ 3 hashtags misschien juist wél aan. Heb je een senior netwerk? Dan komt jouw boodschap misschien wel beter over in blogs en PDF’s, dan in video’s.

Een ander mooi voorbeeld kwamen we laatst tegen in de podcast van Mark Williams. Hierin kwam het onderwerp aan bod hoe vaak je nou moet posten. 2 keer per week? 5 keer op een dag?

Blijf testen

Als we Gary Vaynerchuck moeten geloven dan is het hoe meer, hoe beter. Maar wat werkt voor een marketeer met circa 3,5 miljoen volgers, werkt niet voor een accountant in Lutjebroek. Simpelweg omdat Gary elke dag honderden, zo niet duizenden nieuwe volgers erbij krijgt. En het algoritme ‘serveert’ jouw content vaak aan nieuwe volgers. Hij heeft dus sowieso een paar duizend mensen die z’n post, hoe goed of slecht ook, zien. We kunnen je uit eigen ervaring vertellen, dat dit bij ons én de accountant in je Lutjebroek, echt anders werkt.

Het is daarom belangrijk om te testen wat voor jou werkt. Kijk eerst eens naar jouw updates en blogs van de afgelopen maanden. Waar reageren mensen op? Welke onderwerpen creëren een groter bereik? En ga vervolgens testen. Welke inhoud slaat aan bij jouw doelgroep? Bij welk format heb je meer interactie? Zijn er bepaalde tijdstippen of dagen waarop er meer betrokkenheid is. Test, test test!

Versla het algoritme met een rechtse hoek

Natuurlijk is het goed dat de werking van het algoritme onderzocht wordt. Dat doen we zelf ook… maar een hashtag meer of minder bepaalt het succes van jouw update niet. Een toegevoegde PDF of een PowerPoint ook niet.

Jouw succesvolle post wordt vooral bepaald door je netwerk. Wat jij hen geeft. En hoe zij hierop reageren. Dat is de basis. Heb je die goed? Dan versla jij het algoritme met een rechtse hoek!