Social media

Zet Instagram in als wervingskanaal [3 tips]

0

Interactie & engagement met je doelgroep. Dat is toch waar iedere ondernemer, recruiter en marketeer tegenwoordig over praat en naar streeft. Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat zoveel werkgevers Instagram links laten liggen als kanaal voor de werving van nieuwe medewerkers. Met 5 miljoen gebruikers in Nederland is Instagram het social platform met de meeste interactie en iedereen heeft het ook nog eens bij zich op mobiel. Klinkt als een goudmijn om daar jouw nieuwe collega te vinden toch?

Daarom 3 tips hoe jij je zichtbaarheid als werkgever vergroot in het kader van employer branding. Mindset, authenticiteit en vrijheid voor je wervingskanaal klinken als 3 clichés, maar ik daag je uit om snel verder te lezen over mijn toepassing ervan.

1. Mindset

In mijn gesprekken met recruiters en HR-professionals moet ik vaak beginnen met het wegnemen van vooroordelen over het zakelijk gebruik van Instagram. Dat doe ik graag en zo ook voor jou in dit artikel.

De reacties die ik zoal krijg:

  • “Instagram is toch vooral privé”
  • “Mijn doelgroep zit volgens mij niet op Instagram”
  • “Ik heb niets met social media en ik heb zelf geen Instagram-account”

Misschien herkenbaar voor jou of voor jouw collega’s? Mijn ongezouten reactie op deze vooroordelen: “Nee prima dat jij persoonlijk Instagram niet zo interessant vindt, maar welkom in 2019”.

We zitten in een krappe arbeidsmarkt die we bestempelen als een kandidatenmarkt. Veel vacatures, minder beschikbare kandidaten. Om medewerkers te verleiden om bij jou te komen werken, moet je meer dan ooit denken vanuit de doelgroep. Hierbij is doelgroepgericht werven en communiceren de sleutel tot succes. En als werkgever betekent dat dat je soms kanalen gaat ontdekken en leren inzetten voor van je kandidaat. Want die kandidaat is koning, toch?

En de valkuil “mijn doelgroep zit niet op Insta” blijkt in de praktijk vaak een aanname. Voorkom deze door data en doelgroepinformatie te verzamelen. Check eens cijfers over socialmedia-gebruik van Newcom of Intelligence Group. Maar gebruik ook je eigen collega’s als informatiebron en achterhaal in welke mate zij actief zijn op Instagram.

2. Authenticiteit

Als je inmiddels de slimme stap hebt gemaakt en je zichtbaarheid als werkgever wil vergroten op Instagram, komt een volgende vraag. Hoe doe ik dat? Ga ik gebruikmaken van een corporate Instagram-account of maak ik een apart werkenbij-account aan?

En welke content ga ik gebruiken om mijn feed en stories te vullen? Vaak zie ik dat we ijverig afbeeldingen gaan knippen en plakken van andere kanalen of van de website. Maar helaas zonder succes, want ieder kanaal is anders en heeft unieke content nodig. Daarom maken veel bedrijven ook bewuste keuzes om een apart werkenbij-account te maken en niet te kiezen voor wedijveren met de corporate content.

En als je met content bezig gaat, bedenk dat een Instagram-account moet leven en alleen geloofwaardig is als het authentiek is. Dat bereik je door de inzet van je eigen medewerkers. Mensen maken nu eenmaal makkelijker connecties met mensen dan met bedrijven. Daarom is het belangrijk om jouw werkgeversmerk te laten leven en een gezicht te geven.

Kies voor je content op je Instagram dus niet voor stockfoto’s of acteurs, maar maak alleen maar content met je eigen collega’s. Het kan helpen om hierbij zelfs een paar vaste gezichten te kiezen voor online herkenbaarheid en waarmee je doelgroep zich identificeert.

3. Vrijheid

Je wil dus je eigen medewerkers betrekken bij de content, maar doe dat dan slim. Als je aankomt met een cameraploeg zul je ze afschrikken. En de grootste valkuil die ik zie in de praktijk is dat we medewerkers te veel regisseren. Vooral niet doen, dit gaat ten koste van de authenticiteit en geloofwaardigheid van je content.

Geef je medewerkers daarom vrijheid en vertrouwen als ze jouw Instagram-account vullen.

They are the brand and let them live it

Natuurlijk is het wel verstandig dat je ze goed faciliteert. Voorzie ze in de juiste materialen en laat ze zelf content maken met hun smartphone. Investeren in een (vlog)training is geen overbodige luxe. En ga te werk met een strategie en met formats (vaste items). Vraag je collega dus om zo’n format te vullen, bijvoorbeeld: ‘een dag meekijken met’ of ‘vacature-vrijdag’.

Succesvolle als wervingskanaal

En dat Instagram werkt bewijzen ook deze succesvolle werkenbij-accounts. Check deze accounts voor inspiratie hoe jij jouw account kunt vullen. En vooral ook de verschillende manieren van interactie die ze toepassen.

Instagram Stories is een hele belangrijke om te gebruiken en vooral de functionaliteiten:

  • quiz
  • vragen stellen
  • polls
  • chat

Zo maakt de politie slim gebruik van een quiz, de operatieassistenten van UMCG hebben herkenbare rubrieken als ‘wist je dat’.

Accepteer cookies

En wat dacht je van de branded hashtag #sneakersopdebank van ABN AMRO.

Accepteer cookies

En mijn alltime favorite is Albert Heijn die echt hun eigen jongeren de content laten bepalen. En hoe tof als jouw bericht op de landelijke pagina komt met ruim 172.000 volgers. Als we het dan over binding van je medewerkers hebben 😊

Is een wervingskanaal op Instagram iets voor jou?