Digital business

De toekomst van autoruiten: connected & interactief

0

Als het gaat om spannende ontwikkelingen binnen de auto-industrie, denk je waarschijnlijk niet aan de ruit van de auto. Tenzij het gaat om de manier waarop een gelamineerde voorruit gefabriceerd wordt. Toch gaat er veel gebeuren de komende tijd. De voorruit zoals we die kennen, is verleden tijd. In dit artikel lees je wat we kunnen verwachten van de nieuwe mogelijkheden die de voorruit ons te bieden heeft in de toekomst en wat de concrete voordelen zijn.

De autoruit als informatiesysteem

Autofabrikanten plaatsen al tientallen jaren alle tellers en meters op het dashboard. De meest logische plek is dit eigenlijk niet, want we moeten dan onze ogen van de weg halen als we rijden. We doen dit om te kijken naar het brandstofpeil, de rijsnelheid en de route die ons navigatiesysteem aangeeft. Dat levert vaak gevaarlijke situaties op.

Dit is verleden tijd met het HUD-systeem. HUD staat voor Head-Up display. Dit verraadt ook direct wat het doet: een display waarbij je het hoofd omhoog kunt houden. Het display projecteert alle belangrijke informatie op de voorruit. Daardoor kun je als bestuurder gewoon de ogen op de weg houden, terwijl je alle informatie krijgt die je nodig hebt.

Er zijn op dit moment al toepassingen voor de HUD, maar dit zijn vaak systemen die werken met projectie vanaf een mobiel apparaat op een klein deel van de voorruit. Voordat de HUD-systemen echt gebruikt kunnen worden, moet er meer getest en ontwikkeld worden. Zo mag het systeem de bestuurder niet afleiden en mag het gezichtsveld van de bestuurder niet beperkt worden volgens het handboek van de RDW.

De autoruit als navigatiesysteem

Trek je de lijn van de HUD nog verder door en zet je de ontwikkelingen op het gebied van Augmented Reality ernaast, dan wordt het pas echt spannend. De voorruit wordt dan ingezet als een interactief datascherm dat meer doet dan het gemiddelde navigatiesysteem. Niet alleen wordt de route weergegeven op de voorruit, maar door realtime informatie te gebruiken is de voorruit ook constant online.

Handig, want verkeersinformatie, ongelukken en wegwerkzaamheden worden door het navigatiesysteem bekeken en berekend. Aan de hand daarvan wordt de route aangepast als er een beter alternatief is.

Dit wordt nog vele malen interessanter als je kijkt naar de autobanden die nu als prototypes door bandenfabrikanten als Goodyear getoond worden:

Accepteer cookies

Als zowel de voorruit als de gemiddelde autoband data kan verzamelen en interpreteren, dan ontstaat er veel meer realtime informatie die direct ingezet kan worden tijdens het rijden. Samen met de investeringen in informatiesystemen binnen de infrastructuur levert dit een zee aan informatie op. Hiermee kan mobiliteit in de toekomst efficiënter, duurzamer en sneller. Daarnaast is dit een vereiste als we ooit aan de autonome auto willen, want die heeft deze data nodig om te kunnen rijden.

Interactieve schermen op de autoruit

Het zijn vaak de kinderen die achterin de auto zitten en het zijn vaak de kinderen die zich vervelen tijdens langere autoritten. Veel autofabrikanten zijn samen gaan werken met softwareontwikkelaars om hier iets mee te doen. Toyota introduceerde bijvoorbeeld de ‘Window to the World’, een systeem waarmee de zijruiten achterin de auto interactieve schermen worden.

Dit gaat ver. Je kunt met dit systeem inzoomen in het landschap, beelden vastleggen, maar er kan ook media afgespeeld worden op de zijruit. En Toyota zou Toyota niet zijn als er niet nóg meer gedaan zou zijn met dit systeem. Daarom kunnen de dakramen in de auto ook ingezet worden als interactieve schermen. Zo kan het dakraam je straks precies vertellen welke sterren je ziet tijdens een nachtelijke rit. Een introductiedatum is nog niet bekend. Er zijn wel twee werkende prototypes getoond.

Ook andere autofabrikanten zijn al tijden aan het werk met het creëren van een infotainmentsysteem achterin de auto op de zijruiten. Het gaat meestal om het af kunnen spelen van media en gebruik maken van social media.

De verbazingwekkende voortgang bij Ford: Feel the View

Ford is gaan samenwerken met GTB Roma en Aedo Project om autorijden leuker te maken voor mensen die niet kunnen zien of slechtziend zijn. Met 255 levels vibratie worden grijstinten op de autoruit ‘getoond’. Deze vorm van braille maakt het voor blinde mensen mogelijk om de omgeving te zien met hun vingertoppen. En ook hier is weer meer aandacht aan besteed, want dit systeem is verbonden aan een database zodat een stem in de auto vertelt wat er buiten de auto te zien is.

De autoruit gaat zonlicht en straling voor je filteren

Regensensoren kennen we allemaal wel onderhand. Maar wat gebeurt er als er ook sensoren toegevoegd worden die lichtinval meten en de voorruit dimmen als het licht te fel is? Precies, dan hoef je nooit meer je zonnebril te zoeken tijdens het rijden. Aangezien sensoren ook uv-straling kunnen meten, is de kans groot dat de voorruit straks ook als uv-filter gaat werken.

De toekomst van autoruiten: connected en interactief

Autoruiten nemen een groot oppervlak van de auto in. Met de huidige technologische ontwikkelingen kan het autoglas op een veel betere manier ingezet worden. Hierbij gaat het vooral om verbonden, interactieve systemen die de bestuurder ondersteunen tijdens het rijden.

Maar het gaat ook om vermaak voor de mensen op de achterbank, want de zijruiten kunnen immers vele malen makkelijker gebruikt worden dan de voorruit die vooral overzichtelijk moet zijn met het oog op de veiligheid. Wat denk jij van het nieuwe autosysteem?