Online marketing

Generatie Alpha: de kopers van de toekomst

0

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de algemene karakteristieken van de babyboomers, Generatie X, millennials en Generatie Z. Grote kans dat je je nu vooral focust op millennials en Generatie Z. Maar er komt een nieuwe generatie aan die een belangrijke rol gaat spelen: Generatie Alpha. De kinderen die zijn geboren na 2010. Waarschijnlijk heb je nog niet zoveel gehoord over deze generatie en dat is niet gek. Een gedeelte van Generatie Alpha loopt namelijk zelfs nog in luiers rond.

Generatie Alpha, wie zijn dat?

Je behoort tot Generatie Alpha als je geboren bent tussen 2010 en 2024. De oudste van deze generatie is in 2019 negen jaar oud. Een deel van deze generatie is dus nog niet eens geboren. Op dit moment worden er wereldwijd wekelijks ruim 2,5 miljoen Alpha’s geboren. De onderzoeker Mark McCrindle vermoedt dat de generatie groeit naar 2 miljard tegen de tijd dat een nieuwe generatie het in 2025 overneemt. Generatie Alpha is de eerste generatie die volledig opgroeit in de 21ste eeuw.

Waar komt de naam vandaan?

Marc McCrindle deed in 2005 een onderzoek over generaties. In deze enquête werd aan de respondenten gevraagd of zij een geschikte naam wisten voor generatie na Generatie Z. Ga terug naar het begin was een veel voorkomend antwoord. Generatie A werd zelfs voorgesteld door 25 procent van onze respondenten.

Bij de vorige generaties werd gebruik gemaakt van het Latijns alfabet. Dit alfabet werd ook gebruikt voor de namen van de orkanen. Door de grote hoeveelheid orkanen in 2005 moesten ze noodgedwongen over op een nieuw alfabet. Uiteindelijk is er voor gekozen om door te gaan met het Grieks alfabet. De ‘Z’ is de laatst mogelijk letter van het Latijns alfabet en deed bij de generaties hetzelfde probleem op als bij de orkanen. Het Grieks alfabet was een logische keuze en de alpha is de eerste letter hiervan.

Na maanden van onderzoek en discussiëren is deze nieuwe naam voor de generatie gekozen. Sindsdien gaat deze generatie als Generatie Alpha door het leven.

De ouders van Generatie Alpha: millennials

De Alpha-kinderen zijn voornamelijk de kinderen van de millennials. De millennials zijn geboren in de 20ste eeuw, tussen 1980 en 1995. Deze generatie staat ook wel bekend als generatie Y.

Op dit moment zijn er meer dan 3 miljoen millennials in Nederland en meer dan twee miljard, verspreid over de hele wereld. Hun manier van leven heeft veel invloed op het onderwijs, media, marketing en werk. Een groot deel van deze generatie neemt inmiddels deel aan de arbeidsmarkt en in 2025 neemt waarschijnlijk iedereen deel aan de arbeidsmarkt.

Social media is voor millennials belangrijk. Ze doen inspiratie op via Instagram, YouTube en Snapchat en plaatsen regelmatig foto’s online. Waarschijnlijk zijn millennials een van de eerste die producten aanschaffen via social media, ook wel social commerce.

Digitale identeit door millennials

Het plaatsen van foto’s van je kinderen op social media is inmiddels heel normaal, maar daar blijft het niet bij: millennials maken ook socialmedia-accounts aan voor hun baby’s. Uit een onderzoek van Gerber.com blijkt dat ongeveer 40 procent van de ouders tussen de 18 en 34 jaar oud een account aanmaakt voordat het kind een jaar wordt. Iets meer dan 7 procent doet dit pas voor de tweede verjaardag van het kind. Gemiddeld plaatst een millennial 107 foto’s van hun kinderen online, nog voordat ze kunnen lopen. Dit is het dubbele ten opzichte van Generatie X. Zij plaatsten gemiddeld 56 foto’s online.

Andere generaties moesten zelf hun socialmedia-accounts aanmaken en hun weg online vinden, maar voor veel uit Generatie Alpha wordt het dus al voor ze gedaan.

Millennials denken nu al na over de online toekomst van hun kinderen.

Uit het onderzoek van GoDaddy blijkt dat 20 procent van de millennials al een website heeft gemaakt voor hun kinderen. Dit doen ze voornamelijk om de naam te reserveren of om kinderen te leren hoe ze moeten omgaan met het internet. Nog eens 18 procent van de millennials overweegt het. Om dezelfde redenen als de ouders die nu al een domein hebben aangemaakt.

Leven met social media

Buiten dat ze al een digitale identiteit hebben, kunnen ze een leven zonder social media ook niet voorstellen. In 2010 werd Instagram onthuld. Facebook en Whatsapp zijn al eerder dan 2010 opgericht. De socialmediaplatformen bestonden dus al. Al maakt Generatie Alpha nog niet veel gebruik van deze digitale identiteit. Daar zijn ze op dit moment nog te jong voor.

Alpha’s groeien op met YouTube. Dit kanaal bestond natuurlijk ook al. Sommige video’s zijn vergelijkbaar met tv-programma’s, maar ze kijken ook veel video’s die alleen op YouTube beschikbaar zijn. Ofcom vroeg in hun onderzoek ‘life on the small screen’ (pdf) aan de kinderen waar ze dan naar keken. Troy (4) geeft als antwoord dat hij op YouTube kijkt naar afleveringen van PJ Masks en Paul (7) kijkt graag naar video’s waarin wordt ‘gekookt’ met speelgoedkeukens.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat de allerkleinsten van deze generatie voornamelijk naar tv-programma’s, muziekvideo’s en vloggers kijken. Als ze iets ouder zijn (5+), dan beginnen ze ook te kijken naar gamevideo’s, tutorials, YouTube-families en make-uptutorials.

Influencers hebben de aandacht

Influencer marketing heeft zich in de afgelopen jaren ver ontwikkeld op social media. Steeds meer retailers en merken maken influencer marketing onderdeel van hun strategie. Als je iemand iets ziet dragen wat er tof uitziet – waar dan ook – dan ga je dit zelf ook kopen. Uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de Generatie Alpha wordt beïnvloed door online influencers. Met 28 procent zijn vrienden de grootste influencers van deze generatie. Familie komt met 21 procent op de derde plek.

Screenshot uit onderzoek naar de influencers voor Generatie Alpha.

Bron: onderzoek Wunderman Thompson Commerce

50 procent van de Alpha Generatie wil een product kopen dat hun favoriete YouTube- of Instagramster draagt of gebruikt. Deze generatie wil zelfs dat sommige influencers hun eigen winkel beginnen, zodat ze later gemakkelijk hun producten kunnen kopen. Vooral how-to video’s, game tutorials en unboxing video’s van influencers zijn populair. Influencers hebben dus echt de aandacht van deze generatie.

Opgroeien met technologie

Generatie Z groeide al op in een wereld omringd door internet. Je kunt ze gerust digital native noemen. Toch worden ze op dit gebied overtroffen door Generatie Alpha. Zij zijn de meest materiële en technologische generatie die de wereld tot nu toe heeft gekend. Ze zijn niet bang voor technologie en ontdekken het spelend.

In het jaar dat de eerste Alpha-kinderen werden geboren, werd de iPad gelanceerd (pdf). Generatie Alpha weet al vanaf een leeftijd van ongeveer 2 jaar hoe ze een apparaat met touch-screen moet bedienen. Alpha’s worden direct ondergedompeld in de wereld van de touch-screenapparaten en zijn vaak comfortabeler bij het swipen dan de meeste volwassenen. Uit onderzoek van Ofcom (pdf) blijkt dat 19 procent van de 3- en 4-jarigen een eigen tablet heeft. Van de 5-tot 7-jarigen heeft al ruim 42 procent een eigen tablet. Ruim 69 procent van de 3- en 4-jarigen en 67 procent van de 5-tot 7-jarigen gebruikt een tablet om online te gaan. Smartphones hebben ze nog niet echt op deze leeftijd.

De eerste Alpha-kinderen gaan inmiddels naar de basisschool. Scholen maken tegenwoordig tijdens lessen al steeds meer gebruik van tablets en computers. Zo worden de lesboeken steeds vaker vervangen door iPads en worden de projecten online gedeeld. Tegen de tijd dat de laatste Alpha-kinderen naar school gaan, zal het digitaal nog verder ontwikkeld zijn en misschien wel enorm verschillen van het onderwijs wat we vroeger kenden. Bovendien zullen ze sneller profiteren van de technologische voordelen.

Rol van Voice

Siri en voice-assistenten kennen Alpha’s ook al en in steeds meer huishouders staat een Amazon Echo of een Google Home. Deze voice-assistenten maken technologie toegankelijker voor alle leeftijden binnen deze generatie. Op het moment dat ze kunnen praten, leren ze ermee omgaan. Ze zien hun ouders de voice-assistenten ook gebruiken, waardoor ze direct kennismaken met dit soort apparaten. Een meerderheid van deze generatie vindt het dan ook al leuk om een gesprek aan te gaan met Alexa. De Alpha’s zijn hierdoor zo bekend met deze apparaten, dat de kans ook groter is dat ze deze op latere leeftijd ook blijven gebruiken en producten via deze technologie gaan aanschaffen.

Even geen schermen

Hoewel Generatie Alpha zo digitaal opgroeit, moet je ook weten dat ze niet alleen tijd doorbrengen achter een scherm. Ze hebben graag quality time met vrienden of familie en ze vinden het heerlijk om buiten te spelen. Uit onderzoek van Beano for Brands (pdf) blijkt dat 47 procent van de kinderen regelmatig buiten speelt en 96 procent zichzelf weet te vermaken als ze even niets te doen hebben. Zelfs hobby’s als haken en breien zou zomaar eens weer populair kunnen worden bij deze generatie.

Kopers van de toekomst

Nu heb je iets meer inzicht in Generatie Alpha, de de kopers van de toekomst. Blijf de groep in de gaten houden. Omdat een groot deel van deze generatie nog niet is geboren, is het verstandig om hun ontwikkeling in de gaten te houden.