Content

De basics van influencer marketing

0

Influencer marketing heeft zichzelf de afgelopen jaren ontwikkeld tot essentieel onderdeel van de marketingstrategie van bedrijven. Dit blijkt ook uit de cijfers. Zo wordt voorspeld dat de komende 5 jaar zo’n 5 tot 10 miljard dollar zal worden geïnvesteerd in influencer marketing. Wil jij er ook mee aan de slag? In dit artikel vertel ik wat het is en, misschien nog wel belangrijker, wat het je oplevert.

Wat is influencer marketing eigenlijk?

Influencer marketing is niets nieuws. Vroeger werden mensen al beïnvloed door een leider of iemand waar ze tegen opkeken. Influencer marketing is de mond-tot-mondreclame van de huidige tijd waarin iedereen altijd online is. Het verschil is dat het kanaal veranderd is. Influencers zijn actief op social media en hebben veel volgers omdat ze consumenten inspireren, vaak op een bepaald gebied (denk aan: reizen, mode, interieur, dieren, kunst, eten, kinderen of sporten).

instagram influencer

Influencers publiceren over het algemeen verschillende soorten content, vaak met een product of dienst daarin verwerkt. Daardoor oefenen zij veel invloed uit op de consument via de marketingkanalen waarop de influencers actief zijn. De consumenten van vandaag doen zelf onderzoek bij hun online ‘held’ als ze een product of dienst willen kopen, of ze komen hier toevallig mee in aanraking.

Wat kan een influencer opleveren?

Nu duidelijk is wat we onder ‘influencer’ verstaan, is het tijd te kijken naar de voordelen van influencers en daarmee influencer marketing.

Bereik een specifieke doelgroep

Door de kracht van influencers in te zetten, kun je een specifieke doelgroep bereiken. Er zijn wereldwijd verschillende influencers met ieder een eigen specialisme. Van kunstenaars tot aan voetballers. Hierdoor weet je dus dat de volgers van deze influencers ook geïnteresseerd zijn in dergelijke onderwerpen, en kun je heel doelgericht je consument bereiken.

Zichtbaarheid voor een product of dienst

Influencers hebben een sterke band met hun volgers opgebouwd. Hierdoor kunnen ze online zichtbaarheid genereren voor een product of dienst. Daarnaast kunnen ze volgers aanzetten tot het verrichten van acties, zoals het doen van een aankoop, meer gaan sporten op advies van de influencer of het tekenen van een petitie. Een mooi voorbeeld hiervan is de Draw the line-campagne van Milieudefensie. De instantie startte vorig jaar een campagne om de vernietiging in het regenwoud te stoppen. Door de inzet van 10 influencers is er aandacht gevraagd voor het tekenen van de petitie. Meer dan 700 mensen ondertekenden de petitie tegen de ontwikkeling van palmolieplantages.

milieudefensie

Persoonlijke band

Uit onderzoek blijkt dat 84 procent van de consumenten aanbevelingen van familie en vrienden als invloedrijk en betrouwbaar zien. Influencers bouwen ook een bepaalde relatie op met hun volgers. Hierdoor zijn ze in staat om op persoonlijke titel een mening te delen. Content die door influencers wordt verspreid is dankzij die persoonlijke band krachtig, interactief en komt betrouwbaar over. Het is daarbij makkelijker voor een consument zich te identificeren met een gelijkgestemde en een ‘echt’ ogend persoon, dan bijvoorbeeld met een model in een studio.

Begrippenlijst

Er is een aantal specifieke begrippen dat regelmatig terugkomt in de wereld van influencer marketing. Misschien wat open deuren, maar voor wie pas net komt kijken in de wereld van influencer marketing licht ik ze hieronder nog even kort toe, met Instagram ter illustratie.

Boomerang
Een korte video van een seconde of 2 die een aantal keer voor- en achteruit afspeelt.

Caption
Een korte tekst die wordt afgedrukt onder of bij een foto of video.

Feed
Een bekend begrip in het vak, maar wist je dat influencers – met name op Instagram – vaak bewuste keuzes maken als het gaat om de feed? Zo worden bepaalde kleuren en thema’s ingezet om het totaalplaatje aantrekkelijk te maken en herkenbaarheid te creëren.

Follow-for-follow
Dit staat voor ‘Volg jij mij? Dan volg ik jou terug’.

Handle
Je gebruikersnaam op Instagram met de ‘@’ ervoor. Zo is mijn handle @jolique.today.

Nano-influencer
Een influencer die over het algemeen max 5.000 volgers heeft.

Micro-influencer
Een influencer met over het algemeen 5.000 – 50.000 volgers.

Meso-influencer
Een influencer met over het algemeen 50.000 – 100.000 volgers.

Macro-influencer
Een influencer met over het algemeen 100.000 – 1.000.000 volgers.

Mega-influencer
Een influencer met over het algemeen meer dan 1.000.000 volgers.

Swipe-up
Mensen achter Instagram-accounts met meer dan 10.000 volgers kunnen een link toevoegen aan hun Stories. Hierdoor worden volgers naar een bepaalde pagina verwezen met meer informatie. Enorm waardevol als je meer traffic naar je website wil genereren.

Take-over
Wanneer een influencer een account tijdelijk overneemt, bijvoorbeeld een middag. Een merk kan zijn Instagram-account bijvoorbeeld tijdelijk laten overnemen door een bekende Nederlander of een influencer.

De toekomst van influencer marketing

Inmiddels is hopelijk duidelijk wat een influencer is, en wat de voordelen van influencer marketing zijn. In het volgende artikel praten we verder over de groeiende influencer-markt en de toekomst van influencer marketing.

Is influencer marketing iets voor jou? Laat je reactie achter in de comments!