How to

Jouw (business)plan op 1 A4: de valkuilen & stappen

0

Hoe zorg je er zelf voor dat jouw (business)plan slaagt? Begin met je plan op één A4 te zetten, dit kan met OGSM. In dit artikel laat ik je zien hoe je een OGSM maakt en hoe je ‘m scherp krijgt. Een handige vingeroefening om direct én concreet mee aan de slag te kunnen gaan. Daarnaast wil ik je graag nog wat valkuilen meegeven waar je aan moet denken. Want met een scherp plan in handen maak jij jouw bedrijf of organisatie tot een succes.

In mijn eerste artikel ‘Laat je dromen wél uitkomen, zet je (business)plan op 1 A4 met OGSM’ deelde ik wat OGSM is. In het artikel ‘De 3 belangrijkste voorwaarden voor jouw succes’ heb ik laten zien waarom de methode zo krachtig is.

Het OGSM voor je (business)plan

Het OGSM bestaat uit:

  • Objective
  • Goals
  • Strategies
  • Measures

Als input voor dit vereenvoudigd OGSM neem ik mijn persoonlijke goede voornemen. Maar reflecteer het principe vooral op je bedrijfsplannen. Ik kan me goed voorstellen dat jij bijvoorbeeld je bedrijfsstrategie met OGSM op papier wil zetten of er een mooi project mee aan wil vliegen.

Mijn goede voornemen (anno 2016): ik heb besloten af te willen vallen. Met m’n pak ‘m beet 95 kilo (1.82m) ben ik nu niet echt vreselijk dik. Vind ik zelf dan, hè. Toch vind ik het beter als er wat kilootjes afgaan. Nu heeft mijn vrouw dit al vaker van me gehoord, ik loop namelijk al langer met het besef dat het beter zou zijn als ik iets minder vetkwabben meesjouw.

Maar dit keer is het anders. Ik wil er nu gewoonweg echt mee afrekenen. Mijn wens is langzaamaan veranderd in de wil. Onvervalste intrinsieke motivatie dus. Een belangrijke voorwaarde voor het behalen van je doel.

Het OGSM dat ik maakte deel ik met je, zodat je ook ziet welke obstakels je bij het samenstellen tegenkomt. En natuurlijk hoe je met deze obstakels om kunt gaan.

Stap 1: bepaal de Objective

Het is duidelijk dat m’n ambitie is: ‘Ik wil afvallen’. Niet wens, maar wil! Het Objective wordt in eerste instantie: ‘Ik wil afvallen’.

Is dit een goede Objective? Logische eerste vragen zijn: hoeveel wil ik precies afvallen? Wanneer is het te weinig of juist te veel van het goede? Wanneer ben ik écht tevreden met het resultaat? En binnen welke tijd wil ik dit eigenlijk bereikt hebben?

Je merkt dat deze vragen direct al meer richting geven. Wat wil ik eigenlijk precies? De Objective ‘Ik wil afvallen’ is nog niet SMART genoeg. SMART staat zoals je in mijn vorige artikel hebt kunnen lezen voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realiseerbaar, tijdgebonden. Het SMART-deel dwingt me tot verder nadenken en tot het maken van (scherpere) keuzes. Ik wil binnen een jaar 6 kilo afvallen heb ik besloten. 6 kilo, want dan zit ik ‘met wat marge veilig onder 90 kg’.

Goed, we scherpen de Objective dus aan: ‘Ik wil 6 kilo afvallen in 1 jaar’.

Dit is al beter. Het ziet er al veel meer SMART uit. En inderdaad, als ik dit aan m’n vrienden en familie zou vertellen dan krijgen ze meteen een idee bij wat ik graag wil bereiken.

Horizon

Maar OGSM vereist dat je de Objective (en de Strategies) nog gerichter formuleert. Namelijk volgens het doel-door-doen-principe. Immers, je kunt nog alle kanten op met deze Objective. Ik kan mijn ambitie bereiken door bijvoorbeeld een maagballon te laten plaatsen. Da’s niks voor mij. Die eh… valt af. Ik kan mezelf een aantal dagen uithongeren of fanatiek gaan sporten. Ik zou ook een crash-dieet kunnen volgen.

SMART maken

Het dwingt af dat je vooraf veel beter nadenkt over hóe je je doel wil gaan halen. Welke manier past bij jou/jullie? Welke manier is realistisch? En in welk tijdsbestek ga ik of gaan we dat realiseren? Maak het doel dat je voor ogen hebt dus zo SMART mogelijk.

Goed. Terug naar mijn afval-uitdaging. Inmiddels heb ik goed nagedacht en verwacht ik dat ik mijn ambitie moet kunnen bereiken met sporten, verstandiger eten en minder calorieën bevattende dranken drinken. Het Objective wordt dus nu: ‘Ik ben uiterlijk september 2017 6 kilo afgevallen door te sporten, gezonder te eten en minder calorieën bevattende dranken te drinken’.

  • Deze Objective bevat doel-door-doen-formulering.
  • Deze Objective is: goed specifiek, uitstekend meetbaar, prima acceptabel voor mezelf en voor mijn omgeving, heel realistisch en tijdgebonden. Volgens het doel-door-doen-denken en volgens het SMART-principe is de Objective prima dus!
  • Nog even checken: ben ik tevreden met 6 kilo of had het toch meer moeten zijn om echt tevreden te zijn? Of de andere kant op, was 5 kilo ook genoeg geweest voor mij om tevreden te zijn? Nee, ik ben vastbesloten: ik ben alleen echt tevreden als ik binnen een jaar 6 kilo kwijt raakt. Prima.

Okay. De Objective is nu bepaald!

Stap 2: stel de Goals vast

De Goals zijn de vertaling van alle belangrijke elementen in de Objective. In dit geval zijn de belangrijkste elementen om uiterlijk september 2017 gehaald te hebben:

  1. 6 kilo afgevallen
  2. Sporten
  3. Gezonder eten
  4. Minder caloriehoudende dranken drinken

Goals bepalen

Goal 1

Goal 1, 6 kilo afvallen, is hartstikke SMART. Iedereen weet wat wordt bedoeld en iedereen kan vaststellen of het doel straks is gehaald of niet. Ik dus ook. Ik zeg: “Niks meer aan doen”.

Goal 1: 6 kilo afvallen

Goal 2

Goal 2, sporten. Dit is natuurlijk helemaal niet SMART en moet echt beter. Immers, het is op deze algemene manier niet meetbaar. De scherpere vraag is hoe ik dit denk in te vullen. Opnieuw geldt: welke sport past het beste bij mij? Wat denk ik vol te kunnen houden, niet alleen een jaar, maar ook in de periode daarna?! Wat is haalbaar en betaalbaar? Hoeveel tijd per week wil ik maximaal kwijt zijn?

Allemaal vragen die me dwingen om vooraf scherpere keuzes te maken. En hoe scherper de keuzes, des te groter de slagingskans gaat worden!

Na enig onderzoek heb ik gekozen om 2 keer in de week te sporten. Maar is dat specifiek genoeg? Hoe lang sport ik dan bijvoorbeeld? Ik ontkom er niet aan, ik zal deze goal toch echt nog moeten aanscherpen. Nieuwe poging: 2x per week 30 minuten fitnessen.

Deze formulering is prima SMART. Hiermee kan ik vaststellen of ik me aan deze goal houd of niet. En het mooie is, mocht na enkele maanden blijken dat ik achter lig op mijn afvalschema, dan zou ik zelfs nog iets aan kunnen passen in mijn trainingsstrategie.

Realistische goal?

Wat niet onbelangrijk is, is of deze Goal realistisch is. Hiervoor heb ik advies ingewonnen bij een sportexpert. Deze sporttrainer heeft aangegeven dat 2x per week 30 minuten sporten prima vol te houden moet zijn en dat dit voor een goede verbranding zal zorgen. Afvallen wordt daar zeker mee mogelijk. Top. De trainer heeft meteen ideeën voor een goed trainingsprogramma dat geschikt voor mij is. Da’s mooi, want dat heb ik nodig om straks de Strategieën te gaan bepalen.

Goal 2: 2x per week 30 minuten fitnessen

Meer weten over de stappen die ik heb gezet? Hier vind je het volledige OGSM met de uitgewerkte Goals 3 en 4 én de concrete uitgewerkte Strategies en Measures. Dit biedt jou de mogelijkheid om het totaalbeeld te vormen, zodat je er, als je dat wil, goed mee aan de slag kunt gaan.

Wat je wel en niet moet doen: de valkuilen

Wat zijn de 4 valkuilen die je moet vermijden als je jou (business)plan op 1 A4 wil krijgen?

1. Je plan is niet SMART

Eén van de grote valkuilen kan zijn dat je dénkt een prachtig OGSM-plan in handen te hebben, maar dat je gaandeweg tóch merkt dat je doelen niet SMART genoeg zijn. Je plannen en doelen moeten goed Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realiseerbaar en Tijdgebonden zijn. Realiseer je dat telkens weer als je je plan aan het maken bent. Wees daarin niet te gemakkelijk. Niet te ongeduldig. En wees niet te snel tevreden. Toets het keer op keer en houd jezelf scherp daarin.

2. Met ‘alles willen’ bereik je niks

Durf te kiezen. Laat ik de vergelijking met schaatsen maken. Het is inmiddels vrijwel onmogelijk om als sprinter een lange afstandskampioenschap te winnen. Wil je als schaatser winnen? Dan heb je de grootste kans als je je specialiseert in de meest geschikte afstand voor jou.

Bij ondernemers en bedrijven werkt dit op vergelijkbare manier. Hoe beter je kiest, des te scherper de focus. En hoe scherper de focus hoe groter de kans op succes. Of je doet van alles een beetje qua tijd en geld of je gaat ergens voor 100% voor. Focus en scherp kiezen vergroot je kansen op succes enorm.

Eigenlijk ook best logisch, maar toch blijkt het altijd erg verleidelijk te zijn om op heel veel paarden te wedden. Het voelt alsof je daarmee je kansen vergroot, maar je beperkt ze eigenlijk juist. Angst voor verlies blokkeert ‘durven kiezen’. Maar ‘niet kiezen’ = verliezen! Durf te kiezen dus.

Vermijd de valkuilen

3. Voer niet alles zelf uit, delegeer

Ga niet alle taken zélf uitvoeren. Vergeet niet dat er maar een bepaalde hoeveelheid tijd beschikbaar is om klussen uit te voeren, problemen op te lossen, te communiceren en acquisitie te doen. Omschrijf de taken die gedaan moeten worden, maar laat je niet verleiden er steeds je eigen naam bij te zetten.

4. Laat je niet afleiden

Herken je je hierin? Je werkdag ligt voor je. Je hebt je voorgenomen om punt A en B die op je to-do-lijst staan vandaag af te gaan werken. Na een uurtje komt er een collega aan je bureau met een urgent probleem. Túúrlijk help je hem. Hij zou dat ook voor jou doen en je ziet dat hij er écht niet uitkomt. Samen kom je tot de oplossing. Top! Goed gevoel.

Inmiddels is het lunchtijd geworden. Na de lunch zit je weer achter je bureau. Je gaat wat binnengekomen mails beantwoorden, die al even liggen. Je ontvangt een aantal langdurige telefoontjes en tot slot staat je baas aan je bureau die aan het eind van de dag nog een rapportage van je nodig heeft voor een bespreking voor morgenochtend vroeg. Je redt de rapportage nog nét voordat je écht naar huis moet. En punt A en B van je to-do-lijst? Die komen morgen dan weer aan de beurt……

Zó ontzettend herkenbaar toch? Laat je dit met je plan vooral niet gebeuren! Je laten afleiden is een valkuil die vaak voorkomt en funest voor je succes kan zijn. Je mág afwijken van je plan. Uiteraard. Het is niet in beton gegoten. Maar kies héél bewust. Neem de afslag weloverwogen!

Er zijn daarnaast nog best een aantal andere valkuilen, zoals doel-door-denken vergeten, te lang doorgaan met plannen maken waardoor je motivatie verdwijnt en de feedback die je van betrokkenen krijgt links laten liggen. Maar goed, je bent je er nu van bewust dat deze valkuilen er zijn. En een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Jouw (business)plan als gamechanger

Een goed en scherp OGSM-plan kan ook voor jouw bedrijf de gamechanger zijn. Je hebt de controle, het stuur in handen: wat een héérlijk gevoel. Plannen en dromen worden heel concreet. Dat vergroot de kans dat je bereikt wat je eerder nooit voor mogelijk had gehouden.