Verdieping

De 3 belangrijkste voorwaarden voor jouw succes

0

Hoe word je succesvoller in het laten slagen van je droom, ambitie, visie of doel? In mijn vorige artikel heb je kennis gemaakt met OGSM (Objective, Goals, Strategies en Measures). In dit artikel laat ik 2 essentiële elementen zien waarmee je direct zelf aan de slag kunt gaan. En ik laat je zien welke 3 voorwaarden je nodig hebt om je plan tot een succes te maken.

Wat is OGSM?

De OGSM-methode is een strategische planningstool die richting geeft op weg naar de grote ambitie. Het staat voor: Objective, Goals, Strategies en Measures. Deze 4 onderdelen vormen de basis. Het resultaat van de OGSM-methode is het OGSM-plan voor jou, je bedrijf of jouw organisatie. Het is geschikt voor zowel grote bedrijven en organisaties als voor jou persoonlijk. Het OGSM-plan, of kortweg OGSM, moet altijd op 1 A4 passen. Het is een zo scherp en minimaal mogelijk plan.

Voor meer uitleg, lees het vorige artikel van Folkert: ‘Laat je dromen wél uitkomen, zet je (busines)plan op 1 A4‘.

Element 1: Een goed OGSM is altijd SMART

Het OGSM is één van de beste voorbeelden van een SMART plan. SMART staat voor:

Specifiek

Is wat je hebt beschreven echt eenduidig of kun je er toch nog meerdere kanten mee op? Voor het OGSM geldt in het bijzonder ook deze check op specifiek: staan er nog dubbele zaken in of punten die niet werkelijk noodzakelijk zijn?

MEETBAAR

Onder welke (voor)waarden is elk doel behaald? Dit lijkt misschien een klein onderdeel. Maar deze voorwaarden zorgen er precies voor dat je onderweg kunt vaststellen of de visie gehaald zal worden of dat je wellicht achter ligt op je schema. Oftewel, het criterium ‘Meetbaar’ zorgt ervoor dat je het stuur in handen hebt en eventueel kunt bijsturen om op koers te blijven! Dit criterium voor het OGSM verdient dus zijn hoofdletters. 😉

ACCEPTABEL

Is de visie en zijn de doelen, strategieën, measures en acties acceptabel voor de betrokkenen? Met andere woorden: is het draagvlak breed en sterk genoeg om de ambitie na te jagen?

De A van SMART staat voor mij overigens ook voor ambitieus, animo en aandacht. Als een OGSM niet ambitieus genoeg is, zal er minder animo zijn om zich in te zetten om de visie te verwezenlijken!

Wat mij betreft is ‘Acceptabel’ misschien wel de belangrijkste van de 5 SMART-factoren. Veel dromen, visies, plannen en ideeën sneuvelen doordat er in de praktijk minder draagvlak voor blijkt te zijn. Of, om preciezer te zijn: tijdens het project kan het draagvlak heel erg makkelijk afnemen door allerlei tegenvallende gebeurtenissen. Of het nu gaat om ‘binnen 2 jaar helemaal stoppen met roken’, ‘binnen een jaar 10 kilo afvallen’ of ‘binnen 8 jaar de eerste man op de maan zetten’. Je hebt nu eenmaal in een project, klein of groot, altijd te maken met lastige tegenvallers. Het is zaak om juist daar alert op te zijn. En te zorgen dat ondanks de tegenvallers de animo voor het verwezenlijken van de visie in tact blijft.

Zorg dat het plan acceptabel blijft gedurende het hele project. Besteed aandacht aan wat mensen en teamleden vinden en beleven tijdens een project. Dat vraagt veel én goede, begripvolle communicatie. Maar het is de investering meer dan waard. Ook deze voorwaarde verdient dus zijn hoofdletters. 😉

Realistisch

Is het doel, idee of plan ook werkelijk haalbaar of is het stiekem toch utopisch of té ambitieus? Ambitieus is goed, maar het moet tegelijkertijd ook echt haalbaar zijn.

Tijdgebonden

Wanneer moeten welke acties zijn uitgevoerd? Wanneer moeten welke doelen zijn behaald?

Door deze SMART-benadering bevat het OGSM alles wat een organisatie in een plan nodig heeft om de droom werkelijkheid te laten worden.

Element 2: Doel-door-Doen-denken

Er zijn meer methodieken waarbij SMART wordt geformuleerd. Wat het OGSM extra onderscheidt ten opzichte van andere methodieken is het volgende: In het OGSM formuleer je je visie en je strategieën met Doel-door-Doen-denken. Dit Doel-door-Doen-denken is een zeer nuttige toevoeging aan de oorspronkelijke OGSM-methode. Maar wat betekent dit doel-door-doen nu precies?

Je weet dat je in het OGSM je doelen formuleert. Maar daar blijft het niet bij. In het OGSM formuleer je zeker je doel, maar je wordt daarnaast gedwongen om te bedenken hoe je dit dan gaat doen. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe dit werkt. In het OGSM staat niet: ‘Ik ga binnen 1 jaar 10 kilo afvallen’. Nee, OGSM gaat een stap verder. In het OGSM zeg je dan bijvoorbeeld: ‘Ik ga binnen 1 jaar 10 kilo afvallen door minder te eten, minder tussendoortjes te nemen en  gezonder te drinken.

Alleen de ambitie ‘Ik ga binnen 1 jaar 10 kilo afvallen’ laat te veel ruimte voor de uitvoering. Te veel ruimte betekent dat de koers niet scherp genoeg wordt. En als de koers niet scherp genoeg is, dan voel je wel aan dat het risico dat je niet op je eindbestemming aankomt groter wordt. OGSM dwingt je dus ook tot ‘Doel-door-doen’ formuleren.

De sleutel voor succesvol OGSM

Is OGSM dan de oplossing voor alle dromen, ambities en visies? Niet helemaal. Want hoe goed je plan ook is, een OGSM alleen maakt nooit succesvol. Vergelijk het maar eens met de metafoor ‘op vakantie gaan’.

Misschien heb je scherp gedefinieerd wat de eindbestemming (Objective) van je vakantie is. En het kan ook best zijn dat je weet op welk moment je precies de drie tussenstops (Goals) moet zien te halen om even te rusten, te eten en een plaspauze in te lassen.

Je kunt nog zo goed hebben bepaald hóe (Strategy) je er naar toe gaat, namelijk met auto & caravan en rijden via Duitsland en Oostenrijk. En je kunt zelfs meten hoe snel je gemiddeld moet rijden en hoeveel kilometer je per dag af moet leggen (Measures). Het vakantieplan alleen geeft je geen garantie dat je op de plaats van bestemming aankomt.

Een goed plan vergroot wel de kans dát het gaat lukken. Precies zo is het met een sterk plan. Er is meer nodig dan alleen een sterk OGSM. Wat zijn nu de 3 belangrijkste voorwaarden om je plan succesvol te laten worden en je droom te verwezenlijken?

1. Slim plan met draagvlak

Je plan heeft de grootste kans van slagen als het hele team (vader, moeder én de kids) achter de Objective, Goals, Strategies en Measures (DashBoard & Acties) staat:

  1. Is de eindbestemming specifiek genoeg?
  2. Is de voortgang en het uiteindelijke halen van het doel goed meetbaar gemaakt?
  3. Is het hele vakantieplan acceptabel (ambitieus is hier wat minder van toepassing ;-)) voor het hele gezin? Eindbestemming goed, manier van reizen en reistijd etc. goed?
  4. Is het goed te realiseren of probeert pa zoals gewoonlijk weer veel te veel kilometers in veel te weinig tijd te proppen?
  5. Is voor iedereen die er belang bij heeft (niet geheel onhandig als je puberende kids aan boord hebt) duidelijk welke tijd is ingepland voor de reis (en dan vooral voor wanneer je er nu eindelijk eens bent ;-))

Dit zijn precies de factoren waar het bij OGSM om draait. Een goed OGSM is dus per definitie een slim plan met breed draagvlak!

2. Focus houden

Onderweg kun je heel veel afleidingen tegen komen. Een team dat aan een plan werkt kan bijvoorbeeld van het plan worden afgeleid door een belangrijke gebeurtenis in de organisatie. Een ander plan bijvoorbeeld, dat ook erg interessant is voor de projectleden kan smeken om aandacht. Soms is er ruimte om de aandacht tijdelijk te verleggen. Soms ook niet.

Naast afleiding is twijfel ook een notoire focuskiller. Tussenresultaten vallen misschien tegen. Voor je het weet, beginnen mensen te twijfelen ‘of eigenlijk wel de goede route is gekozen’. Zorg dat alle betrokkenen vooraf achter de gekozen route staan. Weet dat de weg naar het einddoel toe vaak hobbeliger verloopt dan vooraf bedacht. Houd de overtuiging van de juistheid van de gekozen route en blijf samen zoeken naar de mogelijkheden.

Afgeleid raken of afmaken

Ondernemers worden ook uitgedaagd wat betreft twijfel en afleiding. Ondanks dat ondernemers een sterk plan hebben en zeer gemotiveerd zijn, komen er toch vaak klussen, opdrachten, mogelijkheden of plotselinge problemen op hun pad. De ondernemer is niet voor niets ‘ondernemer’ en zal meer dan eens geneigd zijn om hierop direct actie te ondernemen. Een typische valkuil voor ondernemers. Zeker hier geldt: bezint eer ge begint!

Met name deze verleiding zorgt er bij ondernemers meer dan eens voor dat ze meer met ‘potentiële kansen oppakken’ bezig zijn in plaats van de beste kans afmaken! Kijk maar eens om je heen naar verschillende ondernemers die je kent. Geheid dat je een aantal ondernemers kunt aanwijzen die met veel enthousiasme ergens aan zijn begonnen, maar het nooit hebben afgemaakt!

Nog een voorbeeld dan. Pak weer de metafoor van het gezin op vakantie. Ook hier zijn heel veel afleidingen denkbaar. Eén van de mogelijke en vast herkenbare afleidingen: “Oh! Papa, mama, kijk. De McDonald’s! Kunnen we daar niet even stoppen en wat eten? Dat kan toch best, papsi en mamsi!” Soms heb je hier de ruimte voor (ingepland). Soms ook niet. Mijn tip: maak in geval van afleidingen hele bewuste keuzes, rekening houdend met je plan en route.

Kortom, met een sterk OGSM-plan weet je of je verantwoord naar McDonald’s kunt.

3. Doorzettingsvermogen

Een plan kan nog zo goed zijn en een team kan nog zo sterk zijn. Er zullen altijd meerdere momenten zijn waarop het tegenzit. Een lastig probleem dat zich heel moeilijk laat oplossen. Nieuwe wet- en regelgeving waar je soms heel plotseling aan moet voldoen, terwijl dit niet of nauwelijks te voorzien was.

Vrijwel geen enkel project ontkomt aan tegenwerking of tegenslagen. Hetzelfde geldt voor dromen, visies en plannen van ondernemingen en/of ondernemers. En dit geldt ook voor je eigen persoonlijke dromen en doelen. Hoe graag je het ook wil en hoe goed je je best doet om tegenslagen te voorkomen, je krijgt er vroeg of laat altijd mee te maken.
De cruciale vraag is: hoe ga jij om met tegenslag? Ga jij of je team als een slachtoffer in de hoek zitten? Ga je langs de zijlijn lopen klagen? Laat je je kisten? Laat je je lamleggen?

Of weet je toch te blijven zoeken naar mogelijkheden? Ondanks dat het moeilijk is en ondanks dat je op de proef wordt gesteld. Blijf je onverstoorbaar door bouwen aan de stappen uit je plan?

Klapband

Hoe dan ook. Laten we heel even de vergelijking met het gezin dat op vakantie gaat er bij halen. Misschien herken je de volgende situatie of ken je iemand uit je omgeving die iets dergelijks heeft meegemaakt. Je bent met je gezin net lekker op weg gegaan naar je vakantiebestemming, krijg je een klapband. Hoe is het mogelijk? Net nu, terwijl je voor het eerst het reservewiel thuis hebt gelaten om ruimte uit te sparen. Je zei nog: “ach, hoe vaak hebben we nou eigenlijk een lekke band gehad in al die jaren!”

Als na een paar uur de lekke band door de dichtstbijzijnde garage (67 km verderop, wat een pech!) eindelijk weer is hersteld, ga je vrolijk weer met je gezin op weg. Voordat je goed en wel op de snelweg zit, rijden jullie zo de file in. Ongelofelijk. De eerstvolgende afslag is ook nog eens pas over 75 km. En dat is nog niet alles. Recht voor je kijk je het dal in: één lang, heel lang lint van stilstaande auto’s. Prachtig, al die gekleurde achterlichten. Uit verveling dan de radio maar aan. Guess what? Op de radio hoor je tot overmaat van ramp dat het gebied van de eindbestemming is getroffen door een grote overstroming.

Tja, de animo op de puberende achterbank is inmiddels gedaald tot 0. En ook je partner sputtert nog meer tegen dan normaal. Je leiderschap en autoriteit staan nu pas echt onder druk. Wat doe je? Krijg je het gezin weer terug in de (stilstaande) kruiwagen en blijft het plan om op jullie ideale eindbestemming te komen? Of besluiten jullie de prachtige eindbestemming los te laten en de vakantieplannen drastisch aan te passen?

Doorzettingsvermogen en goede communicatie

Zonder doorzettingsvermogen (en goede communicatieve vaardigheden) neemt voor je het weet de puberende achterbank de overhand! Voordat je het door hebt, verandert je prachtige droombestemming in een eenvoudig en veel minder aantrekkelijk alternatief.

Om je ambities en dromen te verwezenlijken is zeker ook doorzettingsvermogen een noodzakelijke voorwaarde. En weet je wat nu het mooiste is? Een sterk OGSM geeft vertrouwen en geloof in het plan en de mogelijkheden. Een sterk OGSM versterkt het doorzettingsvermogen!

Blijf rechtop staan, zelfs als het tegenzit

Tegenslagen en uitdagingen zullen zeker weten volgen. Ook als je een sterk en stevig plan hebt. Zelfs als je focus hebt en houdt. Ga met de tegenslagen en uitdagingen aan de slag. Pak het sterk en wilskrachtig op. Hou vertrouwen en laat zien dat je rechtop blijft staan. Zelfs als het tegenzit!

Waar een wil is, is een slim OGSM, scherpe focus en sterk doorzettingsvermogen.

Wens je dat je droom uitkomt? Of wil je dat je droom uitkomt?