How to

Versterk de productpagina’s van je webshop [5 tips]

0

Met slechte productdetailpagina’s kun je als webshop heel snel je potentiële klanten verliezen. Je kunt het niet meer hebben van alleen een geweldig product of merk. Daar win je helaas de harten van consumenten niet meer mee. Consumenten verwachten een gepersonaliseerde en gemakkelijke winkelervaring.

Jouw producten en merk staan ergens voor! Dit wil je uiteraard laten zien op de belangrijkste pagina van jouw website: de productdetailpagina. Uit het consumentenonderzoek van Salsify blijkt dat 69 procent van de consumenten een productpagina verlaat, omdat er te weinig informatie of details werden verstrekt. Een uitgebreide productdetailpagina leidt ook tot betere verkoop. Voor 89 procent van de consumenten is accurate productinformatie op de productpagina een belangrijke reden om een product aan te schaffen.

Consumenten bekijken de teksten en de afbeeldingen op de productdetailpagina’s en bepalen in enkele seconden of het product overeenkomt met de verwachtingen en of het hun lifestyle laat zien. Wanneer je inspeelt op het sentiment van de consument, laat je zien dat je ze begrijpt. Vervolgens zorgt dit er weer voor dat de consument je gaat vertrouwen. Je kunt nog zoveel tijd steken in een positieve beleving rondom jouw merknaam, met een slechte productdetailpagina kun je een consument heel snel verliezen. Met deze vijf tips kun je consumenten overtuigen en laten zien dat ze worden begrepen, vanaf het moment dat ze in aanraking komen met jouw merk of product.

Om online succesvol te zijn, moet je de verwachtingen van de consument overtreffen en moet je ze verrassen in hun online customer journey.

1. Vernieuw je content regelmatig

“New is always better” is een bekende uitspraak in de tv-serie How I met your mother. Dit geldt eigenlijk ook voor content. Consumenten verwachten niet alleen maar nieuwe producten, maar ook veel nieuwe content. Nieuwe content trekt onze aandacht en inspireert ons.

In onze hersenen bevindt zich het substantia nigra. Dit is het middendeel van de hersenen en behoort tot het centrale zenuwstelsel. Uit onderzoek van Nico Bunzeck en Emrah Düzel blijkt dat de substantia nigra reageert op iets nieuws en het de hersenen motiveert om verder te gaan verkennen. Deze reactie wordt al geactiveerd door een nieuwe afbeelding. Zo snel gaat dat! We houden ervan om nieuwe dingen te ontdekken en dat maakt ons ook gevoeliger voor impulsaankopen.

2. Zet reviews in – en negeer ze niet

Uit het consumentenonderzoek van Salsify blijkt dat je als retailer of merk gemiddeld 100 reviews per product nodig hebt om te zorgen dat een consument jouw product vertrouwt. Een groot aantal productreviews laat zien dat veel consumenten het product al eerder hebben gekocht en het zegt wat over de kwaliteit van het product. Uit het onderzoek over product experience (pdf) blijkt zelfs dat een goede review ervoor kan zorgen dat een consument kiest voor product met een hogere prijs.

Authentieke reviews laten zien hoe transparant en open je bent. Je geeft weer wat anderen van jouw merk of product vinden. Slechts één negatieve review kan alles om zeep helpen, hoe geweldig of bijzonder je product ook is. Negeer deze negatieve review niet! Positief reageren op een negatieve review vergroot namelijk je geloofwaardigheid en kan ervoor zorgen dat je het vertrouwen terugwint. Maak van een negatieve consument een blije sponsor.

3. Beantwoord vragen van consumenten op je productpagina

Slimme merken en retailers weten hoe belangrijk de vragen van consumenten zijn en zorgen dat de vragen worden beantwoord, zelfs nog voordat de consument deze vragen heeft gesteld. Antwoorden op vragen als “Wat is de afmeting van het handvat?”, “Hoe voelt deze deken aan?”, “Kan ik er mee in het water?” en “Maakt het apparaat geluid?” worden verwerkt. Hierdoor hoeven online shoppers niet naar de FAQ-pagina te gaan. Je kunt de consument overtuigen door rekening te houden met zijn of haar vragen.

Ongeacht de leeftijd, verwachten de meeste consumenten dat gemiddeld 8 tot 13 vragen per product die door het merk zelf worden beantwoord (Consumentenonderzoek van Salsify). Reviews zijn ook een handige manier voor merken en retailers om vragen van consumenten te ontdekken. Benut de feedback van de consument en verwerk vervolgens deze vragen ook weer.

Nieuwe of onbekende merken kunnen hier hun voordeel mee doen. Consumenten durven het namelijk sneller aan om een product te kopen dat ze niet kennen, als al hun vragen worden beantwoord. Heb je nog geen data of reviews? Zet bijvoorbeeld een chatbot in! Zo geef je directe service aan jouw consumenten. Extra pluspunt: het kan ook nog eens je klanttevredenheid vergroten.

4. Presenteer content op een nieuwe manier

Nieuwe manieren om content te presenteren inspireren en trekken de aandacht van online shoppers. AR (augmented reality) gaat binnenkort heel belangrijk worden. Zeker nu browsers als Chrome en Safari het ondersteunen. Met een 3D-model is het gebruik van AR supermakkelijk en kun je het in enkele stappen gebruiken. Er is wel één ‘maar’ te ontdekken. Deze nieuwe manier van presenteren werkt alleen als je content ook goed is. Door content op nieuwe manieren te presenteren, trek je niet alleen de aandacht van de consument, maar fascineer je ze ook door nieuwe technologie.

5. Voeg productvideo’s toe

Een aantal jaar geleden wilden online consumenten gemiddeld drie afbeeldingen per product en video’s hoefden niet per se. Nu verwachten consumenten het dubbele aantal afbeeldingen en ook minimaal een video (Consumentenonderzoek van Salsify). Onscherpe afbeeldingen zijn al helemaal een afknapper. Consumenten tussen de 35 en 44 jaar verwachten zelfs vijf video’s op de productdetailpagina. Wat wil de consument van morgen? We verwachten dat het antwoord hierop ‘meer’ is. Hier ligt een mooie kans voor merken en retailers. Veel merken en retailers komen namelijk niet verder dan vier afbeeldingen en geen video’s, en schieten dus nog tekort.

Als jouw product niet de lifestyle van de consument weergeeft, kan het net zo goed niet bestaan.

Consumenten doen uiteraard inspiratie op via de productdetailpagina’s. Vaak wordt er gedacht dat dit een high-touch-proces is en dat consumenten veel inspiratie nodig hebben. Dit is echter helemaal niet zo. Alleen al door een bericht op Instagram of Facebook kunnen ze zo geïnspireerd raken dat ze jouw product kopen.

Meer content is niet slechter, maar veel én veel beter. Laat jouw consumenten niet vertrekken en creëer een productdetailpagina die de lifestyle van jouw consumenten laat zien en een geweldig gevoel achterlaat.