Quick Tips

December? Tips voor de leukste mailing van het jaar

0

De decembermail is de leukste mail van het jaar. Maar ja, december is ook een drukke marketingmaand. Zeker als je net de campagnes voor Black Friday hebt gedraaid. Wil je qua e-mailmarketing wel wat doen in december, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin met de tips uit dit artikel. Kost hooguit een paar minuten leestijd.

Eindelijk kun je al je collega’s in een foute kersttrui op de foto zetten en mailen aan al je klanten. En niet denken dat het niet gebeurt. Ze zijn vorig jaar nog volop verstuurd. Waarom zou je een speciale decembermail sturen?

Waarom een speciale decembermailing?

Misschien krijg je ze nog wel: ouderwetse kerstkaarten van je zakelijke relaties. Toch zie je ook hier dat de business online is gegaan. Steeds meer organisaties sturen elkaar en hun klanten een online kerstkaart. En wil je dat een beetje mooi en professioneel doen, dan stuur je een decembermail. Doen dus. Het is al geweldig als je één decembermail klaar hebt staan, maar je kunt natuurlijk ook een hele campagne inrichten.

Zo kun je een mail sturen met een leuke kerstfoto, kun je je lezers verder helpen met hun goede voornemens of kun je de adventsgedachte erbij pakken. Veel is mogelijk. Een beetje rijmen op bekende sint- en kerstliedjes werkt ook heel goed. Het is maar net wat je wil communiceren en hoe serieus je de mail wil insteken. Hieronder – ter inspiratie – een greep uit de mogelijkheden voor je decembermailing.

Stuur een mail met kersttruien

Ken je hem nog: Mark Darcy die in Bridget Jones’s Diary een bijzondere indruk achterliet met zijn kersttrui inclusief een print van een eland? Tuurlijk. Het is zelfs een tijdje hip geweest. Bij CG Research hebben ze, speciaal voor mij natuurlijk, hun beste kersttrui aangetrokken.

En die kersttruien kunnen prima zakelijk-correct zijn. Doe iets geks in een foto en gebruik de tekst voor het serieuzere werk. Kun je toch die B2B-december-knipoog geven, maar wel gewoon zakelijk-correct blijven.

decembermailing cg.

En zo’n kerstmail is geen dagen werk. Oké, je moet die foto maken in de hal van je kantoorpand, maar dan heb je wel op een leuke manier aan teambuilding gedaan. Past goed bij de kerstgedachte.

Werp een blik vooruit

Een andere snelle manier om een leuke decembermail te maken, is door je lezers een vooruitblik te geven op het nieuwe jaar. Je kunt altijd een overzicht geven van de events van 2020. Zo ben ik elk jaar weer blij van de overzichten die Frankwatching in mijn mailbox stopt:

 

Decembermail Frankwatching.

En Wendy en Daniëlle vinden het vast niet erg als je hun mooie tekst leent. Beetje ombuigen en je schrijft: Nog even en het jaar is weer voorbij. Tijd om plannen te maken voor volgend jaar. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een overzicht van al onze events in het voorjaar van 2020, et cetera.

Kortom, heb je het druk maar wil je wel iets doen met een decembermailing? Zet je collega’s dan op de foto naast de kerstboom in de kantine (of iets soortgelijks) of maak een overzicht van je toekomstige activiteiten. Dan maak je het jezelf niet al te moeilijk. Denk gewoon aan de kerstgedachte: het gaat niet om hoeveel je geeft, maar om hoeveel liefde je erin stopt.

Advent

Als je wat meer tijd hebt voor het maken van een mooie decembermail, dan kun je wel iets doen met de adventsgedachte of met goede voornemens.

Advent betekent letterlijk ‘komst’. Of iets minder ingewikkeld: kerst komt eraan. En als je eind november om je heen kijkt, dan zie je de eerste lichtjes en kerstbomen al verschijnen. Het is de tijd van gezelligheid. Dat kun je altijd benadrukken. Zie de mannen hieronder eens zitten op de bank.

decembermailing ziggo.

De adventsgedachte houdt in dat je elke dag in december een ander cadeautje geeft. Dat kun je letterlijk nemen zoals Ziggo doet, maar dat moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Wat je ook kunt doen, is verschillende call-to-actions in je mail stoppen. Zo geef je je lezers het gevoel dat ze uit een enorme berg cadeaumogelijkheden kunnen kiezen.

En zo’n berg cadeaus – berg call-to-actions – is voor elke organisatie mogelijk. Zo zouden wij prima een adventsmail kunnen versturen met meerdere call-to-actions die elk naar een ander kennisdocument linken. Zoek je eigen cadeautje uit! Dat vindt echt iedereen leuk.

Goede voornemens

Goede voornemens passen mooi in je decembermail. Ze zijn immers altijd positief. En als je die goede voornemens kunt koppelen aan de producten en diensten die je verkoopt, dan heb je een mooie aanleiding voor je decembermail.

Zo verstuurde Wakker Dier vorig jaar een decembermail waarin lezers kerstkaarten konden aanvragen met dieren in een mooi besneeuwd landschap. Wakker Dier schreef in de mail: ‘Wil jij je dierbaren inspireren met jouw droom voor een betere wereld? Dat kan, met deze mooie kerstkaarten van Wakker Dier. Een varken in de buitenlucht. Een schaap dat alle ruimte krijgt. Dat is onze droom, die jij met je vrienden en familie kunt delen.’

Zoveel warme decemberwoorden op een rij, het is toch mooi hoe Wakker Dier dat doet. Vooral het woord ‘dier’baren is natuurlijk een prachtvondst. Kan er dagen van genieten.

Kun je rijmen, rijm dan mee

December is vooral sinterklaas en kerst. Als je tijd en energie wil (kunt) stoppen in je decembermail, dan is ’t oprecht leuk om te gaan rijmen met bekende sint- en kerstliedjes. E-mailmarketing werkt nu eenmaal fantastisch als je een kwinkslag weet te vinden. En die humor mag best flauw en kurkdroog zijn. Kijk maar eens naar de decembermail van Carglass.

decembermailing carglass.

Als het over sint- en kerstliedjes gaat, dan kun je twee dingen doen: aanhaken of eindrijm. In de mail van Carglass doen ze beide. De fantastische sinterklaasrijm: ‘Kras, deuk, barst of ster? Carglass is nooit ver’. En ze haken aan in het tweede contentblok met ‘We snappen dat u deze sterretjes liever ziet’. Liever geen sterretjes in je autoruit, maar wel die andere sterretjes. Ha, ha, ha. Het is zulke ‘foute’ sinterklaasinhaak en -eindrijm dat ’t gewoon leuk is.

Inspiratie opdoen is niet zo moeilijk

Je moet er met je marketingcollega’s de inspiratie voor hebben. Maar dat is niet zo moeilijk. Begin gewoon met zingen: It’s beginning to look a lot like Christmas… en krijg nu nog maar eens dit kerstdeuntje uit je hoofd. En dat is ook de kracht van herkenbaarheid. Het zijn in december altijd dezelfde liedjes. Dat kun je vervelend vinden, maar je kunt het ook creatief uitbuiten. Let’s sing!

Je begint met Rudolph, the Red Nosed Reindeer en bij elke regel uit de tekst van dit lied, zet je enkele woorden op een rij: rood, kleur, rouge, roest, neus, snotter, reuk, liedje, kerstmis, eland, door de lucht, strooien et cetera. Wat je maar te binnen schiet. En voor je het weet, heb je enkele leuke onderwerpregels bedacht: ‘Heel veel kleur in het nieuwe jaar’, ‘Vlieg met ons mee het nieuwe jaar in’ of ‘Kerstmis. Elk jaar hetzelfde liedje.’ Die laatste was van Coolblue.

Dit doen we nog een keer. Ga maar zingen: O denneboom, o denneboom. Daar gaan we: wonderschoon, boom, takken, bos, kou, zaten er geen kaarsjes aan, lichtjes et cetera. Onderwerpregels: ‘Een wonderschoon nieuw jaar toegewenst’ of ‘Op zoek naar coole styles voor koude dagen?’ Die laatste was van C&A Online Shop.

Meer inspiratie nodig?

Hopelijk heb je door dit artikel de smaak te pakken gekregen. Veel succes met je decembermail!