Content

Een podcast, dat levert toch helemaal niets op?

0

Begin een podcast, riep iemand enthousiast op LinkedIn. Waarop een ander inbracht dat het voor 99,9 procent van de mkb’ers een kansloze bezigheid is. Wie heeft er gelijk?

Het klinkt goed: begin een podcast. Hoe moeilijk kan het zijn? Je babbelt wat in een microfoon, deelt de kennis die je toch al hebt en bereikt een nieuw publiek. Appeltje-eitje toch…

Als enthousiaste freelance marketeers publiceren wij – Michiel Brand en Rutger Steenbergen – sinds begin 2019 om de 14 dagen de SEO Podcast. Inmiddels zijn we 20 afleveringen verder en in dit artikel maken we de balans op. Hoe werkt het, wat kost het en het belangrijkste: wat levert het op?

SEO Podcast: de aanleiding

Over online marketing kun je eindeloos kletsen. Dat doen we dan ook beiden graag en veel. Op LinkedIn, in de SEO Benelux Groep op Facebook, via onze blogs, op YouTube en ga zo maar door. Een podcast zat daar eind 2018 nog niet bij. Na wat heen en weer chatten besloten we het gewoon te gaan doen. Wie niet waagt, die niet wint en zo was de SEO Podcast al snel een feit.

Podcasting zelf kun je zo moeilijk maken als je zelf wil. Pragmatisch als we zijn kozen we voor de snelste weg. Ofwel: een gratis account op SoundCloud, een eenvoudige microfoon en opnemen en monteren via Camtasia.

Afspreken om de podcast op te nemen was niet aan de orde. Zo werken we respectievelijk vanuit Tilburg en Zwolle. Gelukkig boden Google Hangouts uitkomst en de opnamekwaliteit was best aardig. Met wat finetunen van het geluid in Camtasia konden we van start.

Waar liepen we tegenaan?

Een podcast kan veel opleveren. Maar het opstarten ging bij ons niet gelijk van een leien dakje. Podcasten is toch net even wat uitdagender dan blogjes tikken.

Dit waren onze grootste uitdagingen én oplossingen:

Platform

Misschien denk je eraan om de audiofiles op je eigen website te hosten, maar dat is meestal niet zo’n verstandig idee. Audiofiles zijn groot en je serverruimte is al snel vol. Bovendien wil je natuurlijk dat je audiofiles goed streamen en vanaf je eigen website kan dat nog wel eens een probleem zijn.

Als eerste zul je dus een platform moeten kiezen om je audio te hosten.

Wij kozen uiteindelijk voor Soundcloud. Hier kun je beginnen met een gratis account waar je 3 uur audio kunt uploaden. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je een betaald account nemen voor een paar euro per maand.

Via Soundcloud kun je je podcast automatisch laten doorsturen naar bekende podcastplatformen, zoals Apple Podcasts, Stitcher en TuneIn. Zo heb je een wijd bereik en kunnen mensen zich gemakkelijk abonneren via hun favoriete app.

Opnemen

De volgende knoop die je moet doorhakken, is hoe je de podcast gaat opnemen. Daar zijn ook weer allerlei opties voor.

Wij kozen uiteindelijk voor de volgende set-up:

 • Google Hangouts (als je de podcast met 2 of meer mensen opneemt vanaf verschillende locaties)
 • Een goede microfoon (wij kozen voor de Audio Technica ATR2100, een betaalbare microfoon met goede kwaliteit)
 • Camtasia om de podcast op te nemen en te bewerken

Er zijn natuurlijk nog veel andere mogelijkheden. Doe wat research en kies wat voor jou het beste werkt.

Discipline

Contentmarketing, zoals bloggen en podcasten, kan je ontzettend veel opleveren. Maar tegelijkertijd zijn de resultaten niet altijd goed meetbaar. En ook kost het je veel tijd.

Dat maakt het nog wel eens lastig om de discipline te hebben om op redelijk vaste schema’s content te maken. Wij vinden dat af en toe nog best een uitdaging.

Loop jij hier ook tegenaan? Dan kunnen deze tips je helpen:

 • Hou altijd het doel voor ogen waarom je iets doet. Podcasten vergroot je autoriteit, je netwerk, zorgt voor meer klanten en is ook nog eens leuk om te doen. Zit je even vast of kan je de discipline niet meer opbrengen? Bedenk dan weer even waarom je het precies doet en je zit gelijk weer barstensvol motivatie.
 • Een goede stok achter de deur is om een podcast met z’n tweeën (of meer) op te zetten. Dan kun je elkaar motiveren en ook de taken onderling verdelen, zodat het minder tijd kost.

Het gaat vast wel eens een keer fout

Elk begin is moeilijk en iedereen maakt fouten. Als je begint met het maken van een podcast zal dat vast ook wel eens gebeuren. Laat dat je niet ontmoedigen! Je zult zien dat het steeds sneller en soepeler gaat.

Een klassieker is bijvoorbeeld dat je een hele aflevering opneemt en daarna blijkt dat je op het verkeerde knopje hebt gedrukt en de opname naar de maan is (dit is ons natuurlijk nooit overkomen 😉).

Maar hoe vaker je het doet, hoe soepeler het gaat.

Tip: maak eerst een korte testopname voor je begint. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Conversie is minder goed meetbaar

Wil je inzicht in hoe je podcast het doet? Dan kun je natuurlijk als eerste kijken naar de cijfers van het aantal abonnees en streams/downloads. Dat geeft je een indicatie of je podcast populair is.

Maar wat het uiteindelijk oplevert qua conversie is lastiger meetbaar.

Hangen er nieuwe klanten aan de telefoon of heb je weer wat producten verkocht via je site? Dan is het niet altijd duidelijk hoe deze klanten je hebben gevonden. Misschien was het via social media, je blog of je podcast (of een combinatie daarvan).

Focus als eerste op de cijfers die je direct kunt meten, zoals abonnees en streams/downloads. En vraag daarnaast eens aan nieuwe klanten hoe ze je hebben gevonden. Dat geeft weer waardevolle inzichten welke marketingkanalen je het meeste opleveren.

Je podcast zou zomaar eens een belangrijk kanaal voor je kunnen worden en een bron van nieuwe opdrachten.

Of de SEO Podcast ons nog wat heeft opgeleverd? Nou en of!

Wat ging er goed?

Het uitwerken van de ideeën voor de podcast, het opstarten (met vallen en opstaan) en de uitzendingen opnemen. Het kostte allemaal de nodige tijd en moeite.

Maar de resultaten mogen er ook zijn. Als we terugkijken op het afgelopen jaar heeft de SEO Podcast ons allerlei mooie dingen opgeleverd.

Luisteraars en abonnees

Op Soundcloud zijn onze afleveringen inmiddels meer dan 7.200 keer beluisterd en hebben we 130 volgers.

En dat is nog maar 1 platform.

Onze podcast is namelijk ook beschikbaar via bijvoorbeeld Apple Podcasts, Stitcher en TuneIn. Op die manier kun je al snel veel luisteraars bereiken.

Naamsbekendheid en autoriteit

Een podcast is perfect voor het opbouwen van naamsbekendheid en autoriteit. Je kunt je expertise delen en het is een mooi extra kanaal waar mensen je kunnen vinden.

Wat dat betreft lijkt het veel op bloggen. Maar podcasten heeft net weer wat andere specifieke voordelen:

 • In de auto, in de sportschool of tijdens het ramen zemen is het lastig blogartikelen lezen. Daarom zijn podcasts ook zo populair! Ideaal om te luisteren als je in de file staat of op de loopband die extra kilo’s probeert kwijt te raken.
 • Mensen kunnen je stem horen. Dat maakt podcasten net weer wat persoonlijker dan bloggen.
 • Bloggen doet iedereen al en podcasten niet. Heb je een podcast, dan spring je er gelijk tussenuit.

Bijblijven met je vakgebied

Nog een voordeel van podcasten is dat het je dwingt trends en ontwikkelingen te volgen.

Als je het goed wil doen, moet je elke aflevering toch weer even voorbereiden en wat research doen. Dat is een perfecte gelegenheid om zelf wat te studeren en op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen.

Met andere woorden: podcasten is een ideale manier van actieve zelfstudie.

Opdrachten binnenhalen

Naamsbekendheid en autoriteit opbouwen is een belangrijk doel van contentmarketing. Komen mensen via verschillende kanalen met je in aanraking en zien/horen ze dat je expert bent op een bepaald terrein, zullen ze je eerder benaderen voor een opdracht.

Natuurlijk is het niet altijd direct te zien wat een podcast je concreet oplevert.

Misschien heeft die nieuwe klant eerst wel jouw LinkedIn-profiel gezien, wat later een YouTube-video van je bekeken, een blogartikel van je gelezen, en toen een podcast van je beluisterd. In veel gevallen is het binnenhalen van opdrachten het gevolg van een combinatie van meerdere contactmomenten via verschillende marketingkanalen.

Maar die podcast… die doet het toch wel goed in die mix!

Het heeft ons direct enkele opdrachten opgeleverd. Twee nieuwe klanten van Michiel gaven aan dat ze hem benaderden vanwege de podcast. En ook Rutger heeft het indirect opdrachten opgeleverd en nieuwe verkopen van e-books.

Onder de streep

Oké, we hebben gezien waar we tegenaan liepen en wat er allemaal goed ging. Wat blijft er dan onder de streep over?

Dit zijn in het kort de voor- en nadelen van podcasten:

Nadelen/uitdagingen

 • Het kost (veel) tijd
 • In het begin is het even uitvogelen hoe je alles goed op moet zetten
 • Conversie is niet altijd goed meetbaar

Voordelen

 • Het is erg leuk om te doen
 • Het is een mooie manier van contentmarketing
 • Je bouwt autoriteit en naamsbekendheid op
 • Het kan je direct opdrachten/verkopen opleveren
 • Luisteraars horen je stem en leren je echt kennen
 • Ze blijven doorgaans lang luisteren en zijn betrokken

Voor ons blijft er onder de streep een hele dikke plus over. En we zijn dan ook van plan nog lang door te gaan met de podcast.

Tips voor wie podcasting overweegt

Van het ei van Columbus tot een kansloze missie: de meningen over podcasting zijn sterk verdeeld. Het is moeilijk om aan te tonen wat podcasting precies oplevert, want het is slecht meetbaar.

Na een jaar opnemen en flink doorvragen kunnen we echter stellen dat het wel degelijk omzet oplevert. Direct, met aanvragen en verkopen van e-books en online trainingen. En indirect, via nieuwe contacten, slimmere werkwijzen en het vergroten van onze zichtbaarheid.

Overweeg je nu zelf een podcast te beginnen? Dan hebben we nog een aantal nuttige tips voor je. Hier komen ze.

1. Bezint eer gij begint

Enthousiast beginnen kan iedereen, maar podcasten volhouden is een ander verhaal. Voorbereiden, opnemen, monteren, publiceren en promoten kost nou eenmaal veel tijd.

2. Beschouw podcasting als werk

Wil je online klanten werven, beschouw dit dan als deel van je werk. Reserveer bijvoorbeeld 2 uur per week in de agenda voor de opdrachtgever ‘jezelf’. Hierin kun je dan een nieuwe aflevering opnemen en promotiematerialen maken.

3. Investeer in een goede microfoon

Die geweldige microfoon van een paar tientjes via Marktplaats? Die bleek dus toch niet zo goed te zijn. Goed geluid is ontzettend belangrijk voor een podcast en bespaar vooral niet op de microfoon.

4. Doe het samen

Als drukke zelfstandigen heeft de SEO Podcast zelden onze hoogste prioriteit. Toch streven we ernaar eens per 14 dagen een nieuwe aflevering online te zetten en dat lukt vrij aardig. Met zijn tweeën gaat dit waarschijnlijk makkelijker dan alleen. Je houdt elkaar scherp en verantwoordelijk.

5. Kies voor de lange termijn

Podcasten is net als bloggen: het vergt een lange adem. Kies daarom altijd een onderwerp waar je hart bij ligt en hou vol. Om maar eens een tegeltjeswijsheid aan te halen: het maakt niet uit hoe snel je gaat, zolang je maar vooruit gaat.

6. Recycle content

Publiceer je regelmatig nieuwtjes of blogberichten op je site? Kijk dan of je kunt recyclen. Maak van een blogpost bijvoorbeeld een podcast. Bedenk er tweets, updates en foto’s bij. En deel dit – al dan niet geautomatiseerd – via je kanalen. Dan doe je maar een keer het denkwerk.

7. Wees realistisch

Tot slot onze laatste tip: wees realistisch. Er kan enorm veel bij online marketing en podcasting is een van de mogelijkheden. Een erg leuke, vinden wij, maar je moet wel echt gemotiveerd en realistisch zijn.

Gericht en meetbaar adverteren heeft op de korte termijn ongetwijfeld een grotere ROI. Autoriteit en de gunfactor kun je echter niet kopen. Bepaal daarom allereerst wie je wil bereiken en met welke boodschap, bepaal een strijdplan en geef dit vervolgens eerlijk de kans. Dan merk je vanzelf of je inspanningen lonen en voldoende rendement opleveren.