Digital business

Geef een impuls aan je merk met een nieuw verdienmodel

0

Kun je door het implementeren van een ander verdienmodel disruptive zijn in je branche? Of een nieuwe impuls aan je merk geven? In dit artikel diep ik drie verdienmodellen uit: het abonnements-, bundel- en communitymodel. Elk met zijn eigen unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. Ik weet zeker dat je met wat creatief omdenken en brainstormen elk model in jouw bedrijf kunt toepassen.

1. Het abonnementsmodel

Dit model ligt ten grondslag aan enkele van de bekendste disruptors van de afgelopen periode: Netflix, Spotify en de (Million) Dollar Shave Club. Veel artikelen en boeken staan al volgeschreven over deze bedrijven en hoe zij dit model hebben gebruikt om de markt totaal te veranderen. Zoals het boek Groeien met verdienmodellen (aff.) van Marijn Mulders.

Wat houdt het abonnementsmodel in?

Bij bedrijven die dit model hanteren, betaalt de consument op herhaaldelijke basis (vaak per maand) voor een product of dienst. Het model zelf is natuurlijk niet van de laatste jaren en wordt al veel langer gebruikt. Denk aan de krant en de sportschool.

Dit verdienmodel is ideaal als je unieke content of producten hebt die een voortdurende of terugkerende waarde hebben. De krant is hier een goed voorbeeld van. Kranten bieden unieke artikelen en de artikelen hebben een voortdurende waarde omdat er elke dag weer nieuw nieuws te melden is. De (Million) Dollar Shave Club heeft een product met terugkerende waarde: mesjes worden bot dus je moet om de zoveel tijd nieuwe kopen.

Screenshot van de website van Dollar Shave Club die gebruikmaakt van een abonnementen verdienmodel.

Hoe de Dollar Shave Club werkt met hun abonnementsmodel.

Netflix is het schoolvoorbeeld van het abonnementsmodel. Voor een vast bedrag per maand kijk je series, documentaires en films. Niet alle content is uniek, maar Netflix heeft flink geïnvesteerd in eigen content. Ze maken ook eigen content. Dit maakt het verdienmodel nog krachtiger omdat de content nergens anders te zien is.

Screenshot van een Netflix original: La casa de Papel.

Unieke content van Netflix: de eigen serie ‘La casa de Papel’.

Voor alles een abonnement

Veel bedrijven storten zich tegenwoordig op het aanbieden van een abonnement. Voor bijna alles is wel een abonnement te bedenken of al te vinden.

Screenshot van een Hello Fresh box, ook een product met een abonnementsvorm.

HelloFresh: de avondmaaltijd als abonnement.

Bijvoorbeeld, een abonnement op:

  • voedsel → HelloFresh.
  • fit zijn → Fitchannel.
  • kennis → Skillshare.
  • transport → Swapfiets.
  • kleding → Trunk Club. Hierbij wel de twist: je betaalt geen vast bedrag, maar alleen voor de kleding die je die maand of dat kwartaal houdt.

Screenshot van het Swapfiets concept.

Swapfiets: een abonnement op vervoer.

Het abonnementsmodel ligt dicht bij andere modellen

Het abonnementsmodel lijkt op het lidmaatschapsmodel, waarbij je door lid te worden gebruik mag maken van de faciliteiten, voordelen, producten en/of diensten. Zo had je vroeger de ECI Boekenclub. Door lid te worden kreeg je korting op de boeken. Een dienst als Storytel speelt met een abonnementsmodel in op deze markt. Een lidmaatschap en een abonnement worden vaak door elkaar gebruikt en hier zit dan ook geen duidelijk scheidslijn tussen. Ook het lease- en licentiemodel liggen dicht bij het abonnementsmodel.

Het abonnementsmodel wordt vaak gecombineerd met het freemiummodel waarin je een gedeelte van je abonnement gratis aanbiedt. Zoals Spotify. Dit kun je gratis gebruiken met als doel dat je uiteindelijk een betaald abonnement afsluit.

De voor- en nadelen

Aan het abonnementsmodel zitten veel voordelen. Zo kan een ondernemer meer omzet genereren door aanvullende diensten te leveren. Het contact met de klanten is direct en de ondernemer is zeker van een langetermijnomzet. Daarentegen moet, zeker in Nederland, het abonnement wel écht goedkoper of beter zijn. De Nederlandse consument is kritisch en weegt kosten en baten voor abonnementen goed af. Amerikanen zijn minder kritisch. Daarom zie je dat een dergelijk verdienmodel daar veel vaker wordt toegepast.

2. Het bundelmodel

Het bundelmodel draait om het combineren van producten of diensten waarbij de klant een voordeel krijgt. Bijvoorbeeld het bekende ‘tweede product, halve prijs’.

Afbeelding van de 'Hamsterééééééén'-actie van de Albert Heijn: een bundelmodel.

Het bundelmodel is in bijna alle gevallen te gebruiken door verschillende producten met elkaar te combineren. Het kopen van twee (of meer) producten levert de ondernemer meer omzet op door de hogere gemiddelde orderwaarde. Soms gaat dit ten koste van de marge per product, omdat de ondernemer korting geeft. Als het goed is, zorgt de bundel ervoor dat iemand die eigenlijk maar één product zou kopen, er nu meer meeneemt. Daardoor komen de totale omzet en winst hoger uit.

Soms wordt een bundel ook ingezet als lokaasmodel. Door een starterskit aan te bieden is de kans groter dat je ook de vervolgproducten koopt.

Philips Hue Starterspakket met Google Home: een bundelmodel.

Philips Hue Starterspakket met Google Home.

Wie de Google Home Mini leuk vindt, vindt het waarschijnlijk ook interessant om de lampen via de Google Assistent te besturen. Al deze onderdelen los zijn redelijk duur. De Google Home Mini, de Philips Hue Bridge en dan nog de Philips Hue lampen. Doordat deze drie producten in een starterskit aangeboden worden, vergroot dit de kans op aanschaf. En als je eenmaal een paar lampen in huis hebt, ga je ook je andere lampen vervangen.

McDonald's Happy Meal met speeltje: verdienmodel bundelmodel.

Happy Meal: de succes bundel van McDonald’s.

Ook het Happy Meal van McDonald’s is een bundel. Hierin zitten verschillende snacks én een speeltje. Vooral dit laatste maakt het voor kinderen een aantrekkelijke bundel. En als de kinderen erop afkomen, gaan de ouders (die ook moeten eten) mee.

Nog een bundel is de combinatie van Vodafone en Ziggo. Je krijgt korting als je de diensten van beide partijen afneemt. Zo hoopt Ziggo dat de Vodafone-klanten overstappen en Vodafone hoopt hetzelfde, andersom.

De bundel van Vodafone en Ziggo, een van de verdienmodellen.

De bundel van Vodafone en Ziggo.

Het combineren van producten of diensten hoeft dus niet altijd om je eigen producten of diensten te gaan.

De bekendste bundels vind je in de supermarkt. ‘3 halen 2 betalen’. Doordat de afnamehoeveelheid tijdens acties veel hoger ligt, krijgt de supermarkt inkoopkorting. En daarnaast lokt het klanten naar de winkel die daar ook andere producten kopen.

Niet alléén bundels aanbieden

Een bundel zal altijd onderdeel moeten zijn van een ander verdienmodel. Vaak is dit het standaard ‘transactiemodel’ (rechtstreekse betaling voor een product of dienst). Als je alleen een bundel aanbiedt en de producten niet los beschikbaar stelt, kan de klant lastig zien of de bundel voordelig is. Dit kan ook de waarde van de losse producten naar beneden halen.

Is een bundel een samenwerking tussen partners? Dan ben je afhankelijk van die partner. Dit kan een risico vormen als de bundel een groot aandeel in het succes van je bedrijf betekent. Wanneer de partner ‘de stekker eruit trekt’ zit jij met een probleem.

3. Het communitymodel

Het communitymodel is vaak een wat minder zichtbaar model. Dat komt omdat dit model meer inspeelt op een verlaging van de kosten dan een directe verhoging van de omzet.

Wat houd het communitymodel precies in?

Als je het communitymodel inzet, zet je een samenwerking tussen mensen (een community) op. Deze samenwerking wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe producten. Het model ligt dicht bij het ‘crowdsourcingmodel’. Hierbij wordt gevraagd naar de input van het publiek om problemen op te lossen. Dit model wordt vaak bij overheden gebruikt.

Het succesvol inzetten van het communitymodel

Het communitymodel kan voor jou interessant zijn als je beschikt over unieke content.

Neem Revalidatie Nederland. Zij hebben een platform waar mensen ervaringen en kennis kunnen delen. Het platform is gekoppeld aan een e-learning platform en je vindt er protocollen, onderzoeken en meer. Door de aangesloten leden is er veel kennisuitwisseling. Revalidatie Nederland kan alle data gebruiken om bijvoorbeeld trends te herkennen en hier vroegtijdig op in te spelen.

Als je een groot merk met een loyale fanbase hebt, is dit ook een effectieve manier om naar je klant te luisteren en precies aan te bieden wat zij willen. Een mooi voorbeeld is LEGO. Zij hebben een community waarin gebruikers producten ontwikkelen. Zo weet LEGO direct wat de behoefte van de klant is.

Verdienmodellen: LEGO IDEAS: het communitymodel van Lego.

Lego Ideas: de community van Lego.

Flitsmeister heeft hier afgelopen zomer ook een mooi voorbeeld van laten zien. Mensen downloaden de app en geven door waar op de Nederlandse wegen geflitst wordt. Andere gebruikers kunnen hier hun snelheid op aanpassen en een boete voorkomen. Ook wordt in Radioprogramma’s zoals 100% NL Flitsmeister benoemd als bron voor de filegegevens. Dit vergroot hun naamsbekendheid weer.

Daarnaast gebruikt Flitsmeister de data om in het nieuws te komen, zoals afgelopen periode omtrent de snelheidsverlaging vanwege de stikstofproblematiek. Dit alles levert ze meer gebruikers waardoor ze weer meer advertentie-inkomsten ontvangen.

De uitdaging van het communitymodel

Wie het communitymodel zoals LEGO in wil zetten, zal al flink geïnvesteerd moeten hebben in de trouwe gebruikers. Daarnaast is het opzetten en beheren van de community veel werk en gaan er ook veel kosten mee gemoeid. Denk alleen al aan alle kwalitatieve content die gecreëerd of verzameld moet worden en het technische beheer van het platform.

Kun jij een ander model inzetten?

Nu je bekend ben met deze drie verdienmodellen: bedenk eens hoe je ze in kunt zetten voor je eigen product of dienst. Als je speelgoed verkoopt, hoe kun je dan een abonnement inzetten? En als je advocaat bent, hoe kun je dan een communitymodel inzetten en benutten? Is er een product of dienst van een partner te vinden waar je een interessante bundel mee kunt creëren?

Over het boekGroeien met een ander verdienmodel.

Titel: Groeien met verdienmodellen in 60 minuten
Auteur: Marijn Mulders
Uitgever: Haystack
Jaar: 2019
Nummer: 9789461263049
Mediatype: Boek, 166 bladzijdes
Prijs: €12,50
Bestellen: via Managementboek.nl (aff.)