Content

Microcast: de podcast-trend van komend jaar?

0

De podcast ging tot nu toe dwars tegen de trends in. Longform, diepgaande inhoud in tegenstelling tot alle korte, visuele ‘snackable content’ die je online voorbij ziet schieten. Maar nu is de korte podcast (oftewel ‘microcast’) in opkomst. Wat is het? En wat is de reden dat het populairder wordt?

Bij Frankwatching hebben we (momenteel) geen podcast. We publiceren er wel artikelen over, maar zelf doen? Het kost veel tijd en moeite, we hebben de skills niet… en wat levert het nou eigenlijk op? Maar het kriebelt wel af en toe. Bijvoorbeeld als ik dit artikel lees van Rutger Steenbergen en Michiel Brand, over de ervaringen met hun podcast (en wat hen dat oplevert). Of als we van een lezer de vraag krijgen waarom we geen podcasts maken.

Onlangs deelde een collega dit artikel op Villamedia met me. Er is blijkbaar een nieuwe podcast-vorm in opkomst: de microcast! Korter dan gebruikelijke podcasts. En wellicht ook makkelijker om te maken. Zou dit een revolutie kunnen betekenen in de podcastwereld?

Wat is een microcast?

Een microcast is een korte podcast, 5 tot 10 minuten lang. Ze kunnen verschillende vormen aannemen. Het kan een kort nieuwsoverzicht zijn, een achtergrondverhaal bij een muzieknummer, een ankeiler of samenvatting van een langere podcast, of een op zichzelf staande podcast.

Vrouw luistert naar podcast op de trap.

Waarom is de microcast in opkomst?

De trendvoorspellingen van experts wijzen al een tijdje in de richting van kortere podcasts. Door de opkomst van draadloze koptelefoons (en oortjes), streaming en (smart) speakers, is luisteren naar muziek en podcasts makkelijker dan ooit. Ook als je even ergens staat te wachten. ‘Casual audio consumption’ is in opkomst, aldus Zack Reneau-Wedeen van Google Podcasts.

With the rise of wireless headphones and connected speakers, listening is more frictionless than ever, even outside the car. As a result, we will see more casual audio consumption and content creation, including shorter-form content that’s easy to consume while running a quick errand or waiting in line. – Zack Reneau-Wedeen (Founder and Head of Product, Google Podcasts)

Corey Layton (Australian Radio Network) schrijft in hetzelfde trendartikel: doordat gepersonaliseerde streams populairder worden, wordt het voor creators interessant om te focussen op ‘geatomiseerde content’. Verschillende soorten en vormen van podcasts om te luisteren als je bijvoorbeeld je tanden poetst, naar je werk reist, en als je gaat slapen.

Vrouw luistert podcast in bus.

Spotify schudt de podcastwereld op

In de trendvoorspellingen (zie ook dit artikel) wordt Spotify geregeld aangehaald als een belangrijke disruptor in de podcastwereld, en als driver voor de microcast. In juni dit jaar lanceerde het bedrijf de nieuwe persoonlijke afspeellijst ‘Your Daily Drive’. Dit is voorlopig nog gericht op Amerikaanse en Britse luisteraars, maar je kunt jouw eigen persoonlijke lijst ook al vinden. Deze afspeellijst is ongeveer anderhalf uur lang en bestaat uit muziek én podcasts, waarvan de meeste kort zijn. Een lange podcast van een uur past niet lekker in zo’n lijst.

Een voorbeeld van een podcast die slim inspeelt op Spotify’s honger naar kortere podcasts is Gimlet. Gimlet (inmiddels onderdeel van Spotify) publiceert naast de podcastserie ‘Science Vs’ nu ook ‘Shots of Science Vs’. Deze microcast bevat samenvattingen van de oorspronkelijke podcasts en is vaak maar 7 minuten lang.

Iedereen z’n eigen radiostation

Eind september maakte Spotify bovendien bekend dat je zelf podcasts aan je afspeellijsten kunt toevoegen. Je kunt nu in jouw afspeellijsten muziek af laten wisselen met podcasts. En je kunt je lijsten ook delen met anderen. Jouw eigen radioprogramma!

The different ways that people listen to things on Spotify will also change the nature of podcasts. More short, 5–10 minute pods. More short-run series. More focus on individual episodes (versus episode feeds) in podcast playlists. Much the way that Spotify has upended the music industry, they’re going to do the same for podcasts, for better or worse. – Chris Oke (CBC Podcasts team)

Bestaan er al Nederlandse microcasts?

Het viel me op dat Your Daily Drive alleen nog maar Amerikaanse en Britse podcasts bevat. Ik deed op Twitter een oproep met de vraag of er al Nederlandse microcasts bestaan. De podcast Annet van KRO-NCRV is zo’n 5 minuten per aflevering. Eerst Dit, de Bijbelpodcast van de EO, duurt 7 minuten per aflevering. Ook kreeg ik tips voor makers van zowel lange als korte podcasts, zoals 1.44MB en GEEL. Echte Nederlandse microcasts lijken nog zeldzaam. Ken jij er nog een? Deel je luistertips gerust via de reacties hieronder!

Naast de microcast is er trouwens een nóg kortere vorm. Startup Blip gaat podcasts van maximaal 200 seconden (zo’n 3 minuten) aanbieden in een voor jou persoonlijk samengestelde feed.

Kritiek op de microcast

Voor podcastmakers die advertenties in hun podcasts verwerken zijn microcasts minder aantrekkelijk. Door de korte lengte hebben ze mogelijk ook minder inkomsten (want minder plek voor reclameboodschappen). En een ander puntje van kritiek vanuit creatief opzicht: misschien moet je niet gedwongen worden om een podcast van een bepaalde lengte te maken. De inhoud moet leidend zijn.

Ik ben benieuwd of Spotify binnenkort Your Daily Drive ook gaat pushen naar Nederlandse luisteraars. Zal 2020 mede hierdoor het jaar van de korte podcasts worden? En gaat de microcast ervoor zorgen dat meer mensen zelf podcasts gaan maken?

Zou Frankwatching een microcast moeten beginnen?

M’n collega’s en ik vragen ons af of we misschien toch eens moeten gaan experimenteren met podcasting. Zouden we een Frankwatching-podcast moeten maken? En zo ja, welke vorm zou dat moeten hebben? Een paar ideeën & vragen:

  • We lezen wekelijks een selectie van de beste artikelen voor.
  • We bieden wekelijks een samenvatting van de beste artikelen, zodat je enkel de highlights krijgt.
  • Een ander podcast-format?
  • Of heb je helemaal geen behoefte aan een microcast of podcast?

Wat vind jij? Ik lees graag je reactie hieronder.

Deze column verscheen eerder in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.