Verdieping

Zo scoor je met een overtuigende Powerpoint, Prezi of Keynote

0

Of het nu om een offertegesprek gaat, een briefing, een lezing of een workshop: een digitale presentatie met aantrekkelijke slides is cruciaal. Wil je dit jaar goed voor de dag komen, dan heb ik een aantal betoverende tips waar je enorm blij van wordt. Zo maak je een geweldige presentatie waarmee je je je klant of je baas overtuigt van jouw boodschap.

Begin op tijd

Iedereen weet: met onduidelijke grafieken, een veelheid aan zinnen op één slide of vage cijfers zonder inhoud ga je niet winnen. Dat komt vaak omdat je in een bekende valkuil van tijdsnood valt. Je digitale presentatie strandt als de voorbereiding niet oké is. Ga niet op zondagavond nog even de PowerPoint voor de board meeting van maandagmorgen in elkaar flansen. De zondag is gereserveerd voor bankhangen met Arjen Lubach of Toren C.

Begin met het verhaal

Begin ook niet met je laptop open, want eenmaal met je vingers op het toetsenbord laat je je leiden door de favoriete software – en niet door je verhaal! Dan gooi je de structuur, je hoofdboodschap en eventuele subonderwerpen door elkaar. Concentreer je liever eerst op sticky notes. Schrijf hierop in steekwoorden de elementen van je verhaal. Je behoudt het overzicht en je kunt schuiven totdat je de meest overtuigende verhaallijn hebt uitgetekend. Bepaal daarna pas wat je presentatievorm gaat worden: een speech met flip-over of een digitale presentatie?

sticky notes met vraagtekens erop.

Kies je voor een digitale presentatie? Klap je laptop open en open je favoriete software – Prezi, PowerPoint of Keynote. Ga aan de slag met je sticky notes. Dan begint je ontwerpfeestje waarmee je straks gegarandeerd je klant, collega’s of baas inspireert.

Gebruik deze essentiële 6 ontwerpprincipes

Denk je slides als een ontwerper. Dit zijn 6 onmisbare principes om je presentatie te smeden:

Principe 1. Denk aan de balans in je slides

Dat kan zijn door geheel symmetrisch te werken. Bijvoorbeeld een mooie grote, alleszeggende foto links en rechts een duidelijk tekstvak van dezelfde grootte. Uiteraard kies je een foto die de tekst ondersteunt.

Je kunt ook asymmetrisch werken als je mensen aan het denken wil zetten. De rust gaat dan uit je slide. Als je een dreigend faillissement wil uitbeelden, dan kan het juist helpen om je slide helemaal uit balans te brengen.

Principe 2. Trek de aandacht met contrasten

Met het pas vernieuwde kleurenwiel van Adobe kun je heel eenvoudig tegenoverliggende kleuren vinden: blauw tegenover oranje, rood tegenover groen, paars tegenover geel. Maar je kunt ook contrasten vinden met vormen of lettergroottes.

Contrast door zwart en wit potlood uitgebeeld.

Principe 3. Schep een band of stoot af

Als je afstand effectief gebruikt, schep je een band tussen de visuele elementen of juist niet. Hoe sterker de relatie, hoe dichter je de vormen, teksten of afbeeldingen bij elkaar. Die boodschap geef je dan ook mee aan je toehoorders.

Principe 4. Herhaal

Je boodschap blijft pas echt plakken als je toehoorders meerdere malen je punt horen. Hoe vaker je de boodschap herhaalt, hoe meer gewicht je toehoorders eraan geven. Herhaal dus op gepaste wijze.

Principe 5. Keep it clean

Zorg ervoor dat je afbeeldingen, teksten en vormen netjes zijn uitgelijnd. Hetzij in een raster, hetzij bijgesneden. Maar maak er geen rommeltje van!

Principe 6. Zorg voor lucht

Denk als een conservator van het Kunstmuseum in Den Haag. De Victory Boogie Woogie van Mondriaan heeft een hele muur voor zichzelf. Of kijk in de etalage van Porsche in Berlijn. Je ziet maar een paar luxe modellen. Zo kun je er letterlijk niet omheen. Heel wat anders dan Beun de Haas op het groezelig fabrieksterrein waar alle merken naast elkaar zijn gedumpt. Wat heeft je voorkeur? Het lijkt simpel, maar pas witruimte effectief toe in je slides.

Lege slide.

Aan de slag met je presentatie

Met deze 6 principes in het achterhoofd kun je de presentatie gaan vullen. Eindelijk aan de slag! Dat kan heel praktisch met de tips die designer Maarten van der Schaal in het superpraktische handboek Slide Design (aff.) geeft. Ik geef je de makkelijkste tips door die je gelijk kunt gebruiken:

Streef eenheid na

Dat kan met kleuren, lettertypes, vormen, beelden en in je animaties of overgangen. Gebruik net als de beste logo’s hooguit 2 contrasterende kleuren op een witte of zwarte achtergrond.

Wees zuinig met tekst

Als je je slides vol stopt met tekst, zeg je eigenlijk tegen je toehoorders: lees maar en luister niet naar mij! Zorg voor één boodschap per slide. Streep en schrap de teksten totdat je de kern te pakken hebt.

Gebruik, uh, geen bullets

Nou, ja. Alléén in opsommingen dan. In alle andere gevallen zijn er sterkere oplossingen, zoals het gebruiken van driehoekjes, pijltjes of gekleurde rechthoeken. Daarmee kan je betekenis toevoegen aan je slide. Neem de vorm die bij je stijl past.

Video is geen doel op zich

Je slide deck wordt er dynamischer door als de video op je eigen verhaal aansluit. Dus niet rücksichtslos iedere TED-talk knippen en plakken.

Versterk emoties met expressieve beelden

Dus geen varkentje als spaarpot of kantoorgebouwen bij de presentatie van een jaarverslag. Vind beelden die een fraaiere associatie geven. Voorbeelden: Verwacht je een goed gevulde orderportefeuille? Gebruik dan eens een opkomende zon, of een groene weide met zonnebloemen. Heb je de projectduur versneld? Dan kan een snelle bolide een sterk beeld zijn. Wil je een op elkaar ingespeeld team uitbeelden? Kijk dan eens naar een rugby-team en niet naar de cheesy handshake. Sta je voor een aantal keuzes? Gebruik dan niet de sleetse wegwijzer, maar een twijfelend kind voor een ijskar.

Bij voorkeur gebruik je eigen bedrijfsfoto’s en geen stockmateriaal. Zoek je gratis beelden? Kijk dan eens op deze lijst met meer dan 35 originele fotovindplaatsen.

Heel veel verschillende bonbons in een winkel. Een rij met identieke witte deuren.

Welk beeld vind je expressiever om uit te beelden dat je voor een moeilijke keuze staat?
Een rij deuren of een etalage vol bonbons? (foto’s: Pixabay; resp. Salah Ait Mokhtar en Arek Socha)

Gebruik animaties met mate

Als je met animaties gaat werken, kies dan niet de ronddraaiende, stuiterende, oprollende of spiegelende woorden. Dat mag je op de sportclub doen, maar een professionele marketeer past het beperkt toe. Gebruik de betekenis van een transitie. Duwen naar rechts staat voor: je start een nieuw onderwerp. Duwen vanuit onder: je gaat de diepte in. Voeg die betekenis toe aan je slide deck. Maar doe het met mate.

Cijfers

Als je cijfers in je presentatie gebruikt, werkt het overtuigender door opnieuw met vormen te werken. Een kleine en grote cirkel naast elkaar in plaats van een tabel van je winst- en verliesrekening. Of een foto die groei uitbeeldt naast een simpele grafiek. Of knal op 1 slide supergroot het belangrijkste cijfer dat je wil communiceren.

Met deze tips overtuig je nog makkelijker je publiek. Veel succes!

In Slide Design staan veel meer handige tips en trucs. Hoe je je ideale EHBP-kit (Eerste Hulp Bij Presentaties) samenstelt, hoe je omgaat met de presenter notes en flink wat ontwerpideeën.

Auteur Maarten van der Schaal is erin geslaagd een compleet handboek te schrijven dat heel fijn leest. Het formaat van het boek had wat handzamer gemogen, zodat je het ook lekker op je bureau neerlegt en ter hand neemt als naslagwerk.

Over het boek

Slide Design boekcover.Titel: Slide Design – Het complete handboek voor overtuigende digitale presentaties
Auteur: Maarten van der Schaal
Uitgever: Haystack
Jaar: 2019ISBN: 9789461263568
Mediatype: boek, 160 bladzijdes
Prijs: € 24,50
Bestellen: via Managementboek (aff.)