Inspiratie

Horeca 🤝 social media: in 3 gangen naar een ijzersterke online beleving

0

Mijn vaste baan als contentmarketeer ruilde ik in 2019 in voor een leven als horecaondernemer. Een smakelijk avontuur kan ik je vertellen. Daar waar ik eerst fulltime bezig was met contentmarketing, werd marketing nu ineens iets dat ik er naast mise en place, financiën, personeelszaken en inkoop nog ‘even’ bij moest doen. Daardoor schieten de marketingactiviteiten, zoals het bijhouden van je socialmedia-kanalen, er vaak bij in. En daar ben ik in de horeca zeker niet alleen in.

De verandering van de online gastreis

De meeste horecaondernemers hebben eigenlijk geen tijd om zich bezig te houden met marketingactiviteiten. Ja, ze hebben een website en vaak ook socialmedia-kanalen. Maar deze platformen blijven niet meer dan een visitekaartje, met daarop contactgegevens en een tool om reserveringen te maken. Niet gek dat de horeca een sector is die op marketingvlak nog een heel stuk achter loopt. En dat is een gemiste kans.

De manier waarop gasten zich oriënteren is namelijk drastisch veranderd. Ze zoeken online niet alleen naar menukaarten, maar lezen ook blogs, bekijken foto’s en scrollen door je Facebook-pagina. Alles om maar een goed beeld te krijgen van je restaurant.

Reviewsites zijn daarbij niet eens meer de belangrijkste factor van beïnvloeding. Uit de Restaurant Monitor 2020 blijkt dat ruim 75% van restaurantgasten social media aanwijst als grootste invloed voor hun uiteindelijke restaurantkeuze.

Het belang van een ijzersterke online beleving in de horeca

Social media spelen in de horeca daarmee een onmiskenbare rol, die nog te vaak wordt genegeerd. En dat is opvallend. Als restaurantondernemers investeren we namelijk wél veel tijd en geld in de beleving zoals we deze in onze zaak willen neerzetten. Van inrichting tot de lay-out van menukaarten, en van achtergrondmuziek tot aan garnituren: het moet allemaal passen binnen het plaatje.

Maar dat plaatje is in 2020 groter dan alleen de m2 van je zaak. De gastreis begint online, en juist dáár moet de beleving al kloppen. Op kanalen zoals je website, Facebookpagina of Instagram moet je een sfeer neerzetten die je vervolgens waar maakt in je zaak zelf. Op die manier leidt een eerste indruk uiteindelijk tot grotere naamsbekendheid, een beter imago én daardoor meer reserveringen.

Geen idee waar je moet beginnen? De volgende 3 gangen helpen je een eind op weg.

Voorgerecht: het begint bij je passie #leervanfred

Tijdens het SocialToday Event was Freddy Tratlehner – oftewel Vjeze Fur – te gast voor een Q&A. We kennen hem allemaal van De Jeugd Van Tegenwoordig, en sinds een paar jaar heeft zijn passie voor koken hem nóg meer fans opgeleverd. Op Instagram heeft hij zijn eigen kookshow, die hem steevast tienduizenden views oplevert.

Als marketeers waren we dan ook reuze benieuwd naar zijn strategie, maar Freddy was eigenlijk heel duidelijk. Hij doet gewoon waar hij zin in heeft en wat hij leuk vindt. Het is zijn passie, en moeilijker wil hij het ook niet maken. Een statement waar menig marketing-oren van stonden te klapperen, maar het is naar mijn mening zijn grootste factor voor succes.

Vjeze Fur leerde mij met weinig woorden een grote les. Alle ondernemers zouden moeten beginnen bij het delen van hun passie. Heb je een bepaald ingrediënt wat je graag gebruikt? Staat er een wijn op de kaart waar je een goed verhaal bij hebt? Of – nog persoonlijker – waar komt jouw passie voor de horeca vandaan? En waarom ben je een eigen zaak begonnen?

Laat het promoten van aanbiedingen en speciale acties eens achterwege, en begin vanuit die passie te vertellen. Maak vervolgens de vertaalslag naar de interesses die je gasten hebben. De beste content ligt namelijk op het snijvlak van wat jij te vertellen hebt en wat je gasten willen horen.

Q&A met Vjeze Fur

Q&A met Vjeze Fur, fotograaf: MichielTon.com

Hoofdgerecht: zoek naar verbreding

Je kunt het jezelf als ondernemer heel lastig maken door de focus te leggen op één belangrijk onderdeel binnen je onderneming. Als je jouw socialmedia-kanalen bijvoorbeeld alleen maar gebruikt om foto’s van gerechten te plaatsen, dan gaat dat op den duur vervelen. Laat staan dat het voor een gast interessant blijft. Probeer daarom te kijken hoe je je horizon kunt verbreden op een manier dat de link met je zaak altijd te herkennen is.

Dat kan op verschillende manieren, denk bijvoorbeeld eens aan beeldtaal, schrijfstijl of tone of voice. In dat laatste is RUMAG. koning. Of ze nou quotes plaatsen of video’s schieten: RUMAG. gebruikt consistent een duidelijke tone of voice. Op die manier is al hun content uiteindelijk te herleiden naar het merk.

Je gasten oprecht helpen

Hoe die verbreding er voor jouw zaak uit kan zien? Laat ik ons restaurant even als voorbeeld nemen: we bevinden ons middenin in het centrum van de stad. Een veelgehoord probleem bij onze gasten is vaak het parkeren, ze rijden soms wel een kwartier rondjes om maar een plek te vinden. Ik besloot er een blog aan te wijden, met daarin de 4 beste parkeergarages in de stad.

Of ik daarmee direct een tafeltje voor 2 verkoop? Niet meteen. Maar we zijn op die manier meer dan alleen restaurateurs die bezig zijn de zaak vol te krijgen. We willen onze gasten oprecht helpen, en daarmee online bijdragen aan een klein stukje offline beleving. Want als een gast de avond begint met parkeerproblemen, sta je als restaurant meteen een paar punten achter.

Nagerecht: praat mét je gasten, niet tegen ze

Naar mijn mening heeft de horeca in potentie de kortste feedbackloop ever. En dat is een luxe! We staan dagelijks recht tegenover onze gasten, wat ons de gelegenheid heeft om met ze in gesprek te gaan. Welk beeld hebben ze momenteel van je zaak? Komt dat overeen met het beeld wat je wil overbrengen? En wat zouden ze nog meer van je willen zien?

Wordt er bijvoorbeeld constant gevraagd naar dat ene lekkere recept? Ga het online eens met je gasten delen. Vragen ze zich af welke koks er werkzaam zijn in de keuken? Laat je personeel zichzelf eens voorstellen online. Stel zelf ook gerust vragen aan gasten, zodat je telkens je offline beleving blijft spiegelen aan je online beleving. Dat geeft je ook de gelegenheid om content aan te passen, iets nieuws te proberen of gewoon door te gaan op dezelfde voet.

Investeer in online aanwezigheid

Het klinkt heerlijk, zo’n 3-gangenmenu. Maar het gaat natuurlijk niet vanzelf. Alles wat je aandacht geeft groeit, en dat geldt ook voor je marketinginspanningen. Probeer dit jaar nét even iets meer tijd te investeren in jouw online aanwezigheid, om zo jouw offline aanwezigheid voor de lange termijn te garanderen.

Want in een tijd waarin horecazaken als paddenstoelen uit de grond schieten, gaat de online beleving van essentieel belang zijn.