Content

Visuele strategie: meerwaarde of eigenlijk overbodig?

0

Een visuele strategie zegt de meeste marketeers en vormgevers vast wel iets. Maar toch is dit voor velen nog een onbekend begrip. En dat is vreemd: want de grootste bedrijven ter wereld weten hoe ontzettend belangrijk het is om een goed plan te hebben achter het realiseren van hun visuele uitingen.

Maar waarom en wat is de werkelijke rol van een visuele strategie? Biedt het meerwaarde of is het eigenlijk overbodig? Tijd om daar eens dieper op in te gaan.

Wat is een visuele strategie?

Een visuele strategie is een aanpak die ervoor zorgt dat alle visuele uitingen één richting opgaan zodat het overeenkomt met het gewenste totaalbeeld van het bedrijf. Dit totaalbeeld sluit aan bij de merkwaardes, de doelgroep en het product (of dienst).

Consistentie hierin is enorm belangrijk, een visuele strategie dient als leidraad en zorgt voor een doordacht totaalbeeld waarmee een bedrijf zich kan onderscheiden van de rest.

Daarnaast kan het ook een mooi startpunt zijn om de visuele uitingen van een bedrijf te ontwikkelen. Denk aan het logo, de website of andere marketinguitingen waarbij het visuele plaatje een belangrijke rol speelt.

Een visuele strategie is geslaagd als er een verzameling is aan visuele uitingen die overeenkomt met het totaalbeeld van het bedrijf en als het aansluit bij de doelgroep.

In het algemeen omschrijft de inhoud van een visuele strategie:

  • Welke soorten visuele uitingen er geproduceerd moeten worden
  • Op wie het is gericht
  • Hoe deze visuele uitingen moeten worden ontwikkeld
  • Via welke kanalen deze uitingen de wereld in worden gebracht

Wat zijn de onderdelen van een visuele strategie?

Laat ik je alvast wakker maken: een visuele strategie is geen merkgids. Het is 100% waar dat een merkgids een belangrijk onderdeel is van het visueel-consistent neerzetten van je merk. Alleen bestaat een visuele strategie uit veel meer dan dat.

De kern bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Doelen en prioriteiten

Een visuele strategie start met het opstellen van doelen en prioriteiten. Dit klinkt vanzelfsprekend (net zoals bij zo’n beetje elke strategie) maar toch wordt hier vaak onvoldoende aandacht aan besteed. Op welke terreinen moet er op visueel gebied resultaat worden geboekt en wat moet er na een bepaalde periode zijn bereikt?

Kortom: binnen dit onderdeel wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘wat willen we bereiken?’. Dat kan bijvoorbeeld een hogere merkwaarde zijn of een meer consistent totaalbeeld.

2. Overzicht van je uitingen

Waar kijkt de doelgroep naar en hoe kun je ze het beste bereiken? Een overzicht van de uitingen die moeten worden ontwikkeld maakt het duidelijk wat er moet worden ontwikkeld, waarom en wie er bij deze ontwikkelingen betrokken zijn. Deze uitingen kunnen bestaan uit video’s, motion graphics, drukwerk of overige marketinguitingen.

De keuze voor welke uitingen je kiest, is gebaseerd op hoe je bedrijf zich positioneert of op welke vlakken je bedrijf zich meer wil positioneren.

Nu er een overzicht is opgesteld van de uitingen wordt het tijd om te kijken hoe je de doelgroep visueel kunt aanspreken zodat zij je bedrijf meteen herkennen. Het bepalen van een beeldtaal zorgt hiervoor.

I believe in a visual language that should be as strong as the written word. – David LaChapelle

3. Een beeldtaal

Duidelijk hebben wat je wil uitstralen met je uitingen is de basis en tegelijkertijd de meerwaarde van een visuele strategie. Hierbij hebben we het over de term beeldtaal (of in het Engels gezegd een visual language).

Een beeldtaal is een communicatievorm die bestaat uit visuele elementen waarmee mensen associaties en verbindingen leggen.

Het doel van dit onderdeel binnen een visuele strategie is om aan de uitingen – die zijn samengesteld in het vorige gedeelte – een eigen uitstraling te geven zodat mensen een merk sneller herkennen.

Binnen het bepalen van een beeldtaal valt onder andere:

🎨 Het samenstellen van het kleurenpalet

Zo maakt Airbnb bijvoorbeeld op een gestructureerde wijze gebruik van een breed kleurenpalet.

De visuele strategie in het kleurenpalet van Airbnb.

⌨️ Typografische hiërarchie

Een merk dat dit goed doet is Apple, op zowel hun website, promotiematerialen als software maken ze strikt gebruik van hun typografische hiërarchie.

De visuele strategie, te zien in de typografische hiërarchie van Apple.

📸 Fotografie- en beeldrichtlijnen

Uber speelt hier bijvoorbeeld goed op in door binnen hun beeldmateriaal zowel de gebruikers (chauffeurs en passagiers) als het product (de Uber-app) centraal te laten staan.

Om ervoor te zorgen dat deze elementen worden nagestreefd door alle betrokken partijen komt een merkgids (ja, je leest het goed) zeker van pas binnen dit onderdeel van een visuele strategie.

Voorbeeld van de visuele strategie, fotografie-en beeldrichtlijnen van Uber.

4. Van strategie naar realisatie

Echt waar. Voor de meeste organisaties is een strategie een papieren verhaal dat in de bureaula verdwijnt. Zonde van de tijd! Het is belangrijk dat dat niet gebeurt met jouw visuele strategie. Wat kunnen je daaraan doen? Simpel. Je strategie echt realiseren. Maak de doelen uit het eerste punt waar, stel hiervoor een haalbare (maar ook uitdagende) planning op en ga aan de slag.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen waar een visuele strategie uit bestaat. Als je het zo bekijkt, is de inhoud niet heel spannend en focus jij je vast al op één of meerdere van deze punten. Maar met behulp van een visuele strategie ontwikkel je een totaaloverzicht. Deze punten bundel je in een verslag en deze deel je vervolgens met de stakeholders die van belang zijn zodat zij hier makkelijk toegang tot hebben.

Kortom: een visuele strategie kan op korte en lange termijn echt van waarde zijn voor bedrijven.

Nog 3 takeaways

  • Stel jezelf zo veel mogelijk vragen bij het opstellen van een visuele strategie. Vind jij dat nog lastig? Misschien helpt dit artikel van Brandtrust je wel.
  • Zorg voor draagvlak en betrek zo veel mogelijk stakeholders bij het opstellen van je strategie. Het klinkt voor de hand liggend dat alleen vormgevers en marketeers de visuele strategie opstellen, maar de meest interessante inzichten kunnen ook uit andere hoeken komen. Dit kunnen je collega’s zijn van de afdeling software development, maar ook collega’s die vrijwel dagelijks in contact staan met je doelgroep.
  • Ontwikkelingen op visueel gebied gaan ontzettend snel. Blijf daarom ook op de hoogte van de trends op designgebied en neem deze mee in je visuele strategie. Wil je weten wat de design trends zijn van 2020? Daar kan dit artikel je meer over vertellen.

Nu jij! Biedt een visuele strategie meerwaarde of is het eigenlijk overbodig? Laat het weten in de reacties.