Social media

Pinterest voor bedrijven: tips & voorbeelden

0

Pinterest wordt vaak over het hoofd gezien. En dat is jammer. Want hoewel het een ‘oudje’ is, worden er voortdurend functionaliteiten toegevoegd. Daarnaast is het geen doorsnee socialmediaplatform, maar ook een e-commerce platform en visuele zoekmachine. Pins hebben een lange levensduur en kunnen veel verkeer naar je website sturen. Het gaat Pinners namelijk ook om de informatie achter je afbeelding en niet alleen om de afbeelding zelf.

Wie gebruiken Pinterest

Wie zitten er op dit platform en hoe gebruiken ze het? Volgens het laatste socialmedia-onderzoek van Newcom heeft Pinterest in Nederland:

 • 3,5 miljoen gebruikers, met een lichte groei ten opzichte van 2019,
 • 717.000 dagelijkse gebruikers,
 • 32% gebruikers in de leeftijdscategorie 20-39 jaar. 25% is tussen de 40 en 64 jaar.

In Eredivisietermen gesproken: Pinterest staat qua aantallen in het rechterrijtje. Maar dan wel bovenaan. De aantrekkelijkheid voor je marketing zit het hem niet alleen in de Nederlandse aantallen, maar ook in een aantal gebruikerskenmerken, zoals:

 • Gebruikers hebben een plan of project in het hoofd en zoeken met een intentie.
 • 77% van de wekelijkse Pinners zegt dat ze zo nieuwe merken en producten ontdekt hebben.
 • 88% van de wekelijks Pinners deed een aankoop naar aanleiding van Pins die ze zagen.

Pinterest staat bekend als een vrouwenplatform (71% is vrouw). Toch is het slim om verder te kijken, want afhankelijk van je aanbod kan het platform ook voor mannelijke doelgroepen relevant zijn. Zo gebruikt 40% van alle vaders in de VS Pinterest. Onder andere om zich voor te bereiden op het vaderschap.

Keuzecriteria bij de inzet van Pinterest

Overweeg je Pinterest in te zetten? Dan kun je de volgende criteria mee laten wegen in je beslissing.

 • Je werkt in een B2C-bedrijf, zoals retail, reizen, beauty, woninginrichting, life events (huwelijk, geboorte) of (toegepaste) kunst en design.
 • Er is evergreen-content beschikbaar die past bij de lange levensduur van Pins.
 • De content inspireert, informeert of onderwijst.
 • Je hebt een productcatalogus of online webshop.

Binnenkort kun je als e-commerce bedrijf namelijk je volledige catalogus uploaden en omzetten naar Pins en advertenties. De uitrol hiervan is begonnen in Europa, alleen is het (nog) niet beschikbaar in Nederland.

Of Pinterest voor B2B-diensten interessant is, valt te bezien. Ik zou het niet meteen terzijde schuiven omdat marketing steeds meer P2P wordt. Daarnaast heb je natuurlijk vrouwelijke B2B-beslissers die er gebruik van maken. Het is alleen de vraag of ze op Pinterest zoeken naar jouw aanbod. Om die reden vind ik Pinterest niet voor de hand liggen, maar ik zou graag positieve B2B-ervaringen in de reacties zien!

Wat levert Pinterest op

Verkeer naar je website is interessant, maar uiteindelijk wil je dat social media bijdraagt aan je omzet. Marktonderzoeksbureau Neustar onderzocht het effect van de inzet van Pinterest op de omzet van drie luxe retailmerken in de VS. Dat zorgde voor een aantal interessante uitkomsten:

 • Klanten die al contact hadden met het merk op Pinterest besteedden 40% meer.
 • Advertenties waren 30% effectiever dan andere online advertenties.
 • Pinterest zorgde voor kortere conversietijden. Bij advertenties ging dat 40% sneller.

Afbeelding die past bij het onderwerp van de tekst: Pinterest.

Een contentstrategie

Je strategie hangt natuurlijk samen met je doel. Zet je Pinterest in om je naamsbekendheid te vergroten, je merk te laden of om leads of verkopen te realiseren? Past daar inspirerende of juist informerende en nuttige content bij? Of is je content op directe sales gericht?

Deze keuzes bepalen of je kiest voor Pins met producten, korte video’s, sfeerbeelden of beelden van praktische toepassingen, infographics of stappenplannen. Of Pins die verwijzen naar blogs en andere handige content op je website.

Daarna komt het aan op het maken en optimaliseren van je Pins. Bedenk je daarbij dat Pinterest een marathon is, geen sprint. Regelmatig en frequent posten is belangrijk om zichtbaar te worden en te blijven. Zeker als je in de e-commerce zit en wil dat Pinterest jouw content af en toe uitlicht, moet je minimaal een keer per dag Pins met eigen content plaatsen.

Best practices voor Pinterest-content

Je content is de sleutel voor succes op Pinterest. Pinterest analyseerde zelf welke ingrediënten Pins succesvol maken en doet een aantal creatieve aanbevelingen:

 • Warme, sprekende kleuren (liever rode tinten dan blauwe tinten)
 • Korte video’s van 6 tot 15 seconden
 • Bied context bij de afbeeldingen
 • Voldoende breedte in je beeld met een verhouding 2:3 of 4:5
 • Afbeeldingen zonder gezichten doen het beter

Maar er is meer:

 • Zorg voor branding
  97% van de afbeelding op Pinterest heeft geen branding. Breng daarom zelf wel een logo of een logo-element aan op een vaste plek in je uitingen.
 • Mobile first please
  85% van de Pinners zit op de app. Zorg dus dat niet alleen je afbeeldingen maar vooral je fonts op mobiel goed werken.
 • Wees consistent
  Zorg dat je borden onderling dezelfde uitstraling hebben en elkaar versterken. Ook herkenning tussen de Pin en de achterliggende webpagina is belangrijk.
 • Gebruik keywords en hashtags om de vindbaarheid te vergroten.
  Voor keywords op Pinterest geldt min of meer hetzelfde als voor vindbaarheid in Google. Het draait om relevante zoektermen en een afzender met autoriteit, expertise en betrouwbaarheid. Hashtags in beschrijvingen zijn klikbaar en leveren zo een extra bijdrage aan je vindbaarheid.

Inspirerende voorbeelden van de inzet van Pinterest

Een zoektocht naar inspirerende Nederlandse voorbeelden op Pinterest zorgde bij mij toch voor wat verbazing. Ik noem geen namen, maar ik kwam enkele gerenommeerde merken tegen die normaal gesproken een uitgekiende uitstraling hebben, maar het op Pinterest toch wat laten afweten. En ik wil hier niet de usual suspects belichten. Een paar accounts die me opvielen:

Bever

Bever heeft duidelijk ingedeelde borden waarin assortiment en inspirerende ideeën elkaar afwisselen. Jammer genoeg kan ik hier nog niets direct kopen.

Screenshot van Bever op Pinterest.

Fonq

Fonq presenteert zich in mijn ogen heel slim als een keuzehulp en biedt trends en inspiratie. Maar je kunt ook meteen spullen aanschaffen. Compleet met ‘shop the look’-borden waar je bijvoorbeeld in een klaphttps://sproutsocial.com/insights/pinterest-statistics al je meubels voor een retro-woonkamer verzamelt.

Screenshot van content van Fonq op Pinterest.

Speel met content in op trends

Wat is hot in 2020? Pinterest doet zelf een aantal voorspellingen en daar zit eigenlijk voor ieder bedrijf wel een thema bij waar je iets mee kunt. Voorbeelden van thema’s zijn het heelal, terug naar de 90’s, terug naar de natuur, balans en je huis als centrale plek voor al je activiteiten. Je vindt alle thema’s voor 2020 hier.

Wil je weten welke onderwerpen wanneer trending zijn? Het Pinterest overzicht van 2019 geeft een mooi beeld van wanneer welke onderwerpen actueel waren. Dat overzicht levert nog weleens verrassingen op. Zo beginnen de decemberfeestdagen al in juni relevant te worden voor Pinners. In het rapport zie je ook hoe populair bepaalde onderwerpen zijn zodat je kunt beoordelen of inhakers voor jou relevant zijn. Daarnaast publiceert Pinterest ook trends voor de lopende maand.

Wat gaat nog komen

Het platform ontwikkelt voortdurend nieuwe functionaliteiten. Bijvoorbeeld:

 • Augmented Reality
  De Pinterest-app laat gebruikers in de VS sinds eind januari zien hoe make-up je echt staat via de Try On-functie die via je camera werkt.
 • Trend functionaliteit
  Pinterest komt met een functionaliteit waarmee je trends op Pinterest kunt ontdekken. Deze is nu nog in bèta en alleen in de VS beschikbaar.

Heb jij de kracht van content op Pinterest al ontdekt? Ik hoor graag jouw ervaring.