Social media

TikTok & Facebook (!) grootste verrassingen in socialmedia-onderzoek 2020

0

Net zoals vorig jaar is het vertrouwen in social media niet iets om over naar huis te schrijven. Maar dat betekent niet dat we onze socialmedia-accounts massaal opheffen. We maken in 2020 juist meer gebruik van social media. Zelfs Facebook groeit, maar niet in vergelijking met Instagram, die er maar liefst 710.000 nieuwe Nederlandse gebruikers bij heeft.

Dit blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2020, het grootste trendonderzoek naar het gebruik van social media in Nederland, uitgevoerd door Newcom Research.

> Benieuwd naar de nieuwste cijfers? Ga dan direct door naar de resultaten van het Nationale Social Media Onderzoek 2021.

TikTok als grote nieuwkomer

Laten beginnen met de nieuwkomer in het onderzoeksrapport van dit jaar: TikTok. Waar TikTok in het socialmedia-onderzoek van 2019 nog niet eens werd genoemd, staat het dit jaar in het lijstje met de highlights. Met alleen al in Nederland 700.000 gebruikers van 15+ en 425.000 gebruikers tussen de 6 en 14 jaar!

Zo populair, maar blijkbaar geen trend die we vorig jaar al aan zagen komen. Want ook Musical.ly, hoe TikTok vóór de overname van het bedrijf ByteDance heette, wordt niet in het rapport van 2019 benoemd. En dit terwijl Tumblr met 115.000, WeChat met 91.000 en zelfs Foursquare met 77.000 gebruikers vorig jaar wèl aan bod kwamen. Maar één ding is zeker: TikTok is populair.

Populair bij 15-

Eigenlijk is het jammer dat het socialmedia-onderzoek van Newcom Research wordt uitgevoerd onder 7.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder, omdat een groot deel van de gebruikers van dit socialmediaplatform jonger dan 15 jaar zijn. In het onderzoek hebben ze de ouders die deelnamen gevraagd naar het socialmedia-gedrag van hun kinderen. Op die manier zijn deze cijfers tot stand gekomen.

De populariteit van TikTok per leeftijdscategorie in een tabel.

In deze grafiek zie je dat de populariteit het hoogst is onder meisjes tussen de 9 en 14 jaar. Maar wat ik misschien nog wel opvallender vind, is het aantal TikTok-gebruikers van 6 t/m 8 jaar. Zo jong! En dit terwijl je de app officieel eigenlijk pas mag gebruiken vanaf je 13e.

NOS Jeugdjournaal meldde eind vorig jaar al dat veel accounts van 13-minners door TikTok worden verwijderd. Zonder waarschuwing. Je kunt wel een account aanmaken als je 13 jaar of jonger bent. Dan hoef je simpelweg alleen een ander jaartal op te geven. Maar blijkbaar komt TikTok er vroeg of laat toch achter dat dit gegeven niet klopt. Hoe ze hier achter komen, is niet duidelijk.

De populariteit van TikTok is dus het grootst onder kinderen onder de 12 jaar. Iets wat officieel niet zou moeten kunnen.

Weergave van op welke leeftijd van welk kanaal op welke leeftijd het meest wordt gebruikt.

Interessant aan deze grafiek is om te zien dat de piek van TikTok op een veel jongere leeftijd zit dan de piek van de andere socialmediakanalen. Snapchat, Instagram en YouTube pieken rond de 19 jaar en Facebook piekt nog wat later: rond de 24 jaar.

Facebook stijgt in populariteit

Door naar Facebook. Waar het aantal Facebook-gebruikers vorig jaar kromp, met name het aantal gebruikers onder de 40, is het aantal dit jaar zowaar gegroeid! 2019 was natuurlijk ook (zowaar) een jaar zonder grote schandalen. Met een groei van 230.000 Nederlandse gebruikers binnen een jaar, kunnen we voorzichtig stellen dat Facebook weer in de lift zit. Zou deze groei zich doorzetten?

20192020+/- (#)+/- (%)
10,1 miljoen 10,4 miljoen+230.000+2%

Maar het aantal jongere gebruikers stijgt niet. Zij zijn nog altijd klaar met Facebook. En hebben daar natuurlijk ook helemaal geen tijd meer voor, naast TikTok en Instagram. In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat Facebook onder alle leeftijden vanaf 20 jaar nog altijd het belangrijkste socialmediaplatform is (WhatsApp niet meegerekend).

Tabel met welk socialmediaplatform we het belangrijkst vinden per leeftijdsgroep, uit het socialmedia-onderzoek.

Instagram groeit het hardst

In 2019 groeide het aantal Instagram-gebruikers nog sterk. Dit jaar vlakt de stijging af en dat komt met name door jongeren tussen de 15 en 19 jaar zijn. Zou dit (ook) komen door de populariteit van TikTok?

20192020+/- (#)+/- (%)
4,9 miljoen 5,6 miljoen+710.000+14%

Maar ondanks de stagnatie, is Instagram wel het socialmediaplatform dat het meest is gegroeid. Met maar liefst 710.000 nieuwe gebruikers erbij in een jaar. Een stijging van 14 procent. Hiermee stijgt het aantal gebruikers van Instagram zowel procentueel als absoluut nog steeds het meest.

Ook de stijging in het aantal dagelijkse gebruikers is bij Instagram het hoogst. Het is en blijft dus ook dit jaar een populair socialmediaplatform.

Tabel met de vier populairste kanalen: WhatsApp, Facebook, YouTube en Instagram.

YouTube: 1 van de 3 grote winnaars

Ook het aantal YouTube-gebruikers zit nog steeds in de lift. Hierboven te zien als derde meestgebruikte dagelijkse platform van Nederland. Samen met Instagram wordt dit platform in vergelijking met vorig jaar door aanzienlijk meer mensen gebruikt.

Weergave van het gebruik van social media in procenten uit het socialmedia-onderzoek.

YouTube, Instagram en TikTok zijn dus samen de grote winnaars van 2020, als we het hebben over het aantal Nederlandse gebruikers. 14% van de jongeren tussen de 15 en 19 geven zelfs aan YouTube het belangrijkste platform te vinden. En even voor de duidelijkheid: belangrijker dus dan Instagram én WhatsApp.

LinkedIn, Pinterest, Twitter & Snapchat

Net zoals alle socialmediaplatformen die in het socialmedia-onderzoek worden uitgelicht, stijgen LinkedIn, Pinterest, Twitter en Snapchat ook in het aantal gebruikers. Hierin zijn Twitter en Snapchat de grootste verrassingen met beide een toename van 310.000 gebruikers à 13 procent. Qua stijging komen deze platformen hiermee procentueel dus nèt onder Instagram uit.

LinkedIn en Pinterest groeien maar weinig (respectievelijk 70.000 en 45.000 gebruikers à 2 en 1 procent).

What’s up with WhatsApp

Misschien is het je al opgevallen. Waar in het socialmedia-onderzoek ook de focus wordt gelegd op WhatsApp, heb ik dit kanaal hier een beetje buiten beschouwing gelaten. Of WhatsApp ook een socialmediaplatform is, is een discussie die wel vaker wordt gehouden. Maar als we dit platform meenemen in het onderzoek, zouden we eigenlijk onder andere ook SMS’en, bellen, Facebook Messenger en Telegram mee moeten nemen.

Om die reden vind ik het onderzoeksresultaat dat we gemiddeld 98 minuten aan social media besteden ook een vertekend beeld geven. WhatsApp, met 9,1 miljoen gebruikers, wordt hierin ook meegenomen.

Weergave van het gemiddelde aantal tijd dat we op social media zitten.

Handig totaaloverzicht

Ben je bezig met een socialmediacampagne en wil je weten op welk platform je voor jouw doelgroep (gebaseerd op leeftijd) het best kunt adverteren? Dan kan de onderstaande tabel hierbij wel eens goed van pas komen. Hierin zie je het totale gebruik per leeftijdsgroep.

Overzicht van alle socialmediakanalen gesorteerd op populariteit per leeftijdsgroep.

Socialmedia-onderzoek 2021

Ik kijk uit naar het socialmedia-onderzoek van volgend jaar en ben vooral benieuwd naar de ontwikkeling van TikTok. Wat denk jij, blijven alle socialmediaplatformen (die in dit onderzoek naar voren komen) groeien? Of zal de populariteit van sommige kanalen toch weer gaan afnemen, zoals vorig jaar bij Twitter en Facebook?

Meer lezen over TikTok? Hier vind je de nieuwste artikelen.