Social media

Hoe social was 2019? Hoogtepunten van Instagram, TikTok, YouTube & meer

0

2019 ligt bijna achter ons en het socialmedia-landschap maakt zich op voor een nieuw jaar. Een goed moment om even stil te staan bij de meest opvallende social gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Net zoals vorig jaar heb ik een overzicht gemaakt van de hoogtepunten op social media. Lees & kijk je mee? 

Instagram

Instagram is voortdurend in ontwikkeling en Instagram Stories wordt steeds populairder. Stories kwam met een aantal nieuwe features in 2019. Enkele voorbeelden zijn de mogelijkheid om je eigen AR-filters te creëren en te posten en het eenvoudig toevoegen van muziek aan je verhalen.

Een paar maanden geleden nam het platform een opvallende beslissing, namelijk het verbergen van likes. Het aantal likes per post zijn niet meer zichtbaar voor volgers, maar alleen voor de eigenaar van het account. Op deze manier zou de focus van het behalen van likes moeten verplaatsen naar inhoudelijke content.

Populairste accounts op Instagram

Het account van voetbalsensatie Cristiano Ronaldo behield de eerste plaats als het meest gevolgde persoonlijke account. National Geographic bleef het meest gevolgde merk. Ariana Grande heeft 169 miljoen volgers en is daarmee de meest gevolgde vrouw op Instagram.Instagram account Cristiano Ronaldo

Meest gelikete Instagram-foto

Aan het begin van het jaar verscheen er een mysterieus ei op Instagram. De eenvoudige stockfoto van het ei van een kip brak in slechts 10 dagen het record van de meest gelikete foto. De eigenaar van het account bleef bijna een maand lang anoniem. Het aftellen naar de grote onthulling begon toen het ei eind januari steeds verder begon te kraken in verschillende berichten. In februari werd bekend dat het ei een promotie was voor een website met een lijst van organisaties voor geestelijke gezondheidszorg.

De video, die meer dan 38 miljoen keer is bekeken, heeft een speciale boodschap. Het ei barstte namelijk door ‘het ervaren van de druk van social media’ en moedigde kijkers aan om met iemand te praten als ze ook druk ervaren. De post met het ei is nog altijd recordhouder.

Accepteer cookies

De #10YearChallenge

Ken je de #10YearChallenge nog? Talloze influencers, beroemdheden en alledaagse gebruikers speelden op deze flashback-trend in en deelden een foto van 10 jaar geleden naast een recentere foto.

Accepteer cookies

Instagram Best Nine 

Benieuwd wat jouw populairste foto’s op Instagram zijn in 2019? Met de tool Instagram Best Nine kun je checken wat jouw 9 populairste foto’s waren in 2019. Het overzicht kun je delen met de hashtag #2019bestnine.

Hieronder zie je onze #bestnine. We postten meer dan 200 berichten en kregen ruim 17.000 likes. 
frankwatching instagram best nine

Twitter

Er werd weer flink op los getwitterd. Twitter is dé plek waar alle gebeurtenissen van 2019 samenkomen. We bespraken voornamelijk het laatste nieuws, sportieve hoogte- en dieptepunten en maatschappelijke thema’s. De hoogtepunten die Nederland beleefde waren het winnen van het Eurovision Songfestival en de historische tweede plaats voor de Oranje Leeuwinnen. Verder leefden we mee met Maarten van der Weijden tijdens de 11stedenzwemtocht.

Populairste hashtags 

Dit jaar is #dtv (durf te vragen) de meest gebruikte (Nederlandse) hashtag op Twitter. Daarnaast was de Brexit regelmatig het gesprek van de dag en hield het boerenprotest ons flink bezig. Verder zijn de nationale successen van 2019 terug te vinden in de top tien. Het kan dan ook niet anders dat #ajax en #eurovision en #esf19 in de top tien staan. De complete lijst vind je hieronder:

 1. #dtv
 2. #brexit
 3. #boerenprotest
 4. #vacature
 5. #ajax
 6. #eurovision
 7. #esf19
 8. #fvd
 9. #mytwitteranniversary
 10. #trots

#klimaatprotesten

In 2019 kwamen mensen voor verschillende thema’s samen om protest te voeren. Veel jongeren trokken in februari naar het Malieveld en spijbelden voor een beter klimaat. Niet alleen jongeren maakten zich druk om #klimaatverandering. Uit data van Twitter blijkt dat het klimaat in 2019 een hot topic was. De hashtags #klimaat, #klimaatakkoord en #co2 komen terug in de top honderd meest gebruikte hashtags. Naast het boerenprotest en het klimaatprotest, kreeg het lerarenprotest ook veel aandacht.

Populairste tweet

De meest geretweete tweet wereldwijd is onderstaande tweet van BTS_twt

Accepteer cookies

Google

Google maakt ieder jaar een ‘Year in Search‘-video. In de video komt naar voren op welke topics we het afgelopen jaar het meest zochten. In 2019 zagen we een piek in zoekopdrachten naar helden. Van hulpverleners en topsporters tot hulphonden en supermoeders. Bekijk de video en ontdek de zoektrends achter heroïsche mensen en momenten van het jaar. Benieuwd welke topics nog meer trending waren in 2019? Bekijk hier het overzicht.

Accepteer cookies

Facebook

Facebook heeft in het laatste kwartaal van 2019 nieuwe interactieve advertentieformaten gelanceerd. Er zijn drie verschillende opties op advertentievlak: (video) polls, Augmented Reality-advertenties en speelbare advertenties. Deze vormen van advertenties zouden moeten zorgen voor meer interactie en betrokkenheid op het platform.

Welke ontwikkelingen zijn er verder nog?

Facebook Dating 

Facebook heeft een platform ontwikkeld voor de liefde: Facebook Dating. Je kunt het gebruiken door je aan te melden via Facebook. De app stelt andere gebruikers aan je voor met wie er wellicht een klik is. Deze voorgestelde gebruikers zijn gebaseerd op jouw voorkeuren, interesses en andere activiteiten die je doet op Facebook. Facebook Dating is in de loop van volgend jaar beschikbaar in Europa.

Find love through what you like – Facebook

Geen Year in review? 

In voorgaande jaren kregen Facebookgebruikers de mogelijkheid om een gepersonaliseerde video te maken waarin jouw meest betekenisvolle momenten van het afgelopen jaar werden verwerkt. Dit konden foto’s en berichten zijn die je had gedeeld of waarin je was getagd. Dit jaar kon ik er helaas niks over terugvinden.

Spotify

Waar heeft de wereld in 2019 naar geluisterd? Spotify maakte een overzicht met de beste songs, artiesten, afspeellijsten en podcasts van 2019.

Meest gestreamde artiest 2019

Dit jaar claimde Post Malone de plek van de meest gestreamde artiest met meer dan 6,5 miljard streams van fans over de hele wereld. Het is de eerste keer dat de rapper-singer-songwriter bovenaan de Wrapped-lijst van Spotify staat. De artiest die op de tweede plek komt is Billie Eilish en Ariana Grande is de derde meest gestreamde artiest.

Meest gestreamde songs 2019

Het beste nummer van het jaar komt van het duo Shawn Mendes en Camilla Cabello met Señorita. Het nummer kreeg meer dan 1 miljard streams. De nummers die daarna volgden zijn: Bad guy, Sunflower, 7 rings en Old Town Road – Remix.

Podcasts op Spotify: groei

Podcasts hebben een flinke groei doorgemaakt op Spotify. Er zijn nu meer dan 500.000 podcasttitels beschikbaar. Het publiek is sinds het begin van het jaar met meer dan 50% gegroeid. De top 3 meest gestreamde podcasts zijn:

 1. The Joe Budden Podcast with Rory & Mal
 2. My Favorite Murder with Karen Kilgariff and Georgia Hardstark
 3. Gemischtes Hack

Spotify Wrapped

Wat zijn jouw favoriete artiesten, nummers en genres en hoeveel minuten aan muziek heb je dit jaar gestreamd? Hoe muzikaal jouw 2019 was, ontdek je met Spotify Wrapped. Een speciale pagina toont waar je het afgelopen jaar naar hebt geluisterd. Met de Spotify-app kun je de op maat gemaakte lijst bekijken. Log in met je Spotify-gegevens en beantwoord de vraag waarbij je kunt raden hoeveel minuten je geluisterd denkt te hebben. De pagina geeft vervolgens zelf het juiste antwoord. Spotify wrapped 2019

YouTube

Muziekvideo’s, bedrijfsvideo’s, vlogs, make-uptutorials en ga zo nog maar even door… Op YouTube vindt je zoveel content dat je dagen achter elkaar non-stop zou kunnen kijken. Maar waar keken we het afgelopen jaar het meest naar?

Trending video’s

Bovenaan de lijst van top trending video’s staat de reactievideo ‘No More Lies‘ van James Charles. James reageerde op beschuldigingen van verraad en wangedrag van vlogger Tati Westbrook. De video die daarop volgt is de video van Gordon Ramsay, een van ’s werelds bekendste koks. Tot slot wordt de top drie afgesloten met ‘Investigating Conspiracies with Shane Dawson‘. Dawson is bekend van het maken van komische video’s met veel terugkerende personages, imitaties en parodieën van populaire muziekvideo’s en tv-programma’s.

Meest bekeken muziekvideo’s

De meest bekeken muziekvideo is de remix van Lil Nas X: ‘Old Town Road‘. Vooral door YouTube en de ‘YeeHaw challenge’ op TikTok werd het nummer een echte hit. Op plaats twee komt Dababy met ‘Suge (yea yea)‘. Yo gotti ft. Lil Baby komt met ‘Put a Date On It‘ op de derde plaats.

YouTube Rewind 2019

De YouTube Rewind-video van vorig jaar viel niet in de smaak. De video kreeg zelfs de meeste dislikes (17 miljoen!) in de geschiedenis van YouTube. Dit jaar heeft de video een andere aanpak.

Accepteer cookies

TikTok

Afgelopen maanden deed de TikTok-hype vanuit China zijn intrede in Nederland. Het populaire jongerenplatform trok veel aandacht. TikTok is de het meest gedownloade app van alle social media in 2019. Muziek op TikTok biedt een creatieve achtergrond en een expressieve tool voor video’s. Het geeft zangers en songwriters een andere uitlaatklep om hun stem te laten horen en delen.

Top 10 Viral Videos

 1. @daviddobrik – David Dobrik and Nick Uhas’ crazy take on Elephant Toothpaste
 2. @calebcutler – They did surgery on a banana!
 3. @malorielynn14 – Swimming pool fun takes a hilarious twist
 4. @jayleennina – Man vs Wild: Roach edition
 5. @sammielewiss – The MFing Tea
 6. @jade13tr – This cat has the moves
 7. @brittany_broski – Kombucha Girl gives us her honest opinion
 8. @herecomedatkush – A wholesome hummingbird
 9. @kidkneesothra – Crocs + shaving cream
 10. @raeganbrownn – Bear suit daredevil
Accepteer cookies

Top 10 Artists

Uit de wereldwijde community van fans en makers op TikTok zijn dit de 10 topartiesten. Een van hen is Mariah Carey, de koningin van TikTok. Dit jaar werd haar hit ‘Obsessed’ één van de populairste nummers die in TikTok-video’s werden gebruikt.

 1. Lil Nas X 
 2. Mariah Carey
 3. Lizzo
 4. Stunna Girl
 5. Blanco Brown
 6. Y2k & Bbno$
 7. KYLE
 8. Luh Kel 
 9. Billie Eilish
 10. Ashnikko

Voor meer hoogtepunten en top 10-lijstjes kun je terecht op deze pagina.

Accepteer cookies

Pinterest

Gedurende het hele jaar heeft Pinterest inzicht in het zoekgedrag en algemene gebruikerstrends. Op basis daarvan deelt Pinterest ieder jaar een lijst met de 100 Pinterest-trends voor het komende jaar. Dit jaar zijn de trends georganiseerd in tien thema’s die bredere culturele verschuivingen en veranderingen in consumentengedrag vertonen. Ook als je niet van plan bent om Pinterest te gebruiken, kun je er interessante inzichten uithalen.

Pinterest trends 2020

Social media in 2020

Wat gaat 2020 ons brengen? Sjef Kerkhofs deelt de socialmedia-trends voor 2020 met je.