Infographic, How to

Auteursrecht: wanneer mag je een afbeelding gebruiken? [infographic]

0

Als je een aantal minuten op je timeline op Facebook of LinkedIn scrolt, valt een ding direct op: bijna alle berichten bestaan uit een beeld. En dat is logisch, want door visuele content te gebruiken zorg je dat jouw bericht opvalt en voor meer betrokkenheid. Dat wil niet zeggen dat je zomaar ieder beeld mag gebruiken voor je profiel, berichten of advertenties.

Je moet niet te makkelijk denken over het gebruiken van beelden voor online doeleinden. Via Google, Pinterest en andere bronnen kom je met een paar klikken diverse afbeeldingen tegen. Heel verleidelijk om dan een te gebruiken voor jouw bericht. Maar het gevolg kan zijn dat je een claim krijgt van de eigenaar.

Rechten bij het gebruik van eigen beelden

Bij het gebruik van beelden heb je te maken met rechten, zoals auteursrecht. Maak je zelf een foto, dan heb jij het auteursrecht. Dit beschermt je als maker van het beeld tegen kopiëren of het plaatsen zonder je toestemming.

Wanneer je zelf het beeld gemaakt hebt, kun je het dus gewoon gebruiken. Wees er wel van bewust dat anderen jouw beeld kunnen delen, wijzigen of downloaden, zonder dat ze er toestemming voor vragen. Het is lastig om dit te voorkomen, maar je zou gebruik kunnen maken van een watermerk in je foto. Daarmee laat je aan anderen zien dat jij de eigenaar van het beeld bent.

Beelden van derden: wat mag wel en wat mag niet?

Als je beelden van anderen wil gebruiken, is het raadzaam om van tevoren de licenties te bekijken. Vaak staan op websites waarvan je beelden kunt downloaden aangegeven op welke manier je de foto mag gebruiken, bijvoorbeeld niet-commercieel of met naamsvermelding.

Bij het gebruik van beelden voor online doeleinden, zoals social media, is het dus verstandig om bij jezelf eerst af te vragen of en op welke manier je het beeld mag gebruiken. De onderstaande infographic van Hootsuite helpt je op weg helpen als je twijfelt of je er goed aan doet. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. Let op: deze infographic is gebaseerd op auteursrecht in het buitenland. Bekijk ook de aanvullingen van Charlotte Meindersma in de comments. 

infographic auteursrecht social media

Benieuwd naar meer infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.