How to

Het ultieme ‘bedankt voor je bestelling-kaartje’ in 7 stappen

0

Als je met je webwinkel streeft naar ‘customer delight’, is het tonen van oprechte klantwaardering met een bedankkaartje één van de gemakkelijkste manieren. Als de verkoop heeft plaatsgevonden, heeft de klant alle vertrouwen in je. Voor dat vertrouwen mag je iemand best bedanken. Dit is je kans!

Dit artikel kun je zien als een simpele how-to in de weg naar het ultieme bedankkaartje. Persoonlijk had ik behoefte aan een dergelijk artikel bij het ontwerpen van de bedankkaartjes, die ik gebruik voor mijn eigen webwinkel.

Bij het maken van mijn bedankkaartje heb ik gebruik gemaakt van twee boeken: De customer delight strategie (aff.) en Managers the day after tomorrow (aff.). Uit beide boeken heb ik een aantal punten gehaald die je eenvoudig kunt gebruiken bij het maken van je eigen bedankkaartje.

1. Maak je bedankkaartje persoonlijk

Je kunt een kaartje persoonlijk maken door een boodschap toe te voegen en het met de hand te schrijven. In dat geval zou ik het simpel houden: “Bedankt voor je bestelling en vertrouwen. Hopelijk tot snel!”. Dit is op zich voldoende.

Toch zou ik zelf iets verder gaan. Je kunt er nog een slogan aan toevoegen, zoals waar je met je bedrijf voor staat of waar de klant indirect aan bijdraagt door de aankoop in je webwinkel.

Als je een product verkoopt waar je je eigen naam of gezicht aan koppelt, kun je ervoor kiezen het kaartje nog persoonlijker te maken door het te voorzien van je foto en je naam.

Kies je ervoor om je kaartje niet met de hand te schrijven? Gebruik dan een ander font voor je naam ten opzichte van de rest van het kaartje. Het liefst een font wat het doet lijken of het handgeschreven is.

Voorbeeld bedankkaartje foto en naam

Maak het persoonlijk, met naam, foto en verschillende USP’s

2. Laat weten wat je goed doet voor de wereld

Als je met je bedrijf niet laten weten wat je goed doet voor de wereld, heb je geen bestaansrecht in de toekomst. De verkoop heeft al plaatsgevonden als een klant je bedankkaartje ontvangt. Daarom is dit de uitgelezen mogelijkheid om nog even te benadrukken hoe je positief bijdraagt aan de wereld.

Misschien maak je gebruik van groene hosting voor je webwinkel, verstuur je alle producten in biologisch afbreekbaar materiaal, of doneer je een deel van je omzet aan een goed doel. Benadruk dit op je kaartje. Het geeft de geadresseerde nog even een goed gevoel bij de gedane aankoop.

3. Vraag niet zomaar om een review

Als je een webwinkel hebt, weet je hoe moeilijk het is om aan reviews te komen. Daarbij komt dat een review in de vorm van alleen een aantal sterren minder toegevoegde waarde heeft tegenwoordig. In de ideale situatie omschrijft de klant de geleverde service of het product.

Als je een persoonlijk kaartje gebruikt om iemand te bedanken voor zijn of haar bestelling, kun je via deze weg ook vragen om een persoonlijke review. De eerst stap is simpelweg vragen of de klant een review wil schrijven. Je kunt meer uit je reviews halen door te sturen op datgene wat je wil teruglezen in een review.

De klant persoonlijk aanspreken

Wat ik zelf op mijn kaartje heb laten zetten, is het volgende: ik vraag de klant om via de review te laten weten hoe mijn bedrijf hem of haar positief heeft verrast. Dat levert niet alleen meer reviews op in de vorm van sterren-beoordelingen, maar ook meer user-generated content.

Klanten die persoonlijk contact zoeken met een persoonlijke wens, kom ik (als het mogelijk is) altijd tegemoet. Deze klanten zijn over het algemeen bereid om een review te plaatsen.

Naast het kaartje met het verzoek, vraag ik de klant vaak ook persoonlijk nog even om via de review te laten weten hoe hij of zij positief is verrast. Dit heeft het afgelopen jaar een enorme boost gegeven in het aantal reviews.

Voorbeeld bedankkaartje verzoek tot review

Het verzoek tot het schrijven van een review

4. Toon je USP’s op je bedankkaartje

Als een klant iets heeft gekocht, is de kans groot dat deze klant op de hoogte is van alle voordelen van je product. Toch doe je er goed aan om dit nogmaals te herhalen op je bedankkaartje. Zie het als herinnering richting je klant.

Misschien lever je een bepaalde service na je product. Mocht een klant het toch niet hebben gelezen in het aankoopproces binnen je webwinkel, dan kun je een klant hier positief mee verrassen. En dat is precies wat je wil bereiken met je kaartje.

Voorbeeld bedankkaartje kortingscode

Combinatie van USP’s en een kortingscode waarmee je het resultaat van een bedankkaartje meetbaar kunt maken

5. Attendeer op voorwaarden

Deze tip sluit aan op het vorige punt. Als je speciale voorwaarden hanteert, kun je deze benoemen op je kaartje. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot gratis retourneren, garantievoorwaarden of kosteloze vervanging bij verlies, diefstal of gebreken.

Wat je vooral niet moet doen is voorwaarden benoemen die niet direct positief zijn. Zet bijvoorbeeld niet op je kaartje dat je kosten in rekening brengt voor retourneren. Maak een keuze wat in jouw optiek de beste voorwaarden zijn. De ruimte op je kaartje is over het algemeen beperkt.

6. Bewaak je huisstijl en link

Zorg ervoor dat je kaartje past bij de huisstijl van je webwinkel. Maak gebruik van dezelfde kleuren en toon je logo. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nogmaals het webadres van je webwinkel te tonen. Hetzelfde geldt voor je sociale kanalen. Een logootje van je socials is al genoeg om aan te geven dat je online goed vindbaar bent en daarmee straal je autoriteit uit.

Voorbeeld bedankkaartje huisstijl

Opgemaakt in de huisstijl van de webwinkel, met slogan, socials en webadres

7. Kies je kaartje

Pak het professioneel aan door een designer in dienst te nemen en laat je adviseren. Een goed formaat is een standaard visitekaartje. Nogmaals, de ruimte die je hebt is beperkt.

Ga selectief te werk met betrekking tot wat je wil tonen op het kaartje. Let op het gewicht van het kaartje. Het zou zonde zijn als je pakketje terechtkomt in een andere verzendklasse en daardoor je verzendkosten stijgen.

Let op! Een kaartje mag niet altijd. Verkoop je via een verkoopplatform zoals bol.com? Check dan wel even of je een bedankkaartje mag meesturen met je orders. In sommige gevallen mag je niet naar je eigen webwinkel of reviewplatform verwijzen. Bijvoorbeeld als de verkoop tot stand is gebracht via een ander verkoopplatform dan je eigen webwinkelomgeving.

Snel aan de slag

  • Schrijf met de hand, gebruik een font wat erop lijkt en zet er een foto op met je naam erbij.
  • Laat weten wat je goed doet voor de wereld.
  • Vraag hoe je product, dienst of service de klant positief heeft verrast, i.p.v. direct te vragen om een review.
  • Som je belangrijkste USP’s op.
  • Toon unieke (garantie)voorwaarden of laat nog even weten hoe makkelijk retourneren is.
  • Laat je huisstijl terugkomen in het kaartje en link naar je website en sociale kanalen.