How to

Starten met dropshipping een goed idee? 5 risico’s voor je webshop

0

Het is populair, het is makkelijk en vergt maar een kleine investering: dropshipping. Steeds meer beginnende bedrijven stappen over naar deze ‘voordelige’ logistieke optie, maar is dat wel écht een goed idee?

Dropshippen werkt als volgt: de klant bestelt een product in jouw webwinkel. Jij plaatst vervolgens een order bij je leverancier. Daarna stuurt jouw leverancier het product rechtstreeks naar de klant. Jij als ondernemer vervult hierbij dus slechts een bemiddelende rol, je hebt geen voorraad en hebt niks met de verzending te maken.

In dit artikel deel ik 5 risico’s die je moet weten voordat je begint met dropshippen in 2020. Hierdoor ben je beter in staat om de juiste keuzes te maken kom je niet voor verrassingen te staan.

Bron: Volare Kinderfietsen.

Bron: Volare Kinderfietsen.

1. Logistieke afhankelijkheid

Startende ondernemingen die gebruik willen maken van dropshipping, hebben als voornamelijke reden dat zij geen of niet voldoende opslag hebben om de voorraad te stallen. Dropshippen lijkt dan dé perfecte oplossing, want het product wordt rechtstreeks naar de klant verzonden. Echter is het risico hierbij dat je compleet afhankelijk bent van de leverancier.

Een goed voorbeeld is COVID-19-virus (coronavirus). Als jij samenwerkt met een leverancier die zich in China bevindt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk op dit moment problemen met je voorraad die veroorzaakt zijn door de gevolgen van dit virus. Volgens de NOS is ongeveer 80- tot 90% van alle cargovluchten vanuit China geschrapt als gevolg van de uitbraak van dit virus, wat ervoor zorgt dat jij niet aan je leveringsbelofte kunt voldoen. Als je zelf de voorraad beheerde, ben je in deze situatie minder afhankelijk.

2. Herroepingsrecht en garantie

De Europese Unie stelt consumenten in het recht om het gekochte product te annuleren binnen 14 dagen na aankoop. De consument hoeft geen reden voor de annulering op te geven. Daarnaast dient op grond van de EU-wetgeving de verkoper minstens 2 jaar garantie te bieden.

Bij dropshipping is het soms verwarrend wie er nou aansprakelijk is. Op het moment dat de consument het gekochte artikel retour wil sturen, dan moet dat kunnen. Alleen nemen leveranciers (vaak) geen retourzendingen aan, dus moet je zelf over een kleine ruimte beschikken om eventuele retouren te kunnen ontvangen.

Daarnaast moet je met de leverancier goede afspraken maken over de garantie. Als jouw producten van een leverancier uit China komen, gelden er hoogstwaarschijnlijk andere garantievoorwaarden. Jouw klant moet gewoon 2 jaar garantie ontvangen waar hij/zij volgens de Europese Unie recht op heeft.

3. Intellectuele eigendomsrechten

Helaas komt het vaak voor dat bedrijven nog regelmatig foto’s of bronnen gebruiken die niet door henzelf zijn gecreëerd. Het is volgens de wet verboden om andermans media te gebruiken zonder toestemming. Als je besluit toch stiekem ‘gestolen’ media te gebruiken, riskeer je hoge boetes. Zoals Charlotte Meinderma zegt in haar artikel: “In zeer eenvoudige zaken kan dat tegenwoordig ook beperkt worden tot het liquidatietarief. In gewoon eenvoudige zaken, die het meestal zijn, mag het oplopen tot €8000.”

Tip: bestel het product dat je wil gaan dropshippen zelf en maak er foto’s/video’s van. Hierdoor voorkom je boetes en kun je zorgeloos het product gaan verkopen. Deze stap gaat inderdaad geld kosten, want het bestellen en maken van professionele foto’s is niet gratis. Toch is het een veel betere optie dan ronduit andermans materiaal gebruiken. Better be safe than sorry!

4. Geen controle

Dropshipping zorgt er misschien voor dat je geen logistieke zorgen hebt, maar daartegenover staat wel dat je ook geen/weinig controle hebt. De klant doet zaken met jou als dropshipper en niet met de leverancier, hierdoor ben jij aansprakelijk voor eventuele problemen.

Een tip: ga niet in zee met leveranciers die slechte reviews hebben of waarvan je de producten zelf niet eerst hebt besteld. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het artikel en vertrouwt erop dat de leverancier zich houdt aan de afgesproken levertijd en kwaliteitseisen. Als dit niet gebeurt, ben jij verantwoordelijk en zal dit ten koste gaan van je reputatie.

5. Invoerrechten

Bijkomende kosten zijn een addertje onder het gras. Deze kunnen nadelige gevolgen hebben voor jouw dropshipping-winkel. Ik neem China weer als voorbeeld waar jouw leverancier gevestigd is. Onderstaand voorbeeld schetst een goed beeld van de bijkomende kosten bij het invoeren van een product vanuit China.

Kostenberekening dropshipping van de Belastingdienst

Bron: Belastingdienst, 2020.

Het vervelende gevolg hiervan is dat jij als dropshipper niet betaalt voor deze invoerrechten, maar jouw klant. Op het moment dat de bezorger aan de deur komt om de bestelling af te geven wordt de klant gevraagd de invoerrechten te betalen. Als de klant weigert te betalen, mag hij/zij de bestelling niet in ontvangst nemen. Dit is natuurlijk een erg ongunstige situatie voor jou als dropshipper, want dit levert enkel boze klanten en een slechte reputatie op.

Wil je meer weten over hoe je een eigen webshop kunt beginnen? Lees dit artikel voor handige tips! Daarnaast wens ik jou ontzettend veel succes en plezier als je besluit toch een dropshipping-winkel te beginnen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heb jij nog aanvullingen? Laat ze achter bij de reacties.