Communicatie

Zo zet je een extra stap om nieuwe collega’s te vinden. Juist nu!

0

Commercieel profiteren in deze onzekere tijd? Dat is natuurlijk not done. Anderen helpen daarentegen? Heel graag! Zo kun je tijdelijke uitzendkrachten, freelancers en andere werkzoekenden bijvoorbeeld aan een nieuwe baan helpen. En als je daarmee ook je eigen organisatie uit de brand helpt, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Daarom deel ik een stappenplan met 5 waardevolle touchpoints op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie.

1. Verpak je vacature in een uniek campagneconcept

Promoot jij een vacature voor een functie waar veel gegadigden voor zijn? Dan kan het benoemen van de functieomschrijving en de bijbehorende eisen en arbeidsvoorwaarden voldoende zijn. In die luxe-positie bevindt echter niet iedereen zich.

Sterker nog, in veel branches is er een dringend tekort aan personeel. En dan is er dus meer nodig dan een vacaturetekst. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature opvalt ten opzichte van die van de concurrent? De inhoud is immers vrijwel hetzelfde. Maar er is één groot verschil, en dat is het gevoel bij de afzender. Het gevoel van: “daar wil ik bij horen!”.

Maar hoe bereik je dat gevoel? Een overkoepelend campagneconcept met een persoonlijke touch helpt daarbij. Ontdek wat jouw organisatie bijzonder maakt, breng de gezichten achter het bedrijf in beeld en toon die positieve sfeer, dat gevoel van trots en dat sterke team. Dat wat jullie uniek maakt.

Als je zo’n conceptueel ‘haakje’ hebt bedacht, kun je alles omtrent arbeidsmarktcommunicatie (en dus al je vacatures) hieraan ophangen. Door een #WerkenBij hashtag te lanceren, kun je ook de user generated content van je eigen personeel hiervoor inzetten.

Voorbeelden van vacaturecampagnes

Als je er eenmaal op gaat letten, zie je dit bij verschillende grote vacaturecampagnes terug. Denk bijvoorbeeld aan Ik zorg., Werken aan Vrede en Veiligheid of Werken met zinhoud.

Ook De helden van Rotterdam is een voorbeeld van een campagne waarin de organisatie haar onderscheidende waarde toont door de trots van de werkvloer in beeld te brengen. Alle havenmedewerkers worden namelijk met ‘rauwe’ videocontent neergezet als doorzetters, bikkels, aanpakkers en volhouders. Maar bovenal, als helden. Over het “daar wil je bij horen”-gevoel gesproken!

Accepteer cookies

2. Zoek op een ludieke manier contact

In de hierboven genoemde havencampagne is “Helden, hiero melden!” de call-to-action. Een opvallende manier om contact op te nemen als deze potentiële sollicitanten kan overhalen, maar steeds vaker zien we dat je deze stap een stuk laagdrempeliger moet maken.

Het is de uitdaging van de recruiter om zelf tijdens de eerste contactmomenten een onuitwisbare indruk achter te laten (en dus niet meer andersom, zoals ‘vroeger’), bijvoorbeeld door:

  • iemand uit te nodigen voor een bijzondere offline gebeurtenis, een soort voorproefje van de echte functie. Je kunt denken aan een meeloopdag. Het initiatief En dan ben je leraar introduceerde bijvoorbeeld het event Uurtje voor de klas, waarbij geïnteresseerden in het reformatorisch onderwijs een uurtje mochten ervaren hoe het nu echt is om les te geven. Een aanloop naar de daadwerkelijke sollicitatie.
  • contact te onderhouden met de verzamelde leads, ook als ze niet solliciteren (voor het geval men wél getriggerd wordt door je campagneconcept, maar nog niet de juiste vacature tegenkomt). Uitzendbureau Actief Werkt! doet dit bijvoorbeeld met een Vacature Alert. Ook dat is arbeidsmarktcommunicatie. Andere vormen van kennisdeling, zoals een speciale nieuwsbrief met trends waarmee je aantoont voorloper in de branche te zijn, kan potentiële werknemers betrokken houden.
  • de leads die je campagne oplevert te verrassen met een ludiek offline cadeau. Zo ontving ik van YourSurprise – webshop met gepersonaliseerde cadeaus – eens een koffiemok met een foto van mezelf en de vraag of ik bij hen op de koffie wilde komen. Origineel!

3. Open deur: een gebruiksvriendelijk vacatureplatform

Als mensen gaan rondneuzen tussen de vacatures, moet je vacatureplatform natuurlijk gebruiksvriendelijk zijn. Het is hierbij belangrijk dat de online ervaring geheel is afgestemd op de wensen van de doelgroep. Zo heeft Visser & Visser Accountants een zeer gedetailleerde vacaturesite ontwikkeld waarin je precies kunt zien hoeveel procent van je tijd je besteedt aan bepaalde werkzaamheden. En hoe je agenda er potentieel uit gaat zien – interessant voor accountants -, terwijl uitzendbureau Actief Student juist kiest voor een to-the-point platform waarop je vacatures kunt swipen en liken.

Gebruiksvriendelijkheid betekent voor iedere doelgroep dus iets anders. En als iemand al zó ver in het proces is beland, zou het natuurlijk zonde zijn als dit een reden tot afhaken vormt. Een gebruiksvriendelijk vacatureplatform vormt zo letterlijk een open deur, rechtstreeks jouw bedrijf in.

4. Je vacatures ‘framen’

Dan is het zover: je potentiële collega is bij de vacaturetekst beland. Dan is het tijd voor een aantrekkelijke vacaturetekst en -titel. Want zeg nu zelf: is het jouw droom om schrijver van productteksten te worden? I think not. Productredacteur daarentegen, klinkt al een stuk aantrekkelijker. Zomaar een voorbeeldje van Coolblue waaruit blijkt dat de verwoording van een vacature je kan beïnvloeden, terwijl de functie hetzelfde inhoudt. Zo noemt transporteur VDH haar personeel ook geen chauffeurs, maar freight managers. What’s in a name?

Creëer je een term waarmee je de beeldvorming over de vacature verandert, dan noemen we dat ook wel framing. Een overtuigingstechniek waarbij woorden en beelden daadwerkelijk het verschil maken. Begrijp me overigens niet verkeerd: over de daadwerkelijke functiebeschrijving moet je nooit liegen en ook de meest ‘jolige’ functietitels zijn naar mijn mening inmiddels wel erg 2018. Bovendien is het voor de vindbaarheid van je arbeidsmarktcommunicatie en je vacatures (in zoekmachines als Google) belangrijk om de meest gangbare termen hier prominent in te verwerken.

Wat je op dit gebied wel steeds vaker succesvol terugziet, is – terugkomend op de eerste stap – een overkoepelend campagneconcept die het werk in desbetreffende branche positief belicht, zonder die sector of vacature specifiek te benoemen. Denk weer aan Ik zorg en Werken aan Vrede en Veiligheid, maar ook aan Werken met zinhoud.

5. Staying in touch

Oké, in deze tijd niet letterlijk natuurlijk. Maar ook op afstand kun je triggers bedenken waardoor de sollicitant zich speciaal voelt. Zorg er in ieder geval voor dat je tijdig reageert en – ondanks alle omstandigheden – contact onderhoudt met betrekking tot de sollicitatie. Bijvoorbeeld door even te bellen, door een uitdagende opdracht toe te sturen, door een videogesprek in te plannen of door achteraf iets op te sturen.

Een handgeschreven kaart of een ander voorproefje van de organisatie ontvangen na een (video)gesprek komt al heel persoonlijk en dichtbij over. Jawel, ook op afstand!

Arbeidsmarktcommunicatie = persoonlijk contact

Kortom: ook in deze tijd draait iedere stap in arbeidsmarktcommunicatie om contact. Van opvallen met een ludieke campagne tot het allereerste contactmoment met een recruiter. En van een gebruiksvriendelijk vacatureplatform met aansprekende vacatureteksten tot de daadwerkelijke sollicitatie.