Loopbaan

Ondernemen met impact: 5 tips om het verschil te maken

0

Wil je het verschil maken voor je medewerkers, klanten, je omgeving en de aarde? Of je nu manager bent bij een grote multinational of een ondernemer. Je kunt ondernemen met impact, maar hoe doe je dat?

Ondernemen met impact

Ondernemen met impact klinkt best vaag, want wanneer maak je impact? Dat is voor iedereen anders, maar in dit artikel bedoel ik met impact: verschil maken. Voor je medewerkers, klanten, je omgeving en de aarde. Dat is hard nodig, want we hebben met steeds meer uitdagingen te maken. Veel oplossingen voor die uitdagingen zijn binnen handbereik, maar we gebruiken ze niet, omdat de cultuur daar in de meeste bedrijven niet klaar voor is.

Arko van Berkel geeft in zijn boek ‘Ondernemen met impact‘ (aff.) heel veel tips. Hij stelt dat we allemaal een positieve impact om de wereld kunnen hebben door te ondernemen in harmonie met onze omgeving. Ik heb uit zijn boek een aantal tips geselecteerd die iedereen kan gebruiken om meer impact te maken met zijn of haar werk. Ik heb er wel een beetje mijn eigen draai aangegeven trouwens.

Heel gewone mensen kunnen buitengewoon presteren

Eerst even naar de reden dat hij dit boek heeft geschreven. Hij maakt zich zorgen over de leiderschapscultuur die is gaan heersen sinds het woord manager is bedacht. Hij gelooft dat heel gewone mensen in staat zijn tot buitengewone prestaties. Toch gebeurt dat nu in veel organisaties niet, omdat we vastzitten aan te veel regels, KPI’s en andere zaken die zorgen dat jij en ik niet altijd de ruimte krijgen en voelen om buitengewoon te presteren.

Hoe kun je dan toch zorgen dat jij in je rol buitengewoon gaat presteren?

  1. Weet hoe en voor wie je van betekenis wil zijn.
  2. Denk nooit dat iets niet kan. Door werkelijk van betekenis voor mensen te zijn, kun je soms iets teweeg brengen dat groter is dan jijzelf.
  3. Ontwikkel je eigen stijl. Wees je bewust van je eigen authenticiteit als mens en als organisatie.
  4. Investeer in psychologische veiligheid.
  5. Investeer in een cultuur van permanente verbetering.

1. Weet hoe en voor wie je van betekenis wil zijn

Kader dit af. Je kunt niet voor iedereen écht van betekenis zijn, dat is gewoon te veel. Dus bedenk voor wie je van betekenis wil zijn en hoe je dat gaat doen. Door keuzes te maken, kun je meer impact maken. Anders blijf je maar een beetje aanmodderen. Voer dit door in je hele bedrijfsvoering. Ga er echt voor staan.

2. Denk nooit dat iets niet kan

Hoe vaak denk jij “dat gaat niet”, “ik weet niet of ik dat kan”, “te veel werk” of twijfel je aan de kennis die je in huis hebt. Niet doen. Door beren op de weg te zien, belemmer je jezelf en krijgt je hoofd niet de ruimte om wel groot te denken. Stel dat er geen belemmeringen zijn, hoe zou jij dan ondernemen of je werk doen? Ga je veel grotere klanten benaderen? Of misschien ga je wel een hele andere diensten aanbieden? Schrijf dat eens uit en bedenk dan waarom je dat nu niet zo doet. Zijn het echte belemmeringen, of belemmeringen die jij jezelf hebt wijsgemaakt?

3. Ontwikkel je eigen stijl

Hier ben je als het goed is al mee bezig als je aan het bedenken bent voor wie en hoe je van betekenis wil zijn. Er zijn genoeg organisaties die uitblinken in een bepaalde niche, maar ga die niet kopiëren. Ontwikkel altijd je eigen stijl. Jij hebt iets wat andere ondernemers of managers niet hebben. Wat is dat?

ondernemen-met-impact

Als ik naar mezelf kijk: ik ben een creatieve chaoot. Als ik met klanten praat, verberg ik dat niet. Dat zorgt dat ik altijd bij een bepaald type klant uitkom, maar daar werk ik dan ook heel fijn mee. Die klanten vinden het leuk als ik op de tafel spring en weer eens kom met “ik heb dus nagedacht…” en dan een bizar idee presenteer. Ik heb lang geprobeerd om heel zakelijk, bijna afstandelijk over te komen. Alsof ik alles altijd onder controle heb en de wereld geen verrassingen voor mij heeft. Dat is gewoon niet zo. Sinds ik dat niet meer doe, vind ik het werk dat ik doe veel leuker en zijn de resultaten veel beter.

Naar jezelf luisteren

Hoe ik dat heb gedaan? Naar mezelf luisteren. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Maar als je echt eerlijk bent naar jezelf, voel je wel welke dingen natuurlijk voelen of welke niet. Waar je plezier van krijgt. Heel simpel voorbeeld: ik vond vroegah dat ik er altijd heel zakelijk uit moest zien, denk aan saaie zwarte broeken met een blouse. Dat vond ik zo horen, maar past totaal niet bij mij. Terwijl ik dit typ, draag ik een hele gele trui met een legging waar al mijn collega’s nogal van schrokken. Maar ook van zeiden “dat is helemaal jou!” Dus doe wat past bij jou, daar word je alleen maar beter van en je omgeving nog veel meer.

4. Investeer in psychologische veiligheid

Eigenlijk had dit op één moeten staan. Of je nu ondernemer bent of voor een bedrijf werkt, je moet je veilig voelen. Je moet durven zeggen wat je vindt, voelt en kunnen zeggen dat je iets hebt verkloot. Dat doen we namelijk allemaal weleens. Kun je dit niet? Dan kun je sowieso geen impact maken.

Als jij op eieren loopt, heeft je hoofd niet de ruimte om creatief te zijn. Om met die grootse plannen te komen. Om ze überhaupt voor te stellen. Dan neemt angst je hoofd over, want wat zou die collega vinden, hoe zou die klant reageren, moet je dit wel zeggen?

Je veilig genoeg voelen

Als je onderneemt, gaat psychologische veiligheid vooral om de relatie met je klanten. Kun je eerlijk zijn? Misschien krijg je een briefing en denk je “dit slaat nergens op”, bespreek je dat dan? Durf je het te zeggen dat je het heel vervelend vindt dat de factuur altijd te laat wordt betaald? Als je bij een bedrijf werkt, gaat het vooral om de veiligheid tussen collega’s. Durf je het te vertellen dat je een fout hebt gemaakt? Dat je het vervelend vindt dat er door je heen wordt gepraat tijdens een vergadering?

Psychologische veiligheid gaat om gehoord worden en rekening houden met elkaars gevoelens.

Ik heb geen gouden tip voor je hoe je dit creëert, had ik dat maar, want ik gun het echt iedereen. Wat altijd helpt, is om het dicht bij jezelf te houden en je te dragen zoals je wil dat je collega’s en klanten zich ook gedragen. Jij kunt het verschil maken voor je collega’s en klanten, door het goede voorbeeld te geven.

Als jij en de mensen met wie je werkt zich veilig voelen, kun je los. Dan komt er ruimte in je hoofd om je werk nog beter te gaan doen. Om écht impact te maken. Dan durf je dat idee in de groep te gooien en zijn je collega’s eerlijk tegen je. Dat tegengeluid is belangrijk, omdat het zorgt dat jij je werk nog beter gaat doen. Dan help je die klant vooruit door te zeggen dat je denkt dat jullie een project helemaal anders moeten aanpakken. En dan leer je van fouten, want die worden simpelweg besproken en gedeeld. Je weet wat je de volgende keer anders kan doen.

5. Investeer (in een cultuur van) permanente verbetering

De laatste tip sluit aan bij wat ik net als laatste zei: “dan leer je van je fouten”. Je kunt alleen verbeteren als je luistert. Zoals Bill Gates zei: “Je meest ontevreden klanten zijn je beste bron van kennis.” Wat doe je nu als je denkt dat iets beter kan, of een collega of klant klaagt? Misschien schiet je in de verdediging, schrijf je het ergens op, of ben je wel al zover dat er een proces is om verbeteringen door te voeren.

Wat Van Berkel ook zegt, zelfsturende organisaties zijn hier veelal goed in, omdat iedereen verantwoordelijkheid voelt. Nu ga je met een verbetering waarschijnlijk langs je manager, die moet het overleggen in één van de zoveel meetings en verder heb je er weinig invloed op. Als ondernemer neem je misschien niet de tijd om eens te kijken naar hoe jij beter kunt ondernemen. Wanneer gun je het jezelf om op cursus te gaan?

Je kunt niet van vandaag op morgen opeens een zelfsturende organisatie worden en constant verbeteren, maar kijk hoe jij nu de verantwoordelijkheid kunt nemen voor verbeteringen. Het kan klein beginnen: ga verbeteringen vastleggen. Zo krijg je inzichtelijk hoe jij (en je team) ervoor staan en heb je een startpunt voor een cultuur van permanente verbetering.

Ik hoop dat deze tips je aan het denken zetten over wat je doet en waarom. Jij kunt écht een verschil maken. Wil je meer tips? En ben je benieuwd naar het boek ‘Ondernemen met impact‘ (aff.) van Arco van Berkel?