Advertising

Haal meer uit Google Ads met nieuwe B2B-doelgroepen

0

Iedereen die voor een B2B-bedrijf Google-zoekadvertenties inzet, herkent het. Voor relevante zoekwoorden die dicht bij een conversie staan, betaal je een hoge CPC. Om dit te omzeilen kiezen veel adverteerders voor brede zoekwoorden, maar dat levert ook irrelevante klikken op van consumenten die je niet wil aantrekken. Nu komt Google met B2B search audiences: hiermee kun je snel en effectief je doelgroep targeten.

Huidige targetingmogelijkheden voor B2B

Met de huidige targetingmogelijkheden kun je probleem van relevante zoekwoorden versus brede zoekwoorden enigszins oplossen. Je kunt namelijk bestaande in-market en affiniteitsdoelgroepen toevoegen die B2B-gerelateerd zijn, zoals ‘zakelijke dienstverlening’, ’zakelijke professionals’ en ‘zakelijke reizigers’. Deze zijn echter niet specifiek en zeggen bijvoorbeeld niets over de branche waarin deze personen actief zijn.

Daarnaast bereik je met deze doelgroepen lang niet alle B2B-zoekers. Niet alleen maak je dan onnodige (advertentie)kosten door suboptimale targeting, ook verliest de salesafdeling tijd aan slechte leads.

netwerk b2b

Nieuw: B2B-doelgroepen

Sinds kort heeft Google een nieuwe bèta gelanceerd in Nederland: B2B search audiences. Met deze bèta kun je jouw zoekadvertenties targeten op bedrijven. Note: deze bèta is voor een beperkt aantal accounts beschikbaar. Als je toegang wil tot deze bèta moet je dit zelf aanvragen bij Google.

De B2B search audiences zijn onder te verdelen in twee categorieën:

Bedrijfsgrootte:

 • Kleine werkgever (1-249 werknemers)
 • Middelgrote werkgever (250-999 werknemers)
 • Grote werkgever (1.000-10.000 werknemers)
 • Zeer grote werkgever (>10.000 werknemers)

Branche:

 • Bouwsector
 • Branche voor onroerend goed
 • Financiële branche
 • Gezondheidssector
 • Horecasector
 • Onderwijssector
 • Productiesector
 • Technologiesector

Met deze nieuwe targetingopties wordt het een stuk makkelijker om kwalitatieve B2B-leads binnen te halen. Zo worden bredere zoekwoorden met goedkopere CPC’s een stuk interessanter. Deze advertenties worden namelijk niet meer getoond aan consumenten. Ook kun je specifieke advertentieteksten inzetten, zoals ‘Betaal op rekening’ en ‘Zakelijk account’.

Hoe zet je de nieuwe doelgroepen in?

Stap 1: begin eerst met observeren bij bestaande advertenties. Kijk hoeveel personen in elke doelgroep vallen en wat hun metrics zijn, zoals de gemiddelde CPC, kosten per conversie, conversiepercentage en conversiewaarde. Zo weet je precies welke doelgroep het meeste rendement oplevert en welke doelgroepen juist niet interessant genoeg zijn. De doelgroepen zijn als volgt te vinden:

 1. Kies de search-campagne waarbij je de doelgroepen wil toevoegen
 2. Ga naar doelgroepen
 3. Klik ‘observatie’ aan
 4. Ga naar ‘browsen’
 5. Klik op ‘wie ze zijn’’
 6. Selecteer ‘baan’ en vink alles aan

B2B beta target audiences in Google

Stap 2: kies op basis van de metrics uit stap 1 de doelgroep uit die je wil bereiken. Voor deze doelgroep maak je specifieke, relevante advertenties aan waarbij je uitsluitend deze doelgroep target. Zo bereik je het meest optimale resultaat. Let wel op dat je deze beslissing alleen maakt als je over genoeg data beschikt uit de observatiefase.

Extra tip: zet een specifieke re-marketingcampagne in op bijvoorbeeld display of YouTube. Hiermee kun je deze personen nog eens te bereiken nadat ze op je zoekadvertenties hebben geklikt. Zo blijven ze op de hoogte van je producten en diensten en haal je niet-converterende personen over om alsnog te converteren.

Meer kwalitatieve leads

Het kan erg lastig zijn om gerichte zoekadvertenties in te zetten voor B2B. Hopelijk kun je door de nieuwe mogelijkheden meer kwalitatieve leads halen uit je advertentiebudget. Wij zijn in ieder geval enthousiast en hopen dat Google in de toekomst nog meer B2B-doelgroepen gaat toevoegen. Mocht je nog andere interessante mogelijkheden kennen, laat het dan zeker achter in de reacties hier beneden.