Online advertising

Zo werk je met geautomatiseerde regels in Google Ads

0

Het managen van een account in Google Ads kan een tijdrovende klus zijn, dat hoef ik je niet te vertellen. Maar merk je ook dat je vaak dezelfde handelingen aan het uitvoeren bent? Als je antwoord ‘ja’ is, dan kunnen geautomatiseerde regels in Google Ads zeker een uitkomst voor je zijn. Ze zorgen er namelijk voor dat jij efficiënter om kunt gaan met je tijd. En dat willen we toch allemaal? Ik leg je graag uit wat geautomatiseerde regels nu precies zijn én hoe je ze kunt inzetten. Na het lezen van dit artikel kun je direct beginnen met het automatiseren van handelingen. En dan heb je binnenkort tijd over om je te verdiepen in het ontwikkelen van nieuwe strategieën voor je campagnes of mogelijkheden te vinden om nog betere resultaten te behalen.

Wat zijn geautomatiseerde regels?

De term ‘geautomatiseerde regels’ zegt eigenlijk al precies wat het is. Hiermee kun je automatisch wijzigingen aanbrengen in je Google Ads-account op basis van instellingen en voorwaarden. Het werkt eigenlijk volgens het principe van ‘if-then’. Als voldaan wordt aan X, dan wordt Y uitgevoerd.

Als je wil zien of er al regels staan ingesteld in jouw account, kijk dan even bij Tools en Instellingen > Bulkacties > Regels. Hier zie je in één overzicht alle regels die je instelt voor het account. Dus zowel alle ingeschakelde als onderbroken regels. Vanuit hier kun je bovendien regels gaan instellen, maar dat kan ook op een andere manier. Daar kom ik later in dit artikel op terug.Geautomatiseerde regels in Google Ads bekijken

Wanneer gebruik je geautomatiseerde regels?

Ben je regelmatig campagnes, advertentiegroepen of zoekwoorden aan het inschakelen of onderbreken? Of pas je vaak biedingen aan, zodat je advertenties weer meedingen voor een vertoning op de eerste pagina van de zoekresultaten? Dan kun je jezelf een hoop tijd besparen door deze handelingen te automatiseren en in bulk te laten uitvoeren door Google Ads. Het staat onder ‘bulkacties’ in je Ads-account.

Maar eerdergenoemde voorbeelden zijn niet de enige handelingen die je automatisch in bulk kunt laten uitvoeren. Hieronder noem ik een aantal handelingen op in combinatie met situaties waarvoor je de geautomatiseerde regels kunt gebruiken.

Advertenties op specifieke momenten in- en uitschakelen

Staat er binnenkort eenmalig een tijdelijke actie op de planning? De regels zorgen ervoor dat jij je campagnes en advertenties al ver vooruit kunt maken. Maar ze worden pas in- en uitgeschakeld op het moment dat jij dat wil. Wil je bijvoorbeeld als cadeautje aan alle vaders op Vaderdag 20% korting bieden op producten in jouw webshop? Dan kun je met twee regels instellen dat de advertenties op zondag om 07.00 ingeschakeld worden (regel 1) en ’s avonds om 23.00 weer uitgeschakeld worden (regel 2).

Houd er wel rekening mee dat de tijden die je ingeeft niet het exacte moment van in- of uitschakeling zijn. Als je invult dat advertenties om 07.00 uur aan mogen, worden ze tussen 07.00 en 08.00 ingeschakeld.

Wil je campagnes en/of advertenties met een vaste regelmaat in en uitschakelen, bijvoorbeeld elk weekend? Ook dat kun je geautomatiseerd uit laten voeren door twee regels toe te passen: de een voor het moment inschakelen en de ander voor het moment van uitschakelen.

CPC-biedingen verhogen voor (bovenaan) eerste pagina

Is jouw strategie om altijd op de eerste pagina in het zoeknetwerk vertoond te worden? Of misschien zelfs om bovenaan de eerste pagina te komen? Dan kun je de handeling om jouw maximale CPC-bod (cost per click) te verhogen ook automatiseren en periodiek laten uitvoeren. Omdat dit maar één handeling is (bod verhogen) hoef je in tegenstelling tot de handeling hierboven maar één regel aan te maken.

Nu hoor ik je denken: is dit niet heel erg link? Het antwoord daarop is natuurlijk dat het inderdaad uit de hand kan lopen. Maar gelukkig is daar een oplossing voor. Je kunt namelijk per regel een maximum bodlimiet instellen. Zo geef je Google Ads geen vrij spel.

Ook de kwaliteitsscore heeft natuurlijk invloed op de hoogte van jouw bod. Daarom kun je de kwaliteitsscore van een zoekwoord meenemen als vereiste waaraan voldaan moet worden, voordat een regel van kracht wordt. Je kan er dus voor kiezen om een maximale CPC pas te verhogen voor (bovenaan) eerste pagina als de kwaliteitsscore minimaal een 6 of hoger is.

Bod- en budgetaanpassingen voor specifieke momenten

Wil je biedingen aanpassen voor specifieke momenten van de dag, of specifieke  dagen? Dan kun je ook hiervoor de geautomatiseerde regels gebruiken. Zo kun je biedingen elke ochtend van 09.00 uur tot 12.00 uur verhogen met 25%, en daarna met 20% verlagen om weer op de oorspronkelijke bieding te komen. Aanpassen voor specifieke momenten geldt trouwens ook voor budgetten. Zo kun je campagnes die op bepaalde momenten beter presteren, de ruimte geven om nog meer conversies te behalen.

Biedingen aanpassen voor goed presterende zoekwoorden

Stel je voor, je doel is om een CPA (cost per action) te behalen van €50. Voor alle zoekwoorden die meer dan 10 conversies genereren voor €50 of minder, kun je een regel aanmaken om de maximale CPC-biedingen te verhogen (met een door jou te bepalen percentage). Zo word je hoger in zoekresultaten vertoond. Natuurlijk geldt dit ook de andere kant op: als zoekwoorden een te hoge CPA hebben, kun je daarvoor de maximale CPC automatisch verlagen.

Advertentieteksten verbeteren

Mocht je nu denken dat Google nu op eigen houtje jouw teksten gaat herschrijven, dan moet ik je helaas teleurstellen. Maar Google Ads kan je wel een notificatie per mail geven als advertenties veel worden weergeven, maar de klikken achterblijven. Dit kan bijvoorbeeld duiden op advertentieteksten die niet aansluiten bij de zoekintentie. Hiervoor stel je als type melding ‘E-mail verzenden’ in, en bij vereiste een X aantal vertoningen en klikken. Als er voldaan wordt aan de regel (denk aan ‘if-then’), dan krijg je een melding per e-mail. Het seintje voor jou om je teksten te optimaliseren.

De notificatie kun je bijvoorbeeld ook instellen voor advertenties die zijn afgekeurd, als je CPA-doel wordt overschreden of als de kosten van zoekwoorden oplopen maar conversies achterwege blijven.

Bovenstaande voorbeelden hebben voornamelijk betrekking op search. Maar je kunt automatische regels ook heel goed toepassen op display. En? Zie je nu al kansen om het jezelf ietsje makkelijker te maken? Lees dan snel verder om te leren hoe je de geautomatiseerde regels kunt instellen in je Google Ads-account.

Hoe stel je geautomatiseerde regels in?

Nu je wat inspiratie hebt gekregen voor welke werkzaamheden je kunt automatiseren, komen we bij het leukste deel uit: de regels daadwerkelijk instellen. Waar je dat doet? Er zijn 2 opties:

  1. Je gaat via Tools en instellingen via het topmenu naar Bulkacties > Regels. Hier kun je echt all-out gaan met het instellen van regels met betrekking tot geslacht, leeftijd, regels voor zoekwoorden en onderwerpen en véél meer.
  2. De tweede manier is om via het linker menu direct naar de betreffende campagne, advertentiegroep of zoekwoord te gaan, waar je een regel op toe wil passen. Klik dan op de drie puntjes bij ‘Meer’ en selecteer vervolgens ‘Een geautomatiseerde regel maken’.

Geautomatiseerde regels instellen in Google Ads

Met een gerust hart loslaten, hoe doe je dat?

Natuurlijk is automatiseren ook een spannende stap, want je zit niet meer zelf realtime aan de knoppen te draaien. Daarom is het verstandig om je regels eerst eenmalig te testen voor je ze continu hun ‘gang laat gaan’. Leveren ze niet het gewenste resultaat op? Dan kun je de wijzigen altijd terugdraaien via de wijzigingsgeschiedenis. Leveren de regels wel het gewenste resultaat op? Top! Pas ze dan toe voor de gewenste tijdsduur.

Ook kun je instellen dat je een e-mailnotificatie wil ontvangen over geautomatiseerde regels. Dat kan bij elke geautomatiseerde wijziging, dus bijvoorbeeld elke in- en uitschakeling. Maar ook op het moment dat er een fout optreedt bij een wijziging, zodat je kunt ingrijpen.

Daarnaast is het verstandig om te gaan werken met limieten. Dit geldt zowel voor minimum limieten als maximum limieten. Zo voorkom je bijvoorbeeld onnodig hoge maximale CPC-biedingen waardoor je budget er snel doorheen gaat. Maar ook te lage biedingen waardoor je minder vertoond wordt, en dus minder verkeer naar jouw website of app trekt als gevolg.

Nu moet ik wel een nuance aanbrengen op de titel van deze paragraaf. Helemaal loslaten is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Blijf de resultaten monitoren en pas de regels aan waar nodig.

Dan is het nu tijd om te gaan experimenteren met geautomatiseerde regels, want je kunt zo veel kanten op. Veel succes!