Data analytics

Meer conversie op jouw landingspagina [3 tips]

0

Een landingspagina is een logische keuze als je een product of dienst wil verkopen, mensen iets wil laten downloaden of leads wil verzamelen. Door je bezoekers naar een landingspagina te leiden, verhoog je de conversieratio in vergelijking met je website – waar er veel afleiding is.

Er zijn talloze manieren om een landingspagina te maken, maar het is belangrijk dat je goed nadenkt over de inhoud. Door bepaalde technieken te gebruiken, kun je de conversie van je landingspagina op een simpele manier vergroten. Hieronder 3 tips om jouw landingspagina te optimaliseren voor meer conversie, ongeacht je niche.

1. Speel in op de twee emotionele toestanden van je bezoeker

Er zijn twee toestanden als we de emotie betrekken tot een succesvolle landingspagina, de current state of emotion en de desired state of emotion. Als jij goed weet in te spelen op deze toestanden kun je de conversie van jouw landingspagina verhogen.

De current state of emotion is de huidige situatie van je doelgroep. De huidige situatie is niet altijd perfect en daar kun jij met jouw dienst of product op inspelen. De huidige situatie omvat alle behoeften, pijnpunten, verlangens en angsten van jouw doelgroep. Door dit te benoemen en te laten zien dat je de doelgroep begrijpt, zal die zich gehoord voelen en emotioneel betrokken raken.

De desired state of emotion is de gewenste situatie, de situatie zoals jouw doelgroep het het liefste heeft. Op de landingspagina benadruk jij dat je de oplossing hebt om deze ideale situatie te bereiken. Je vertelt precies wat ze met jouw product of dienst wél hebben wat ze anders niet zouden hebben.

Om even en voorbeeld te geven:

Jij verkoopt robotstofzuigers die je op afstand aan en uit kunt zetten. We weten allemaal hoe vervelend het is als je thuiskomt na een lange dag werken en dan nog de stofzuiger moet pakken. Met jouw stofzuiger hoeft dat vanaf nu niet meer. Een uurtje voordat je thuiskomt kun je via de app de stofzuiger aanzetten en als je thuis komt is het huis stofvrij!

Door op de landingspagina te benoemen hoe vervelend het is om thuis te komen in een vies huis, en hoe fijn het zou zijn om thuis te komen in een schoon huis, speel jij in op de twee toestanden. Je benoemt hoe de situatie nu is en zorgt dat dit extra gaat knagen en mensen zich hierin herkennen, vervolgens bied jij de oplossing met jouw product of dienst.

2. Kies voor een video boven de vouw

Video is toekomst, dat weten we inmiddels allemaal. Maar het is ook zo dat je met het plaatsen van een video op de landingspagina de conversie tot met wel 80% kunt verhogen.

Video geeft vertrouwen en trekt direct de aandacht, we krijgen een beeld en weten met wie we te maken hebben. Ook geeft het herkenning en daarom is video het perfecte middel voor op een landingspagina.

Om direct de aandacht te trekken is het aan te raden een video boven de vouw van je landingspagina te plaatsen. Op deze manier houd je de aandacht van de bezoeker vast en is de kans groter dat ze verder scrollen.

Met een video kun je veel informatie delen in een korte tijd en zullen bezoekers jouw product of dienst sneller begrijpen. Denk bij het maken van de video aan de volgende punten:

  • Speel in op de emotionele toestanden. Door dit in de video meteen te benoemen, voelt iemand zich direct emotioneel verbonden.
  • Gebruik geen autoplay. We vinden het vervelend als er zomaar een video met geluid gaat afspelen. Zorg daarom dat de bezoeker zelf op play moet klikken.
  • Zorg dat je video niet langer is dan één minuut. Na een minuut verlies je de aandacht en klikken mensen weg, houd het dus kort!

Bedenk bij het maken en plaatsen van een video altijd wie jouw doelgroep is. Niet elke doelgroep is hetzelfde en daarom werkt ook niet altijd alles hetzelfde. Waar voor de een video dé oplossing is, kan voor de ander een afbeelding toch beter werken. Om hier achter te komen, moet je blijven testen en de resultaten vergelijken.

3. Test met heatmaps en splittesten

Meten is weten, deze uitspraak heb je vast vaak gehoord. Ook met een landingspagina is deze uitspraak van toepassing. Door te testen wat wel en niet werkt kom je erachter waarmee je de meeste conversie behaalt. Zo zijn er bijvoorbeeld twee opties om jouw landingspagina te testen, heatmaps en splittesten.

Conversie op jouw landingspagina Conversie op jouw landingspagina Conversie op jouw landingspagina

Heatmaps

Een heatmap (ook wel warmtebeeld genoemd) is het resultaat van een analyse van een pagina. Het laat zien waar de bezoekers als eerste naar kijken, hoe ze navigeren of waar ze als eerst op klikken. Door deze informatie te verzamelen, kun je op de juiste plekken de belangrijkste informatie of een call-to-actionknop plaatsen.

Er zijn verschillende soorten heatmaps die je van je pagina kunt maken, een scrollmap, een clickmap en een movemap. De analyses laten de pagina zien in kleuren, hoe intenser de kleur hoe belangrijker het punt.

Splittesten

Met splittesten (ook wel A/B-testen genoemd) kun je verschillende opties testen en bekijken wat het beste werkt. Het is niets anders dan versie 1 tegen versie 2 testen en deze resultaten gebruiken voor het bepalen van het eindproduct. Op deze manier kom je er bijvoorbeeld achter hoeveel tekst het beste werkt, waar je de call-to-actionknop moet plaatsen en welke afbeelding het meeste oplevert. Belangrijk: wijzig maar één ding in de testvariant ten opzichte van de originele variant.

Splittesten kun je met alles doen wat betreft online marketing. Zo werkt het ook goed om Facebook-campagnes en e-mails te splittesten.

Stijgend conversieratio

In de online marketing moet je nooit op één paard wedden. Daarom is altijd goed om te blijven testen en optimaliseren. Als je hier continu mee bezig blijft en inspeelt op nieuwe trends , zul je merken dat de conversieratio van jouw landingspagina blijft stijgen.