Social media

Videocontent op social media, laat je inspireren

0

Voor veel ondernemers en bedrijven is het lastig om overeind te blijven en in te spelen op de huidige gebeurtenissen. Waar liggen de kansen en hoe speel je hier het beste op in? Videocontent inzetten op social media is een belangrijke kans voor veel bedrijven en professionals. Waarom video zo ontzettend belangrijk is en hoe je dit het beste kunt inzetten leg ik hieronder uit, mét inspirerende voorbeelden en tips.

Waarom nu video inzetten op social media?

Het is belangrijk om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Maar dat wordt steeds lastiger doordat de online concurrentie groeit. Er wordt nu meer dan ooit online geshopt. Amazon heeft bijvoorbeeld meer dan 100.000 werknemers aan moeten nemen om de stijgende vraag aan te kunnen. Maar er is niet alleen een stijgende vraag vanuit de consumenten. Ook het aanbod van webshops en de online aanwezigheid stijgt. Bedrijven die naast online ook offline actief zijn, moeten zich door de coronacrisis nu naar de online wereld verplaatsen.

De focus ligt dus vol op online. Het is daarom erg belangrijk om naamsbekendheid op te bouwen en om top-of-mind te blijven bij de consumenten. Je wil tenslotte dat ze aan jouw bedrijf denken zodra er behoefte is voor jouw product of dienst, en niet aan je concurrent. Social media in combinatie met videocontent is hier perfect voor. Hier zitten dan ook superveel kansen voor jou als bedrijf, ondernemer of online specialist. Benieuwd hoe andere bedrijven succesvol video op social media inzetten? Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden.

Fit For Free

Fit For Free weet heel goed in te spelen op de behoeftes die er zijn. Sportscholen zijn dicht en het is de bedoeling dat iedereen zoveel mogelijk thuis blijft. Maar de behoefte om te sporten is er wel in hun doelgroep. Het is tenslotte het voorjaar en veel mensen gaan normaliter nu juist sporten om fit te zijn voor de zomer. Fit For Free heeft hier slim op ingespeeld door gebruik te maken van Facebook-video’s. Ze plaatsen dagelijks een livevideo op Facebook met een sportles waaraan iedereen mee kan doen.

En dan denk je misschien: hoe kan Fit For Free hier geld aan verdienen, aangezien ze dit gratis en voor iedereen doen? Deze extra service is een investering voor later. Ze zijn bezig met het opbouwen van een positieve naamsbekendheid, zodat ze in de toekomst top-of-mind zijn bij mensen die een sportschoolabonnement willen afsluiten.

Fit for Free video Facebook.
Coolblue

Coolblue speelt heel goed in op de communicatie tussen bedrijf en consument. Ze vertellen in een video op Facebook wat er veranderd is aan de bezorgmethode en brengen hun klanten op een persoonlijke manier op de hoogte. Zo ontstaat er duidelijkheid voor de consument, wat erg belangrijk is.  De consument zal dit meer waarderen dan wanneer een bedrijf niks van zich laat horen of niet duidelijk is over bepaalde informatie. Oftewel, je bent al wat meer top-of-mind dan een bedrijf dat dit niet doet.

1 miljoen keer belletje trekken. #zakgeendoos #14steden

Geplaatst door Coolblue op Maandag 13 april 2020

Accepteer cookies

DJ School Alphen

Dit bedrijf is misschien niet zo groot en bekend als Fit For Free of Coolblue, maar weet desondanks toch heel goed hun naamsbekendheid te vergroten dankzij videocontent op Instagram. Zij zijn een samenwerking aangegaan met onbekende Nederlandse dj’s en hebben een wereldrecord neergezet met een dj-marathon van tien dagen. Zij hebben dit live via hun Instagram uitgezonden en dat deden de dj’s ook via hun eigen kanalen. Hun naamsbekendheid steeg enorm en ze kwamen zelfs in diverse bekende bladen terecht, waaronder Entertainment Business.

DJ School Alphen livevideo Instagram.

Guess

Guess heeft een challenge gestart op TikTok met de hashtag #inmydenim. Hiermee dagen ze mensen uit om hun denim-kleding te showen, waarbij ze van slechtgekleed naar goedgekleed gaan. Dit is viral gegaan en de inzendingen stroomden binnen. Een goed voorbeeld dus van het verspreiden van naamsbekendheid.

Accepteer cookies

 

Onlinemarketing-bureaus

Diverse freelance onlinemarketing-specialisten, maar ook grote onlinemarketing-bureaus plaatsen regelmatig berichten op social media waarin ze een gratis webinar aankondigen. Webinars waren nog nooit zo populair als nu. Je kunt nu niet naar evenementen, netwerkborrels en congressen gaan. Zorg er dus voor dat je je bedrijf online vertegenwoordigt en laat zien dat jij de juiste kennis in huis hebt.

Webinars zijn perfect om autoriteit uit te stralen en te laten zien dat jullie professionals zijn. Je geeft daarnaast ook extra service door informatie weg te geven en klanten te helpen. In ruil daarvoor bouw je niet alleen naamsbekendheid op en laat je zien dat je weet waar je het over hebt, maar je bouwt een relatie op voor de toekomst. Want zodra iemand ergens hulp bij nodig heeft en behoefte heeft aan jouw dienst, is de kans groter dat ze bij jou aankloppen dan bij je concurrent waar ze nog geen band mee hebben opgebouwd.

webinar content inspiratie.
Weet wat de klant wil en zet een extra stap

Denken in oplossingen is wat jou door de coronacrisis gaat helpen, maar ook daarna. Het is belangrijk om na te denken over wat je voor de klant kan betekenen op dit moment en hoe je dit het beste kunt doen. Door gebruik te maken van videocontent op social media heb jij een streepje voor en zal de weg naar succes een stuk haalbaarder zijn. Je investeert hiermee namelijk in de toekomst.

Mijn advies is om out of the box te denken en het belang van de klant op nummer één te zetten. Denken in winst zal je alleen maar tegenwerken op lange termijn. Begrijp de behoeftes van je doelgroep, zet dat extra stapje op het gebied van service en zorg dat jij top-of-mind bent wanneer er behoefte is aan jouw product of dienst. Dat klinkt heel makkelijk, maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Ik deel graag een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Tip 1. Er is geen goede of foute mindset

Mensen zijn heel snel geneigd om voor de bekende weg te kiezen. We weten immers of het werkt of niet. Maar de coronacrisis is een nieuwe situatie voor iedereen. Niemand weet wat er precies gaat gebeuren en wat ‘normaal’ is. Er is nu geen bekende weg meer. Dit geeft wat ruimte om anders dan normaal te denken. Het mooie hieraan is dat er eigenlijk nog geen goed of fout is. Je weet tenslotte niet wat het effect zal zijn. Door deze mindset in gedachten te houden zul je merken dat je met heel wat creatieve ideeën gaat komen waar je nog niet eerder aan gedacht hebt.

Tip 2. Kijk wat de concurrentie doet

Het klinkt niet heel origineel, maar je kunt een hoop van je concurrenten leren. Niet alleen wat werkt, maar ook wat niet werkt. Het heeft niet altijd evenveel zin als je het één op één overneemt. Maar je kunt wel goede ideeën opdoen door na te denken hoe je het kunt vertalen naar jouw bedrijf. De basis heb je zo in ieder geval al.

Tip 3. Houd brainstormsessies met het team

Wat is er creatiever dan een brainstormsessie? Niet iedereen heeft dezelfde denkwijze en dat kan heel goed werken om elkaar te inspireren. Je brengt elkaar op nieuwe gedachten. Ga eens een uurtje met elkaar zitten (of videobellen) en laat iedereen zijn gedachten opschrijven. Hier is tip 1 heel erg van belang. Er is geen goed of fout en alles kan gezegd worden. Ook al denk je dat het geen goed idee is, het kan jou of iemand anders wel op een goed idee brengen.

Tip 4. Denk na over de behoefte van de kijker

Wat heeft iemand eraan als hij of zij de video bekijkt? Voeg het iets toe aan de behoefte van de kijker en wat is het effect daarvan? Je kunt deze vraag goed beantwoorden door jezelf in de schoenen van de kijker te zetten of door simpelweg de vraag aan je eigen klanten te stellen. Wat willen ze precies? Willen ze bijvoorbeeld meer informatie over de verzending? Of willen ze weten hoe je een bepaald product gebruikt? Door hierover na te denken ga je oprecht op zoek naar de behoefte van de kijker. Het heeft weinig zin om een video te plaatsen waar geen behoefte aan is en waar vervolgens niks mee gedaan wordt. Een handige tip is om in ieder geval de klantenservice hierover te spreken. Zij weten goed welke vragen er zijn en waar de behoeftes liggen.

Tip 5. Stel doelen voor de videocontent

Naast het nadenken over wat de behoeften van de klant zijn, kun je ook nadenken over wat de behoeften van jouw bedrijf zijn. Wat wil je precies bereiken met de video? Door hierover na te denken kun je op nog meer creatieve ideeën komen. Een doel van een sportschool kan bijvoorbeeld zijn om meer abonnees aan te trekken. Een strategie kan vervolgens zijn om meer mensen aan het sporten te krijgen. Door livevideo’s van gratis sportsessies te plaatsen op social media, wordt sporten een stuk toegankelijker voor veel mensen. Hierdoor is de drempel om abonnee te worden een stuk kleiner dan wanneer zij de sportschool nog niet kennen.

Ken jij nog goede voorbeelden? Deel ze in de reacties!