Content

De 10 belangrijkste copywriting do’s en don’ts

0

“Hi Renate, we hebben vorig jaar veel geld geïnvesteerd in een nieuwe website. Annemarie van de administratie kan leuk schrijven, dus zij heeft de webteksten destijds geschreven. Toch heeft onze nieuwe website nog geen concrete resultaten opgeleverd, kun je ons helpen?” Deze e-mail stond vorig jaar in mijn inbox. Dit was niet de eerste e-mail over copywriting en waarschijnlijk ook niet de laatste.

Als copywriter zie ik het heel vaak: bedrijven investeren veel geld in een prachtige website, maar schrijven zelf de teksten ‘wel even’. Er is altijd wel iemand binnen het bedrijf die ‘leuk kan schrijven’ en daarom de webteksten of blogs voor zijn/haar rekening neemt.

Ik begrijp dat natuurlijk als geen ander, maar leuk schrijven is geen copywriting. Daarom deel ik vandaag mijn tien copywriting-do’s en -don’ts.

Vijf copywriting-don’ts

Laten we beginnen met vijf dingen die ik niet zou aanraden.

Don’t #1: te veel vakjargon gebruiken

Voor jou is alles binnen jouw vakgebied gesneden koek, maar ga er niet van uit dat dit voor je bezoekers ook zo is. Vermijd het gebruik van vakjargon als je webteksten, blogs of berichten voor social media schrijft. Zo zorg je dat je in begrijpelijke taal blijft schrijven.

Don’t #2: clichés vermelden

“Met meer dan tien jaar ervaring” of “uw partner voor” zijn voorbeelden van clichés die je niet in je teksten wil hebben. Met deze standaardteksten kom je niet met je hoofd boven het maaiveld uit. Sterker nog, bezoekers zien niet waarom ze juist voor jou moeten kiezen.

Don’t #3: keyword stuffing

De juiste zoekwoorden gebruiken in webteksten of blogs is slim, maar zorg ervoor dat je niet overdrijft. Het veelvuldig gebruiken van zoekwoorden noemen we ook wel ‘keyword stuffing’. Dit is niet alleen hinderlijk voor je lezers, ook Google is er niet erg blij mee.

Don’t #4: te veel tekst gebruiken

Bezoekers scannen vaak binnen een paar seconden of ze een tekst interessant vinden. Je kunt je voorstellen dat ze sneller afhaken als er een hele lap tekst te zien is. Te veel tekst gebruiken is dan ook niet slim, want het nodigt niet uit om verder te lezen. Of je nu een webtekst of blog schrijft, zorg ervoor dat het een feestje is om te lezen!

Don’t #5: verschillende aanspreekvormen gebruiken

Maar al te vaak zie ik webteksten waar eerst gesproken wordt over ‘u’, om vervolgens over te gaan op ‘jij’. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar zorgt dat je consistent blijft. Als je eenmaal besluit om ‘u’ te gebruiken, zorg er dan ook voor dat je dit in de hele tekst doet.copywriting do's en don'ts

Vijf copywriting-do’s

Oké, nu we de vijf don’ts voor copywriting hebben besproken, focus ik mij toch liever op de positieve punten. Fouten maken we allemaal en het leuke is: van fouten kun je leren! Daarom wil ik nu mijn vijf do’s met je delen. Hier komen ze!

Do #1: weet voor wie je schrijft

Een goede webtekst, blog of bericht voor social media is niet geschreven voor iedereen, maar wél voor degene die je wil bereiken. Daarom is het belangrijk om te weten voor wie je schrijft, wat zijn of haar probleem is of waar hij of zij naar op zoek is.

Voor mij begint iedere copywriting-opdracht met het scherpstellen van ‘de ideale klant’.

Do #2: verdeel je tekst in alinea’s

Zoals ik eerder schreef is te veel tekst niet fijn om te lezen. Door alinea’s te gebruiken maak je een tekst interessant. Bovendien is een tekst gemakkelijker te scannen als het verdeeld is in verschillende tekstblokken.

Zorg ervoor dat de tekst op een leuke manier op de pagina staat en maak gebruik van bijpassende afbeeldingen, foto’s of video’s om de aandacht vast te houden.

Do #3: verzin pakkende (tussen)titels

Het is voor je lezers fijn om (tussen)titels te zien (dit is gelijk ook een SEO-tip). Als je iedere alinea (tekstblok) begint met een pakkende titel, trek je gelijk de aandacht. Zorg ervoor dat je op iedere webpagina één H1-titel gebruikt en de rest van de alinea’s begint met een H2 of H3-titel. De titels kun je bovendien gebruiken om zoekwoorden in te plaatsen.

Do #4: wees creatief en origineel

Er is niemand zoals jij, punt. Zorg er dan ook voor dat jouw copywriting-teksten eruit springen en laten zien waarom jij uniek bent. Door te ontdekken wat jouw ideale klant nodig heeft, kun je op een creatieve en originele manier de aandacht trekken.

Bijvoorbeeld: ben jij een loopbaancoach en is jouw ideale klant nogal een twijfelaar? Laat dan in jouw teksten zien dat jij een echte doorzetter bent, dat je de leiding neemt en wéét hoe jij twijfelaars kunt helpen. Dát is wat die ene klant zo nodig heeft en hem/haar wellicht overhaalt om contact met jou op te nemen.

Je spreekt die klant niet aan door ’standaard’ te zijn, want er zijn immers duizenden loopbaancoaches in Nederland.

Do #5: zorg voor een duidelijke call-to-action

Een goede call-to-action maakt het voor je bezoekers gemakkelijk om contact met je op te nemen. En laat dat nou precies de bedoeling zijn van copywriting! Dit doe je door een alinea af te sluiten met een pakkende zin, gevolgd door een opvallende button. Je kunt de button laten opvallen door een andere kleur te gebruiken, groter te maken of te laten ‘inspringen’.

Wat je ook kiest, zorg dat het duidelijk is hoe je bezoekers contact kunnen opnemen of je aanbod kunnen kopen.

Schud jij de meest rake teksten zo uit je mouw of vind je het toch lastig om copywriting toe te passen? Met deze tien do’s en don’ts kom je vast een stuk verder!