Inspiratie

Blik op blockchain: 4 obstakels & ontwikkelingen

0

Het zou overheden omverwerpen en banken overbodig maken. Libertijnen en anarchisten zagen blockchain-technologie als hét middel om beide instituten van hun macht te ontdoen. Het is dan ook erg interessant om te zien dat juist banken en overheden nu zo proactief experimenteren. En de technologie implementeren binnen hun gelederen. Enerzijds zien we momenteel hoe blockchain-technologie prachtig wordt ingezet tijdens de coronacrisis, anderzijds zien we prachtige blockchain-bedrijven omvallen door diezelfde crisis. Wat staat ons de komende tijd te wachten? In deze blog de 4 belangrijkste ontwikkelingen.

Waar ik vorig jaar schreef dat veel organisaties nog zochten naar een succesvolle businesscase, zien we dat in het afgelopen jaar blockchain van buzzword in business opportunity is veranderd. Een groot onderzoek van Deloitte laat zien dat 82% van de organisaties geld besteedt aan de technologie en een kleine 90% een businesscase ziet. De helft ziet het zelfs als een van de top 5 prioriteit. En het aantal succesvolle implementaties in een jaar tijd is verdubbeld. Onderwijsinstituten bundelen hun krachten en bieden massaal opleidingen aan. MKB’s worden ondersteunt door de Europese Unie in het experimenteren met de technologie en tientallen start-ups in Nederland bouwen aan gave blockchain-oplossingen.

Blockchain heeft zich duidelijk bewezen, maar is er nog veel werk aan de winkel. – Staatssecretaris Mona Keijzer

Centrale Banken en hun digitale valuta

Overheden hadden in het begin van het ontstaan van Bitcoin en de onderliggende blockchain-technologie goede redenen om huiverig te zijn. Onderzoek van Oxford laat zien dat in de beginjaren de helft van de Bitcoin-betalingen kan worden gelinkt aan illegale activiteiten. Meer dan 75% van de blockchain-start-ups die tijdens de hype ontstonden, bleken regelrechte scams te zijn. Hierdoor verloren investeerders (vaak consumenten) hun geld. Doordat er geen regelgeving beschikbaar was, werd er voor miljarden dollars geld witgewassen via digitale valuta.

Maar door de bekendmaking van het Libra project, geïnitieerd door Facebook, en de grote ommezwaai van de Chinese overheid op blockchain-gebied (van verbieden naar omarmen) zijn digitale valuta snel uit een verdomhoekje gehaald en op de prioriteitenlijst gezet door veel centrale banken.

Een digitale euro was altijd vloeken in de kerk. Tot Mark Zuckerberg zich ermee ging bemoeien. – De Correspondent

Waar Facebook recent hard is teruggefloten met haar Libra project door overheden wereldwijd, zijn overheden in sneltreinvaart hun eigen digitale valuta gaan ontwerpen. China heeft zelfs al verschillende testen succesvol afgerond. Naast een ‘antwoord’ op Libra, worden vooral de verkapte basisinkomens die landen als Spanje en de Verenigde Staten aan haar bevolking distribueren, gezien als moverende reden voor overheden om extra snel digitale munteenheden te introduceren.

Machtsverschuiving

Het Chinese DCEP-project is momenteel niet alleen het verst ontwikkeld van alle zogenaamde ‘Central Bank Digital Currencies’, maar zorgt ook voor weer een machtsverschuiving op het wereldwijde geopolitieke vlak van de Verenigde Staten naar China. Tegenlicht besteedde hier eerder aandacht aan in ‘De Chinese Dollar‘ en voorspelde de Chinese Renminbi de Amerikaanse Dollar gaat vervangen als wereldreserve munt. Een gamechanger, die wereldwijd voor een grote financiële aardschok zal zorgen.

Het blijft uiteraard wel bijzonder dat een technologie die is ontworpen om digitaal geld mogelijk te maken zonder tussenkomst van overheden, juist nu door overheden wordt gebruikt om controle te krijgen hierop.

Decentrale financieringen

Het zijn niet alleen overheden die voor innovatie zorgen op financieel vlak. Een snel opkomende trend in blockchain land is ‘Decentralized Finance‘. Dit is het ecosysteem van financiële applicaties dat wordt gebouwd op blockchain-technologie. Dit komt er simpelweg op neer dat je allerlei financiële producten kunt afsluiten en zelf kunt aanbieden, zonder tussenpersoon. Denk aan leningen, hypotheken en verzekeringen.

Waar digitale valuta zoals Bitcoin in beginsel bekendheid kregen door het ‘peer-to-peer’ betalen, zorgt DeFi ervoor dat deze financiële producten ‘peer-to-peer’ mogelijk worden gemaakt. Geen negatieve bankrente betalen, maar

  • gewoon spaarrente krijgen via bedrijven als Voluto,
  • direct geld lenen aan een andere consument via Compound,
  • een ‘eerlijke’ verzekering afsluiten via Etherisc of
  • een goedkope hypotheek afsluiten via Liquid.

Het zijn een paar voorbeelden van gave, werkende DeFi-oplossingen, waarvan er elke dag weer nieuwe bijkomen. Inmiddels gaat er al een bescheiden $2 miljard in om en maken een half miljoen mensen gebruik van de verschillende platformen. En dit neemt momenteel exponentieel toe. Zowel het sterk afnemende vertrouwen in geld, vanwege het geprint van triljoenen Dollars en Euro’s uit het niets door overheden, en de geweldige mogelijkheden op gebied van remittance payments voor ontwikkelingslanden, kan die exponentiële groei de komende tijd nog wel eens verder stimuleren.

We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten. – Bill Gates

De onderwijskloof

Om als innovatieve technologie constant te blijven ontwikkelen, stappen te blijven maken en impact te hebben, is onderwijs waanzinnig belangrijk. Onder andere voor het opleiden van nieuwe experts. Maar ook voor het constant updaten van professionals en om het voor een breder publiek begrijpelijk te maken. Denk aan gebruikers en investeerders. Dit is een van de grootste zorgenkindjes van de technologie.

Recent onderzoek van Nyenrode laat zien dat 7 op de 8 Nederlandse executives aangeeft dat het kennisniveau zeer matig is. Onderzoek onder investeerders laat daarnaast zien dat hun matige kennisniveau grote investeringen momenteel tegenhoudt. Er is ook een grote mismatch op gebied van blockchain-experts, wat volgens onderzoek een van de grootste obstakels is voor executives om volgende stappen te nemen.

Hoewel het grootste freelancingplatform wereldwijd, UpWork, het aangeboden aantal mensen met blockchain-skills met een 6000% zag toenemen in het afgelopen jaar, is volgens blockchain dit jaar volgens LinkedIn nog steeds veruit de meestgevraagde skill van bedrijven. Tientallen universiteiten en andere onderwijsinstituten in Nederland en wereldwijd bieden inmiddels blockchain-opleidingen aan en de eerste paar studenten studeren af. Grote bedrijven uit de industrie, zoals Binance en Tezos, zetten hun eigen online ‘universiteiten’ op. Dit doen ze om het onderwijsproces nog meer te ondersteunen en te versnellen. De kloof tussen vraag en aanbod zal echter nog wel even blijven.

Het pacing problem

Het allergrootste obstakel van organisaties om iets met de technologie te doen, is de wet- en regelgeving. Er is een ‘pacing problem‘ ontstaan, omdat de technologie zo snel is doorontwikkeld dat wetgevers dit simpelweg niet kunnen bijhouden. En dit komt niet alleen doordat wetgevers nu eenmaal tijd nodig hebben en nemen om wetgeving te maken. Door de vele, grote, wereldwijde schandalen in de afgelopen jaren zijn door de verschillende tegenreacties vanuit overheden ook barrières opgeworpen. Dit is natuurlijk ongunstig voor de ontwikkeling van de technologie.

We zagen dit bij de grote privacyschandalen rondom de techbedrijven. En de opvolgende GDPR-wetgeving die bij de lancering gelijk alweer outdated was op gebied van blockchain-technologie. Maar ook de ‘move fast and break things’-gedachte van bedrijven als Facebook, Amazon en Google rondom design processen van haar producten en diensten, wordt door veel overheden momenteel op grote schaal beteugeld.

Ook bijzonder veel oude wetgevingen, die vooral in het voordeel werken van traditionele industrieën en niet in dat van nieuwe technologieën, werken hierin niet mee. Gelukkig zijn er vele nieuwe wet- en regelgevingen aangekondigd. Deze nieuwe regels zullen op verschillende vlakken de ouderwetse regels voor papier en post gaan vervangen voor bits en bytes.

Enthousiasme uit alle hoeken van de wereld

Elke dag weer komen er nieuwe experts, start-ups, organisaties en andere enthousiastelingen met de meest geweldige oplossingen, doorbraken en verbeteringen op gebied van blockchain-technologie. Van beveiliging tot snelheid, van schaalbaarheid tot duurzaamheid en praktische businessmodellen. De technologie ontvangt steeds meer enthousiasme uit alle hoeken van de wereld. Maar blockchain heeft ook nog een lange weg te gaan wat betreft verdere doorontwikkeling en volwassen worden.

De komende tijd wordt interessant vanwege de lancering van vele initiatieven, producten, diensten en andere aanverwante elementen. Deze volg ik vol enthousiasme op de voet!