Digital business

5 belangrijke blockchain-ontwikkelingen in 2019

0

In het afgelopen jaar is heel hard gebouwd aan en volop geëxperimenteerd met de blockchain-technologie. Aan de ene kant door de vele startups, die werken aan baanbrekende blockchain-producten en -oplossingen. En anderzijds door organisaties die de technologie op verschillende manieren gebruiken en implementeren. Ze maken enorme sprongen op het gebied van schaalbaarheid, privacy, efficiëntie, beveiliging en uiteraard regelgeving. Wat kunnen we in 2019 verwachten?

Volgens McKinsey zit de technologie echt nog in de pioniersfase van de ‘industry life cycle’. Een van de grootheden die aan de wieg heeft gestaan van de ontwikkeling van het concept in 1988, Tim May, ging zelfs verder door te zeggen dat de oprichter van Bitcoin en blockchain zoals wij het nu kennen (de mysterieuze Satoshi Nakamoto), “zich zou schamen als hij de huidige status van de technologie zou zien”.

Desalniettemin wordt er door veel organisaties fors ingezet op blockchain. PWC becijferde gemiddeld $500.000 per bedrijf en 11% zelfs meer dan $10 miljoen. Volgens IBM, dat 1.500 mensen aan het werk heeft op 500 blockchain-projecten, wordt dit hoofdzakelijk gedaan om kosten te besparen en processen efficiënter in te richten. Uiteindelijk denkt 74% van de executives dat het waarde gaat brengen binnen hun organisaties, wees onderzoek van Deloitte uit. Gartner voorspelt dat dit maar liefst $3.1 triljoen gaat zijn in 2030.

Een vraag die ik tijdens presentaties en van klanten vaak krijg is de volgende: wat kunnen we in 2019 verwachten van de technologie? Bij deze mijn top 5 waar ik naar uit kijk:

1. Op zoek naar de succesvolle ‘use- en businesscase’

Media richten vooral de aandacht op mislukte blockchain-implementaties, zoals die van Tony Chocolonely. Of ze zetten de technologie algemeen weg als ‘een oplossing voor bijna niks’ en ‘een revolutie die uw leven nog even niet verandert’. Gelukkig komen er dagelijks ook veel positieve berichten naar buiten. Zoals van Albert Heijn, die haar logistieke processen al efficiënter inrichtte. En van verschillende banken zoals ING, dat grote slagen maakt op bijvoorbeeld het gebied van beveiliging.

Dat is hard nodig, want komend jaar gaan concrete use- en businesscases van de technologie een belangrijke rol spelen in het succes en de verdere ontwikkeling ervan. Organisaties moeten uiteraard de investeringen kunnen verdedigen. Volgens Deloitte komt er dan ook meer focus op applicaties waar blockchain écht het verschil kan maken.

Nog te vaak wordt gedacht dat de technologie de oplossing is voor alle wereldproblemen. Organisaties gaan dan vooral kijken of deze geïmplementeerd kan worden, in plaats van te kijken of het de beste oplossing is. Soms blijken andere opkomende technologieën, zoals robotics en artificial Intelligence een veel betere keuze.

2. Herstellen van het imago

Vaak worden cryptovaluta en de blockchain-technologie nog als één concept gezien. Dit terwijl de technologie prima kan bestaan zonder crypto’s. De markt in digitale valuta heeft in 2018 80% van haar waarde verloren en nog steeds gaat deze gebukt onder grote volatiliteit en negatieve berichten over criminele transacties en fraude. In mijn ogen heeft de blockchain-technologie nog steeds een onterecht imago.

Hoewel er in 2019 veel positieve ontwikkelingen worden verwacht (lees ook mijn 5 crypto-voorspellingen van 2019) op gebied van cryptovaluta, zal blockchain zelf ook echt moeten werken aan het herstellen van het imago. Vooral omdat Forrester voorspelt dat 90% van de blockchain-projecten nooit het licht zal zien, wat uiteraard koren op de molen is van sceptici.

3. Overheden lopen verrassend voorop

Waar in het begin van het ontstaan van de blockchain vooral werd gekeken naar een revolutie in het financiële systeem, lopen veel overheden momenteel ook voorop met experimenteren. En met het succesvol implementeren van de technologie. Eerder schreef ik al enthousiast over de vele blockchain-projecten die overheden in Nederland momenteel opzetten en uitvoeren. Hiermee streven wij zelfs landen als Dubai en Singapore voorbij, volgens blockchain-legende Vinay Gupta.

Overheden kiezen massaal voor de technologie. Dit vanwege het hoge niveau qua beveiliging en verspreide karakter van de data die ze erop plaatsen. Het zijn inmiddels dan ook geen kleine experimenten meer. Landen als Estland, Zwitserland en Thailand hebben al complete onderdelen van hun diensten op de blockchain gezet. IBM heeft net een deal van $740 miljoen gesloten met de Australische overheid om de technologie te implementeren. In Frankrijk denken ze erover om €500 miljoen hiervoor vrij te maken.

blockchain

4. Koppeling met IoT, ML en AI

In 2019 is de verwachting dat 20% van de IoT-ontwikkelingen worden ontwikkeld met blockchain. De vele al werkende toepassingen laten zien dat de samenwerking van beide technologieën vele gave nieuwe use cases veroorzaakt. Net als de samenwerking met technologieën als machine learning en artificial intelligence, versterken ze elkaar heel erg en zorgt het voor verschillende nieuwe en baanbrekende oplossingen.

Sommige experts denken zelfs dat blockchain de game changer gaat worden voor IoT. Mooie voorbeelden zijn:

5. DAPPS

De oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, voorspelde voor 2019 dat “de volgende golf niet gebaseerd is op hype maar op werkende apps”. Hij wil met Ethereum een revolutie veroorzaken met zogenaamde smart contracts.

Een belangrijke ontwikkeling in de blockchain-technologie op het Ethereum-netwerk zijn ‘DAPPS’. Applicaties waarvan de software en data (de naam zeg het al) decentraal zijn opgeslagen. Doordat bijvoorbeeld data niet meer centraal wordt opgeslagen, hebben partijen als banken en Facebook straks niet meer de macht over de data van hun klanten. Dat gaat er uiteindelijk voor zorgen dat wij zelf weer controle krijgen over onze data en gegevens.

Een mooi voorbeeld is Brave, waarmee je als gebruiker zelf bepaalt welke data je met de adverteerder deelt. De adverteerder beloont je daar vervolgens mee met tokens. Echte revolutionaire applicaties moeten echter nog worden gelanceerd. De  bekendste en meestgebruikte is nog steeds CryptoKitties, waarmee je digitale katten kan laten opgroeien en verzamelen. Veel experts verwachten echter dat we in 2019 veel belangrijke lanceringen van DAPPS gaan zien.

Blockchain: wat kunnen we nog meer verwachten?

Uiteraard zijn er nog veel andere ontwikkelingen die we nu al zien op blockchain-gebied. Denk aan de massale vraag naar blockchain-experts en de sterk toenemende investeringen van venture capitalists in de technologie. Maar ook de vele mooie samenwerkingen binnen blockchain-consortia zoals R3 (financiële instellingen), B3i (verzekeraars) en MOBI (autofabrikanten). Het komende jaar ga ik dan ook met heel veel enthousiasme en interesse de ontwikkelingen volgen!