Content

Continu scoren met contentklassiekers [checklist & schrijftips]

0

Ben je het zat om je bezoekersstatistieken van week tot week op en neer te zien stuiteren? Stoppen je blogberichten na een dag of twee met het binnenhalen van nieuwe lezers? Voelt het alsof je op het hamsterwiel van de contentcreatie mee rent? Waarschijnlijk heeft je content een ‘eeuwig relevant’ label nodig. Content met zo’n label is voor lezers altijd interessant. Het zijn contentklassiekers waar lezers nooit genoeg van krijgen. Het is boeren in plaats van jagen. In dit artikel leg ik je uit hoe je contentklassiekers schrijft die permanent scoren op het web.

Waarom moet je contentklassiekers schrijven?

Net als dennennaalden die nooit van kleur veranderen, zijn contentklassiekers het hele jaar door relevant en nuttig. Het zijn langere artikelen waarbij je dieper in een onderwerp duikt. Ze bieden de lezer een rijk perspectief en veel informatie. Daarnaast zijn ze goed voor je SEO omdat je ze kunt bestempelen als ‘cornerstone content’. Dit zijn artikelen van 900 woorden of meer die gaan over de belangrijkste onderwerpen op je website.

Contentklassiekers hebben langetermijnwaarde. Gewoonlijk worden hierin grote vragen of onderwerpen binnen een niche besproken. Dit soort artikelen blijven nieuwe lezers naar je blog of site trekken voor weken, maanden of zelfs jaren nadat je ze hebt geschreven. En omdat het je lezers zoveel waarde geeft, is het waarschijnlijker dat ze converteren in leden, abonnees of aanmeldingen voor je maillijst.

Stabiele content

Het is ook stabiele content voor zoekmachines. Een blog met en over een contentklassieker genereert een gestage stroom van verkeer in plaats van de reeks pieken en dalen die je krijgt als je over trends schrijft.

Contentklassiekers hebben een groot potentieel voor hergebruik in andere media. Met tijdgevoelige content zit je vast aan een bepaalde tijdsperiode om te profiteren van de trend. Dus als je een blog wil omzetten in een podcast, een Slideshare, een e-book, of iets dergelijks, wordt je tijdspanne voor het maken ervan kleiner. Als je het eenmaal hebt gemaakt, heeft het een lange levensduur, maar als de trend dood is, moet je een nieuwe verzameling content maken voor de volgende trend. Zo blijf je op het hamsterwiel van de contentcreatie mee rennen.

Contentklassiekers hebben dit probleem niet. Nadat je je eerste content hebt gemaakt, kun je het hergebruiken in zoveel andere indelingen als je wil en wanneer je wil. Je hoeft je geen zorgen te maken dat lezers plotseling hun interesse verliezen. Omdat de informatie constant is, kun je meer tijd besteden aan het bewerken van de inhoud en het verbeteren van de vormgeving. Dit kun je dan zorgvuldig afstemmen op het medium dat je wil gebruiken.

Te mooi om waar te zijn

Dit klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, toch? Er moet ergens een addertje onder het gras schuilen voor contentklassiekers.

Nou, die schuilt er. Contentklassiekers zijn betrouwbaar, maar gaan niet over de flitsende of opwindende waan-van-de-dag onderwerpen. Je weet wel, waar iedereen het nu over heeft. De kans dat ze viraal gaan, zoals trendy content kan doen, is onwaarschijnlijk.

Dan heb je nog de frustratie dat het langer kan duren voor je rendement uit deze content haalt. Contentklassiekers leveren je niet direct publiek op. In plaats daarvan neemt je publiek stap voor stap toe. Het kan weken of maanden duren voordat je het resultaat van je inspanningen ziet. Omdat ze niet de trendy interesse-factor hebben, moeten contentklassiekers ongelooflijk solide zijn vanuit het oogpunt van waarde. Je lezer moet zeggen: “Dit artikel heeft me zoveel geleerd! Het is geweldig.”Langzaam rendement

Dus tover voor je contentklassiekers je beste ideeën en schrijfwerk uit de hoge hoed. Anders zou je werk kunnen worden afgedaan als ‘een artikeltje’ of ‘een blogje’ dat Google degradeert naar de gevreesde derde pagina of lager.

Contentklassiekers vergen een langere productietijd. Je spuugt er geen oppervlakkig artikeltje van 350 woorden uit voor de contentmolen. Je maakt een lang, informatiedicht stuk dat de tand des tijds kan doorstaan, waarvoor diepgaand onderzoek, doordachte inzichten en zorgvuldige bewerking vereist zijn. Hoe meer tijd je vooraf investeert, hoe langer de levensduur van je content en hoe minder je tijd je verspilt met het maken van hamsterwiel-content.

Hoe vind je onderwerpen voor contentklassiekers?

Hier schuilt het tweede addertje onder het gras: waarover moet je schrijven? De onderwerpen variëren uiteraard van niche tot niche. Toch zijn er manieren om over onderwerpen te brainstormen die op vrijwel elk gebied van toepassing zijn. Denk aan het volgende:

1. Ga terug naar het begin

Welke vragen over jouw niche komen continu terug? Als je je vakgebied moet uitleggen aan iemand die er net kennis mee maakt, wat zou je dan eerst uitleggen? Of als je terug in de tijd zou kunnen gaan naar het moment dat je zelf begon, wat zou je zelf vragen? Omdat er altijd nieuwe mensen in je niche komen, kan deze basiscontent een bron van permanente traffic zijn.

2. Vind je zeepkist

Wat moet iedereen in je niche weten? Welke pijn of welk probleem heeft je klant of lezer wat hij of zij (nog) niet kan benoemen? Wat zijn de onderwerpen waar je giftig over wil worden? Waarover wordt in je vakgebied te weinig gesproken? Een standpunt innemen resoneert altijd en passie is zeker voer voor een contentklassieker.

3. Streef eeuwige waarheden na

Wat is er in jouw vakgebied waar, wat er ook gebeurt? Wat zal nooit veranderen? Over welke onderwerpen zullen mensen in je niche over honderd jaar nog debatteren? Dit zijn perfecte onderwerpen voor meer theoretische, meer ideegerichte content.

Als dit nog steeds onvoldoende is om je op ‘Verstappen speed‘ te krijgen, denk dan aan de keerzijde: wat maakt content trendy?

 • Is het plotseling overal op het nieuws? Waarschijnlijk trendy.
 • Wordt het geassocieerd met een rage die uit het niets opduikt? Absoluut trendy.
 • Gaat het om een nieuw product / dienst / recente aankondiging of onthulling? Het is misschien trendy.

Gelukkig hebben we daar een achterdeurtje voor.

De achterdeur: Google Trends

Met Google Trends kun je uitzoeken of je onderwerp een trend is of niet. Doorzoek je onderwerp met Google Trends. Stel je tijdlijn in op minimaal drie jaar (vijf jaar of langer is beter). Vervolgens zoek je op je onderwerp(en). Maak zeker gebruik van de verfijningshulpmiddelen van Google. Ze helpen de trendtool om te weten of je op zoek bent naar een geweer of naar ‘in het geweer komen’.

Essenties bij het schrijven van contentklassiekers

Contentklassiekers zijn als de schildpad die het in de fabel opneemt tegen de haas: langzaam en stabiel. Ze moeten betrouwbaar zijn. Ken je onderwerp en hou met het volgende rekening in het schrijfproces.Contentklassieker

1. Onderzoek

Maak voldoende tijd vrij voor onderzoek en planning. Contentklassiekers moeten waardevol zijn om het op het web te ‘maken’. Een vlijmscherpe focus en het citeren van veel bronnen via links helpt bij de onderbouwing van je zaak of blog (en je zoekmachine-waarde). Neem de tijd. Zet een stabiele basis op voordat je begint te schrijven.

2. Tijd

Realiseer je dat je schrijfproces langer kan duren dan normaal. Om van een blog, of een pagina, een klassieker te maken, moet je tijd vrijmaken voor onderzoek. Je werkt aan lange blogs en die kosten meer tijd om te produceren. Misschien moet je meerdere concepten doorlopen, of meer tijd besteden aan het polijsten en bewerken om zeker te zijn dat je blog of artikel van topkwaliteit is.

Pas je verwachtingen aan over het aantal contentklassiekers dat je kunt publiceren. Hoogstwaarschijnlijk kun je slechts af en toe een contentklassieker produceren, tenzij je fulltime professioneel schrijver bent zonder andere verplichtingen. Voor de productieve schrijvers onder ons kan twee tot drie keer per week haalbaar zijn. Voor de rest kan dat variëren van één keer per week tot één keer per maand. Sla jezelf niet voor je kop als je minder produceert dan normaal. Wat je mist in kwantiteit, maak je goed in superieure kwaliteit.

3. Hergebruik

Vergeet niet alles uit je content te persen door hergebruik. Contentklassiekers zijn een investering in zoektijd en schrijftijd. Als je je content niet hergebruikt in meerdere media, race je nog steeds mee in het hamsterwiel van de contentcreatie.

4. Geduld

Tot slot, wees geduldig. Het kost tijd om de echte resultaten van klassiekers te zien, vooral als je net begint. Je haalt bijna zeker de cijfers van de trendy virale artikelen niet, zelfs niet als je je artikelen zoals gewoonlijk promoot.

Na weken en maanden zul je pas de vruchten plukken. Je krijgt meer traffic via je blog en door het hergebruik van je content. Naarmate je meer volgers krijgt, verspreiden je klassiekers zich vanzelf. Uiteindelijk wordt het een zichzelf versterkende lus die een loyale basis van fans opbouwt. Het enige wat je hoeft te doen om het vliegwiel draaiende te houden is nieuwe contentklassiekers schrijven.

De contentklassiekers-checklist

Er is veel om in de gaten te houden bij het schrijven van contentklassiekers. Daarom krijg je hierbij een snelle checklist:

 1. Bepaal de frequentie van je contentklassiekers. Hou bij hoe vaak je ze al publiceert. Hou rekening met een langere schrijftijd.
 2. Denk erover na of je ze zelf wil schrijven of dat je het schrijven gaat uitbesteden.
 3. Plan je hele schrijfproces (van onderzoek tot publicatie op je blog of website).
 4. Begin met een zoekwoordenonderzoek om te bepalen wat een goed onderwerp is voor een klassieker.
 5. Onderzoek hoe je concurrenten contentklassiekers schrijven.
 6. Schrijf, bewerk, knutsel. Dit is de jus bij contentklassiekers. Ze zijn als elk ander schrijfproject, alleen met meer diepgang.
 7. Markeer de contentklassiekers op je website als ‘cornerstone content’.
 8. Publiceer en promoot. Druk op de publicatieknop. Wek interesse op door ze te promoten bij je huidige volgers. Zet ze bijvoorbeeld op LinkedIn. Dit vergroot je autoriteit.
 9. Hergebruik en nogmaals promoten. Transformeer de inhoud naar andere platforms en blijf promoten.

Herhaal deze stappen voor elke contentklassieker en wacht tot de kansen komen. Na verloop van tijd hebt je er een bos vol van waarmee je nieuwe lezers kunt inspireren en verwennen.