Schrijven

Geen inspiratie? 29 blogideeën om direct mee aan de slag te gaan

0

Heb je je blog afgelopen maanden een beetje laten versloffen en wil je het weer oppakken? Of ben je actief aan het bloggen, maar zit je even zonder inspiratie? Ik geef je 29 blogideeën. Giet er je eigen saus over en je kunt weer verder!

Kennis delen via blogs.

Kennisdelen

Deel jouw kennis en laat zien wat je in huis hebt.

1. Veelgestelde vragen van je klanten

Beantwoord vragen van je klanten in een blog. Je kunt ingaan op één vraag of een themablog maken met 5 vragen over een bepaald onderwerp. Of schrijf iets over de meest opvallende vraag die je afgelopen maand kreeg.

2. Google en anders tools

Google simpel weg eens. Probeer verschillende woorden die te maken hebben met wat jij doet en zie welke vragen mensen Googlen. Of probeer de gratis tools zoals Ubersuggest om te zien welke vragen je kunt beantwoorden

3. Concurrenten

Hou je concurrenten goed in de gaten. Kijk waar ze over schrijven en speel daarop in. Kopieer niet, maar laat je inspireren.

4. Checklists

Maak handige checklists voor problemen van jouw klant.

5. Stappenplan

Dit sluit een beetje aan bij het vorige punt. Zijn er bepaalde dingen die jouw (potentiële) klanten vaak moeten doen? Maak een stappenplan dat iemand kan gebruiken, of leg uit hoe jij iets aanpakt. ‘Maak in 5 stappen een goed communicatieplan’ bijvoorbeeld.

6. Trends

Trends en ontwikkelingen over een bepaald onderwerp, dat is vooral aan het eind en begin van het jaar heel relevant. Maak een terugblik op afgelopen jaar, welke ontwikkelingen heb je gezien in jouw vakgebied? Of blik vooruit, wat verwacht jij?

7. Wat moet jouw klant weten

Wat had jij eerder willen weten? Of wat moet iemand weten voor hij of zij jouw product of dienst gaat gebruiken?

Inspiratie voor blogs.

Inspireren

Deel waar jij geïnspireerd door raakt. Of inspireer de lezers van jouw blog met persoonlijke verhalen, tips en successen.

8. Interviews

Interview mensen die iets te maken hebben met jouw vak. Zoals ik net al zei: persoonlijke verhalen inspireren. Je kunt er gelijk een serie van maken. Of een expert round-up. Leg drie mensen dezelfde vraag of stelling voor.

9. Artikelen van andere websites of blogs

Deel één of meerdere artikelen die jou hebben geïnspireerd en schrijf ze om naar een eigen blog. Wat vond je er zo interessant aan? Wat heb je geleerd? En wat ga je toepassen?

10. Deel successen

Deel je succes! Een nieuwe klant mogen verwelkomen? Een project afgerond? Deel er iets over en durf kwetsbaar te zijn.

11. Inhakers

Speel in op speciale dagen of andere gebeurtenissen en bedenk daaromheen content. Let wel, zorg dat het relevant is en schrijf niet om maar te kunnen inhaken, dat merkt je lezer zo. Ik zou nu bijvoorbeeld een blog kunnen schrijven over ‘bedrijven die mooie campagnes rondom corona hebben gelanceerd’.

12. Tips

Ja, tips, we kunnen er met z’n allen geen genoeg van krijgen. ‘5 tips om meer uit je onderneming te halen’, ’10 tips voor een steengoede blog’ en ga zo maar door.

13. Events

Ben je recent nog naar een event of bijeenkomst geweest? Vertel daarover! Waarom ging je juist daarheen? Wie kwam je tegen? Wat viel je op? Wat neem je mee? Of draai het om en schrijf een blog over hoe je agenda er de komende tijd uitziet.

14. Kies een nummer

Denk aan aantal gebruikers, aantal websitebezoekers, aantal blogs of alles dat je uit kunt drukken in een getal en schrijf daar een blog over.

15. Ambassadeurs

Vraag aan je meest enthousiaste klanten of ze misschien zelf een gastblog willen schrijven of dat je ze mag interviewen. Welke uitdagingen hebben ze? Hoe gebruiken ze jouw product?

16. Deel favorieten

Welke boeken heb je gelezen en welke films heb je gekeken? Wat vond je ervan? Het liefst natuurlijk iets gerelateerd aan wat je doet.

17. Het beste van…

Maak een verzameling van de best gelezen blogs, of alle blogs over een bepaald onderwerp.

Man denkt na over blogs met kopje koffie.

Persoonlijk

Deel wat je bezig houdt: wat maak je mee, wat hoor je om je heen? Wat houdt jou bezig en wat speelt er in jouw bedrijf, of het bedrijf waar je voor werkt?

18. Dilemma van de week

Bedenk een dilemma van de week en geef daar verborgen advies in. ‘Hoe ga je om met klanten in de coronacrisis – benader je ze wel of niet?’ bijvoorbeeld.

19. Laat collega’s aan het woord, of vertel iets over je eigen week

Laat collega’s aan het woord. Of als je ondernemer bent en alleen werkt, vertel dan iets over jouw week. Juist persoonlijke verhalen kunnen inspireren. Hoe heb jij een bepaalde situatie aangepakt? Waarom werk je bij het bedrijf? Wat voor ontwikkelingen zie jij? Welke klant is je bijgebleven en waarom?

20. Samenwerkingen

Werk je al samen met partners of andere partijen? Geef dan een update over jullie samenwerking. Of misschien willen ze een keer een gastblog schrijven? Even geen samenwerkingen? Deel wat er in je eigen bedrijf speelt, waar werk je aan?

21. Zet de directie in

Uiteraard vooral relevant als je bij een wat groter bedrijf werkt: zet de directie in. Interview ze of vraag of zij een keer een blog willen schrijven over hun week.

22. Hou een poll

Hou een poll en ga in op het antwoord. Zo is mijn blog over de relevantie van bloggen in 2020 ontstaan na een poll op Twitter. Of vraag bijvoorbeeld op social media mensen naar hun mening over een stelling en gebruik de reacties voor een blog.

23. Kies een woord

Kies een woord dat veel is voorgekomen in je week en schrijf daar een blog over. Dat kan dus ook gewoon gaan over dingen die niet per se met je werk te maken hebben, maar die jou als persoon bezig hebben gehouden.

24. Op kantoor

Neem de lezers van je blog mee in hoe het er bij jou op kantoor aan toe gaat.

25. Advies

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen en waarom? Dit zou trouwens ook een mooie vraag zijn voor als je een interviewreeks gaat maken met collega’s uit je vakgebied…

26. Probeer iets nieuws

Probeer iets nieuws: een nieuwe tool, nieuwe manier van klanten benaderen of wat je kunt bedenken en deel hoe dat gaat.

27. Jouw gewoonten

Dit klinkt een beetje wollig, dat is het misschien ook wel, maar deel hoe jij aan je inspiratie komt. Maak je iedere dag een wandeling, doe je tussen de middag yoga of iets anders om inspiratie te krijgen en fijn aan het werk te zijn?

28. Leren, of anders doen

Schrijf een blog over dingen die jij nog wil leren, of misschien juist anders wil doen.

29. Frustratie

Deel je grootste frustratie op werkgebied en vertel hoe jij hiermee omgaat. Of heb je iets gelezen waar je het écht niet mee eens bent? Leg uit waarom en hoe jij het dan ziet.

Dit waren 29 blogideeën. Heb jij nog andere ideeën of tips? Deel ze via de reacties hieronder.