Contentmarketing

Is bloggen nog relevant in 2020? 3 experts geven antwoord

0

Een tijdje geleden hield ik een poll op Twitter met de vraag ‘Bloggen in 2020?’ 38 procent stemde nee. Natuurlijk, kun je je vraagtekens zetten bij hoe representatief zo’n poll is, maar toch zette de uitkomst me aan het denken. Hebben we nog wel de behoefte aan de blog zoals we die kennen? We gaan massaal aan het vloggen en scrollen door Instagram alsof ons leven ervan afhangt. Hoe relevant is ‘de blog’ in 2020 nog? Ik vroeg het aan drie experts.

Bedrijven stoppen met bloggen

Elja Daae is spreker, trainer en auteur op het vlak van online content en social media. En ze heeft een blog! Met maar liefst 2400 artikelen, dus eigenlijk kan je haar antwoord al raden. “Mijn belangrijkste werk was altijd het geven van blogtrainingen, maar daar wordt de vraag steeds kleiner naar. Bedrijven stoppen met bloggen. Jammer, want degene die wel zijn blijven bloggen, hebben nu een hele sterke positie in Google opgebouwd. Vergeet niet dat het opbouwen van een goede blog, met een hoge positie in de zoekmachines jaren nodig heeft, dus als je nu niet begint…”

Zoek een niche

Hoe onderscheid je je nog met een blog? Elja geeft als tip dat je écht een niche moet zoeken. “Er zijn nog genoeg niches waar je weinig concurrentie hebt en de kans dus groot is dat je een sterke positie opbouwt. Er zal altijd markt zijn voor geschreven content, want mensen hebben altijd vragen waar ze een antwoord op googelen, zeker met de komst van voice is het beantwoorden van vragen op je blog belangrijker dan ooit. Ik zie ook dat de blogs die doorgaan eerder langer dan korter worden. Ja, op Instagram of LinkedIn kun je inmiddels wel meer tekst kwijt, maar dan mis je de informatie op je eigen blog en de kans om verder te bouwen aan de positie van je blog in zoekmachines. Social media is fantastisch, maar je bereik is vaak laag en je kunt lastig beïnvloeden wie je berichten ziet. Met een blog bereik je passief mensen, in alle fasen van hun journey.”

Het opbouwen van een goede blog kost jaren. – Elja Daae

Dus je niche vinden is belangrijk, net als het persoonlijke element. “Laat dé mensen aan het woord. Betrek een enthousiaste groep collega’s en laat die content maken. Maak bijvoorbeeld een lijst met de 50 belangrijkste vragen van je klanten.” Dit is vooral relevant voor grotere bedrijven, maar hoe zit het met zzp’ers? “Ik zie vaak dat die wel een blog hebben, maar niet geoptimaliseerd. Daar valt echt nog veel winst te behalen.”

Elja vindt dus zeker dat we weer moeten gaan bloggen, of er gewoon lekker mee door moeten gaan. Denk van tevoren goed na waar je het over gaat hebben, waar je op wil scoren, wat je nodig hebt en hoe je de blog gaat promoten. “Een paar jaar geleden kon je nog gewoon wat doen, nu is het tijd om het strakker aan te pakken om écht op te vallen. Als je dat beseft heeft bloggen in 2020 nog heel veel zin!”

De blog blijft

Kim Nelissen is tekstschrijver en blogt zelf graag. Hoe ziet zij de toekomst van de blog? Rooskleurig, of toch wat minder? “Niet iedereen neemt op dezelfde manier informatie tot zich. De één vindt het fijn om naar een video te kijken, of luistert graag, terwijl de ander gewoon wil lezen. Daar kun je natuurlijk wel op inspelen met je blog, door tekst om te zetten naar audio of video, maar de blog blijft.

Blog met aandacht, én maak het altijd persoonlijk. – Kim Nelissen

Onderschat niet het belang van SEO

“Ik vind dat het belang van SEO toch vaak nog onderschat wordt. Als je al 10.000 volgers op Instagram hebt en je gaat bloggen, dan komt het wel. Maar als je dat niet hebt, of je meer publiek wil bereiken,  dan is het echt de moeite waard om te investeren in SEO. Doe voor ieder blog een zoekwoordenonderzoek, of doe een zoekwoordenonderzoek en bepaal op basis van de uitkomst wat voor blogs je gaat schrijven. Je hebt hier niet eens een duur bureau voor nodig, maar kunt dat heel eenvoudig zelf doen. In 15 minuten heb ik een basis-zoekwoordenonderzoek gedaan, dat kun jij ook. Verdiep je erin.”

Kim vindt dat een goede blog een duidelijk doel heeft en bij jou als persoon moet passen. “Ga niet in het wilde weg bloggen, bedenk echt goed wat jouw insteek is. Wil je je product verkopen, kennis overdragen, steun geven of iets anders? Blog met aandacht, én maak het altijd persoonlijk, dan spring jij er dit jaar wel uit.”

Social kan vergelijkbaar zijn

Roos is één van de eerste pioniers binnen het socialmedia-vakgebied. Zij helpt nu met Merkwerker bedrijven om van medewerkers, merkwerkers te maken. Een optimale inzet van social media brengt het DNA en de identiteit van een organisatie online, met alle voordelen van dien. Ze heeft een blog op haar website, maar die ligt inmiddels al een jaar stil. “Daar merk ik businesswise eigenlijk niets van, vooral omdat ik actief blijf op social media. Blogs hoeven in mijn ogen niet meer het verschil te maken. Als je het op social goed doet, is dat bijna vergelijkbaar, zolang je maar het juiste momentum kiest, zorgt dat wat je zegt nieuwswaarde heeft en let op de woorden die je gebruikt.”

Blogs hoeven niet meer het verschil te maken. – Roos van Vugt

Het goed doen op social media, wat houdt dat precies in? “Dat betekent dat je oprecht jezelf blijft, reageert op anderen en je écht investeert in wederkerigheid.” Roos vult aan dat een blog nog steeds wel ondersteunend werkt. “SEO-wise is een blog natuurlijk altijd goed en het ondersteunt je marketing. Ik geloof ook wel dat door het hele vluchtige de blog weer meer aandacht gaat krijgen hoor. Ik lees ze zelf ook heus nog wel, maar alleen van een aantal lievelingsbloggers, zij vallen voor mij op in dat geweld.”

Luisteren vinden mensen online vaak erg moeilijk

Het geweld van oversharen, alles online zetten. “Je valt op in dat geweld door te luisteren. Dat vinden mensen online vaak erg moeilijk. Verder is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven, bewust te posten, écht alleen dingen die er toe doen voor je omgeving. Maak op het juiste moment positieve impact. Ook zie ik dat er vrij veel gekunsteld wordt online, dat is nep en ik ben dan ook helemaal voor meer authenticiteit. Dat zit er bijvoorbeeld in dat je niet vanuit je merk blogt, of post, maar je medewerkers het verschil laat maken.”

Wat vind jij? Bloggen in 2020: ja of nee?

Headerafbeelding: Stanley Dai via Unsplash.