Loopbaan

Professional Talk: “Laat je inspireren, niet imponeren”

0

Ze begon haar carrière met het maken van foto’s voor personeelspas van de politie en werd uiteindelijk redacteur van het politievakblad. Inmiddels is ze een ervaren tekstschrijver, dol op haar moestuin en ze luistert altijd naar haar gevoel. Hoe doe je dat als ondernemer? Ik sprak met Kim Nelissen over het combineren van een vaste baan en het ondernemen. Waarom ze lang niet alle klussen aanneemt en hoe ze haar grenzen aangeeft, lees je in deze derde aflevering van Professional Talk.

Dit moet ik toch even kwijt. Toen ik een paar jaar geleden een Twitter-account wilde aanmaken, wilde ik graag @kimtikt als gebruikersnaam. Maar die was al bezet. Het werd @kimschrijft, maar ik was wel benieuwd naar wie toch achter dat account zit. We volgen elkaar al geruime tijd online, maar hadden elkaar nog niet gesproken. Nu wel!

Dat ze freelance tekstschrijver zou worden, dat had Kim Nelissen nooit gedacht. “Het ondernemen vind ik veel leuker dan ik ooit had kunnen denken, vooral door de fijne contacten die ik opdoe. Met veel van mijn opdrachtgevers heb ik op persoonlijk en zakelijk vlak een klik en dat is echt ontzettend fijn. Het klopt gewoon zo. Het voelt bijna niet als werk.”

Taal? Geen idee

Hoe is ze gekomen tot waar ze nu staat? “Als kind tikte ik altijd al verhaaltjes op de typemachine. Echt nog zo’n ouderwetse, weet je wel. Maar ik heb nooit de link gelegd met dat ik ook ‘iets’ met tekst wilde gaan doen. Dat was te merken aan mijn studiekeuze: sociale geografie. Tijdens mijn studie volgde ik wel een aantal vakken aan de School voor Journalistiek. Zelfs toen had ik eigenlijk nog niet door dat ik goed in taal was. Tot een docent zei dat ik er echt talent voor had. Dankzij hem begon er iets te dagen.”

Toch rolde Kim na haar studie niet direct de kant op van tekstschrijver.

“Na mijn studie maakte ik een lange reis door Azië. Toen ik terugkwam had ik een baantje nodig. Dat werd foto’s maken bij de politie voor de nieuwe personeelspas. Het was redelijk saai, want ik moest vaak lang wachten tot er mensen binnenliepen. Uiteindelijk raakte ik in gesprek met iemand die vroeg naar wat ik eigenlijk wilde. Toen ik vertelde dat ik best iets in de communicatie wilde doen, bleek er net een vacature voor een communicatiemedewerker open te staan. Ik werd meteen aangenomen. Uiteindelijk heb ik 12,5 jaar bij de politie gewerkt en echt van alles gedaan. Van communicatiemedewerker en lokale eindredacteur tot uiteindelijk redacteur van het landelijke personeelsblad.”

Niet flexibel naar opdrachtgevers toe

“In 2013 schreef ik mijn tekstbureau in bij de Kamer van Koophandel, terwijl ik nog bij de politie werkte. Zomaar ineens ontslag nemen durfde ik niet direct aan, zeker niet met een koopappartement. Daarnaast had ik nog niet echt een idee of het ondernemen wel iets voor mij zou zijn. Mijn werk als redacteur bij de politie combineren met het opstarten van mijn tekstbureau was voor mij de veiligste manier om dat te ontdekken.

“Het duurde uiteindelijk twee jaar voor ik de stap nam om echt voor mezelf te beginnen. De combinatie van een vaste baan en het werk als ondernemer vond ik te zwaar worden. Daar kwam bij dat ik ook niet flexibel naar opdrachtgevers toe was. Bij de politie werd gereorganiseerd en ik maakte gebruik van een goede vertrekregeling. Toen begon het avontuur van mijn eigen tekstbureau pas echt.”

Als je net een bedrijf start kan het lastig zijn om genoeg werk te vinden en dan ook nog eens van opdrachtgevers die echt bij je passen.

Nee zeggen betekent voor mij nu ruimte maken voor werk waar ik gelukkig van word.

“Ik ga nu volledig op mijn gevoel af. Als ik niet meteen blij word van een aanvraag, dan neem ik de opdracht niet aan. Of als opdrachtgevers te weinig betalen, dan zeg ik ook direct nee. Dat was in het begin wel anders. Toen had ik het gevoel dat ik al het werk moest aannemen, omdat ik anders niet genoeg opdrachten zou hebben. Maar nee zeggen betekent voor mij nu ruimte maken voor werk waar ik gelukkig van word. De ervaring leert dat er toch wel voldoende opdrachten binnenkomen.”

Zorg dat je beter te vinden bent dan je concurrenten

Het is voor veel ondernemers een gedachte die regelmatig door hun hoofd spookt: wat doe je als er niet genoeg werk binnenkomt?

“Als het echt niet meer lukt, ga ik gewoon weer een paar dagen in dienstverband werken. In het uiterste geval dan. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet nodig gaat zijn.”

Door actief te zijn op verschillende kanalen kun je allerlei opdrachtgevers binnenhalen, vertelt Kim.

“Ik ben heel actief op social media en dat werkt goed als het gaat om klussen binnenhalen. Zeker sinds ik blog op mijn eigen website, krijg ik bijna elke week wel een aanvraag binnen. En het scheelt dat ik mijn SEO heel goed op orde heb. Ik zorg ervoor dat ik beter vindbaar ben dan mijn concurrenten.”

Investeren in een goede website die SEO-proof is, is volgens Nelissen één van de belangrijkste dingen je als ondernemer kunt doen als je geen nieuwe opdrachten krijgt.

“Ik hoor vaak dat ondernemers pas investeren in hun bedrijf als er genoeg geld binnenkomt. Maar ik geloof echt dat je juist moet investeren om succesvol te zijn. Als ik hoor dat ‘de neef van de achterbuurman van de vriend van’ wordt ingehuurd voor bijvoorbeeld het bouwen van de website, denk ik: beknibbel nou niet op zulke zaken.”

Lees ook de Professional Talk met Kirsten Jassies: “Ik wil iedereen bekeren naar online”.

Doe je eigen ding en laat je daarbij niet afleiden

Waar veel opdrachtgevers vaak toch verwachten dat je 60 uur per week werkt en altijd bereikbaar bent, trekt Nelissen zich daar niets van aan. “Bepaal wat je wilt. Ik werk bewust 24 uur per week, zodat ik ook ruimte heb voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld mijn moestuinierenproject. Ik heb een eigen moestuin en blog over alles wat daarbij komt kijken. Bewaak je grenzen goed en communiceer die grenzen ook duidelijk, met iedereen. Ik vind het belangrijk om echt mijn eigen ding te doen en laat me niet afleiden door hoe anderen het ondernemen aanpakken.”

Andere ondernemers zie ik als collega’s, niet als concurrenten.

Als ondernemer is het uiteraard belangrijk om je eigen manier van werken aan te houden, maar soms kom je toch in een situatie waarin je advies nodig hebt. “Ik heb een grote club freelancers om me heen waar ik graag mee spar. Als ondernemer heb je natuurlijk geen directe collega’s en dat vind ik soms wel jammer, omdat ik graag praat over mijn werk. Dat heb ik wel echt nodig. Als ik ergens mee zit of er niet uitkom, vind ik het fijn om het daarover te hebben. Andere ondernemers zie ik als collega’s, niet als concurrenten.”

Het leven is niet maakbaar

Nelissen wil elk jaar een bepaalde omzet halen om van te kunnen leven, maar heeft verder geen vastgelegd plan op werkgebied. “Dat klinkt misschien vreemd, maar ik laat dingen graag op mijn pad komen. Niet te veel vastleggen. Ik heb ooit een burn-out gehad en daar leerde ik van dat het leven niet planbaar is. Je moet open staan voor dingen die van ‘jouw plan’ afwijken. Soms komen er kansen voorbij en die moet je grijpen, ook als ze niet passen in het plaatje wat jij in je hoofd had.”

Net voor we de telefoon wilde ophangen, roept ze toch nog even iets wat ze graag aan andere ondernemers kwijt wil. “Laat je niet uit het veld slaan door het succes van andere mensen. Onderneem op een manier die bij je past. Laat je inspireren, niet imponeren.”

Dit is een artikel uit de rubriek Professional Talk. In deze rubriek laten we mensen aan het woord over hun carrière(pad). Welke stappen hebben zij gezet om te komen waar ze nu staan? Lees hier meer verhalen en tips van professionals.