Loopbaan

Professional Talk: “Ik wil iedereen bekeren naar online”

0

Kirsten Jassies adviseert bedrijven over social media en is een zzp’er met een duidelijk doel. Ze geeft trainingen en spreekt op congressen. Tussendoor bracht ze trouwens ook haar tweede boek ‘Instaproof’ uit, met tips over visuele social media-content. Ik belde met deze kleurrijke dame en legde haar het vuur aan de schenen over cruciale punten in haar carrière, hoe je als zzp’er balans houdt in je leven en hoe je doorgroeit zonder baas.

De stap naar het zzp-bestaan

“Ik was 39 jaar en werkte al een tijd bij Sanoma. Ik had het daar wel naar mijn zin, maar ik vond het wel steeds lastiger worden dat bij Sanoma print het belangrijkste kanaal bleef. Ik wilde iedereen bekeren naar online, maar kreeg het gevoel dat dit daar niet ging lukken. Mijn visie verschilde van dat grote bedrijf. Ik heb toen besloten om als zzp’er verder te gaan.”

Van vastigheid naar het onbekende

Dat klinkt als een hele stap, van vastigheid naar onzekerheid, maar Jassies had een duidelijk doel voor ogen. “Ik ben kostwinner en wilde daarom direct een bepaald bedrag per maand verdienen. Dat is vanaf dag één gelukt.”

“Als je je vaste baan wilt opzeggen om als zelfstandige verder te gaan, zul je jezelf echt moet laten zien.

Dit is niet weggelegd voor iedereen die begint als zzp’er. “Als je van plan bent om je vaste baan op te zeggen en als zelfstandige door te gaan zul je jezelf echt moet laten zien. Bij Sanoma heb ik mijn laatste 2 jaar vaak gesproken op congressen en gratis trainingen gegeven. Daarom ging die overgang goed. Ik deed eerst ervaring op in de richting waar ik heen wilde.”

“Daarnaast is het heel belangrijk om een sterk netwerk op te bouwen. Ik ben altijd geïnteresseerd in iedereen en nieuwsgierig. Drink koffie met veel mensen en help anderen als je kunt. Ga bijvoorbeeld eens pro-actief langs de communicatieafdeling van jouw bedrijf en kijk waar jij je kennis kunt delen.”

Bij een groot bedrijf als Sanoma zijn daar mogelijkheden voor, maar ook bij een wat kleinere organisatie kun je je zelf laten zien. “Dan is koffie drinken het belangrijkste”, zegt Kirsten lachend. 

Portret Kisrten Jassies

Doorgroeien als zzp’er?

Het grote voordeel van het zzp-bestaan is dat je je eigen tijd kunt indelen. “Als ik zin heb om te sporten of om een dag weg te gaan, dan doe ik dat. Daarnaast heb ik 2 kinderen waar ik nu altijd voor klaar kan staan. En ik ben locatie-onafhankelijk. Laatst was ik een dag in Keulen om te spreken en dan plak ik er gewoon nog een dag aan vast. Ik vind het belangrijk om mezelf regelmatig te belonen.”

Ik vind het belangrijk om mezelf regelmatig te belonen.”

Het klinkt ideaal, maar toch zitten er ook haken en ogen aan het zzp-bestaan. Waar bij een vaste baan de volgende stap vaak redelijk vaststaat, is dat als zzp’er anders. “Het is een uitdaging om de volgende stap te bepalen. Hoe groei ik als zzp’er door? Ik vind de balans nu heel fijn, met genoeg tijd voor mijn gezin en vrienden, maar ik wil ook een nieuwe volgende stap maken. Ik ben nog aan het uitvogelen wat die kan zijn. Mijn wens is meer richting van trendwatching te gaan, dus meer onderzoek, schrijven en spreken, maar wel altijd vanuit de invalshoek van visuele content en communicatie. En ik zou wat vaker in het buitenland willen werken en spreken. Maar hoe dat precies vorm kan krijgen? Dat wil ik komend jaar uitzoeken. Nu heb ik gewoonweg nog niet concreet genoeg in mijn hoofd wat ik precies wil. ”

Meer ideeën dan uitvoerbaar

Kirsten bracht onlangs haar tweede boek “Instaproof” (aff) uit. Dat is met 8.000 verkochte exemplaren succesvol te noemen. “Nu ben ik bezig met mijn derde boek. Dit zal ook weer een mooi vormgegeven boek worden, met veel inspiratie op het gebied van visuele social media-content. Met veel tips om dat zelf ook te gaan creëren.”  

Voor menig creatief waarschijnlijk een herkenbaar probleem: een vol hoofd met een constante stroom van nieuwe ideeën. “Ik heb inderdaad meer ideeën dan ik kan uitvoeren. Maar ik voel al best snel aan wanneer ik echt iets met een idee moet gaan doen. Als ik er een week later nog aan denk, dan moet ik doorpakken en gewoon naar mijn onderbuikgevoel luisteren.” 

kirsten jassies

Team Instaproof: fotograaf, designer en co-auteur Joyce

De vraag die me te binnen schiet is hoe ze niet in zeven sloten tegelijk springt? “Ik mag van mijzelf maximaal drie dagen per week weg zijn om trainingen en presentaties te geven en dan heb ik nog twee dagen over om te schrijven en andere dingen te doen. In de eerste jaren was ik echt te druk, dan raakte ik heel gestrest. Dat uitte zich bijvoorbeeld in het vergeten van afspraken. Dat doe ik nu niet meer. Nu ben ik ook niet bang om te vragen wat ik waard ben. Ik zeg weleens nee, of verwijs mensen door naar een collega. Ik heb goed afgebakend wat ik precies doe, dat helpt heel erg. Daarnaast scheelt het dat mijn klanten vaak niet iedere week terugkomen. Ik geef eens een training of presentatie en dan ga ik door.”

Komen dan altijd de juiste klanten naar haar toe? “Nu wel, maar als dat niet zo is, moet je proactief gaan zorgen dat je doelgroep jou gaat leren kennen.”

Juist als het pijn doet, is er inspiratie te halen…

Hoe rooskleurig haar carrière ook klinkt, ook Kirsten heeft moeilijke momenten meegemaakt. “Ik heb het echt wel meegemaakt dat ik erg lastig met iemand kon samenwerken. Dat ik op kantoor aan het huilen was, omdat ik even niet meer wist hoe het verder moest. Maar toen gaf de hoofdredacteur waar ik op dat moment mee werkte aan dat juist als het pijn doet, er inspiratie uit die samenwerking te halen is en ik het als een grote leerschool moest zien. Ik heb toen gewoon volgehouden. En ik moet ook wel zeggen dat het hielp dat de samenwerking eindig was. Dus de lastigste momenten in je carrière, zijn vaak wel het meest leerzaam. Het is niet leuk, maar als je doorgaat, haal je er hopelijk toch nog iets uit.”  

Online zijn is heel tijdrovend

En als ik dan toch met zo’n social media-expert spreek, kan ik het natuurlijk niet laten om nog even te vragen naar een paar online tips voor zzp’ers.

“Vergeet niet dat online zijn heel tijdrovend is, zeker Instagram. LinkedIn is bijvoorbeeld een veel makkelijker netwerk en veel effectiever. Instagram is wel heel mooi, zeker als je van visueel houdt, maar je moet er dus veel tijd aan besteden en een beetje creatief zijn. Je moet iets in je hebben om zo’n platform tot een succes te maken. Dus maak zeker content om jezelf als expert neer te zetten, maar kies een medium dat bij je past. En als je echt veel uit social media wil halen? Wees dan persoonlijk. Hoe eerlijker, open en persoonlijk je bent, hoe succesvoller en hoe meer je uit social media gaat halen.”

Dit is een artikel uit de rubriek Professional Talk. In deze rubriek laten we mensen aan het woord over hun carrière(pad). Welke stappen hebben zij gezet om te komen waar ze nu staan? Lees hier meer verhalen en tips van professionals.