Schrijven

Copywriting & conversie: neem de lezer mee in je eigen enthousiasme

0

Copywriting is een vak apart, maar met de juiste teksten kun jij je onderscheiden van de gemiddelde verkoper. Het is de kunst je bezoeker te overtuigen en dat doe je met emoties. Verwerk jouw enthousiasme in je teksten en maak je potentiële kopers net zo enthousiast!

Meer sales door een goede basis van copywriting

Door doeltreffende copywriting bereik jij niet alleen je potentiële doelgroep, maar zet je deze ook direct aan tot actie. Er zijn een aantal basistrucjes die je absoluut moet gebruiken in je teksten. Of je nu meer offerteaanvragen wil ontvangen, producten wil verkopen of aanmeldingen voor je cursus wil genereren: de uitdaging ligt hier. Ik geef je eerst een aantal algemene tips, voordat we de diepte in duiken:

  • Spreek de lezer altijd persoonlijk aan, dus gebruik jij of u.
  • Weet wie jouw ideale koper is, zodat je ook weet op welke pijnpunten en wensen jij je moet richten.
  • Laat zien wat je jouw publiek te bieden hebt. Denk aan foto’s, video’s van gebruikers, diagrammen en infographics.
  • Gebruik liever spreektaal in plaats van jargon. Houd het laagdrempelig en doe alsof je echt tegen iemand praat. Hierdoor ben je in staat om de connectie te maken, waardoor je een relatie met je klanten tot stand brengt.
  • Wees niet bang om grapjes te maken. IJsbrekers zijn altijd welkom, want hierdoor haal je de serieuze druk van de geïnteresseerde af. Wat is er nou lekkerder dan ontspannen shoppen, zo vanaf de bank?

5 conversietechnieken voor copywriting

Zijn jouw teksten al klaar voor de doelgroep en heb je alle standaardteksten (van de leverancier) vervangen voor unieke omschrijvingen? Dan is het nu tijd om je te verdiepen in conversietechnieken voor copywriting. Hieronder deel ik vijf belangrijke technieken. Ben je er klaar voor?

1. Anchoring

Een anker is ontworpen om een schip op dezelfde plaats te houden en anchoring heeft hetzelfde doel. Mensen hebben de neiging om de informatie die ze als eerste ontvangen hebben, trouw te blijven. Daarom worden prijsplannen vaak achterstevoren opgesteld, zodat je eerst kennismaakt met het duurste pakket. Kijk je even verder? Dan wordt het alsmaar goedkoper. Hierdoor overtuig je mensen eenvoudig van de betaalbaarheid van het aanbod, waardoor de op één na duurste optie ineens een acceptabele prijs lijkt te hebben.

Anchoring - copywriting voorbeeld van Mailchimp.

2. Risk averse: garanties bieden

Het menselijk brein is zo aangelegd dat we liever geen risico willen lopen. We spelen graag op safe en als we de keus hebben tussen 100% kans op €100 of 75% kans op €250, dan kiezen we voor de eerste optie.

Hoe je deze techniek kunt inzetten? Door garanties te bieden en aan te tonen wat de potentiële klant misloopt als deze de voor de hand liggen optie links laat liggen. Rentalcars.com geeft bijvoorbeeld de melding dat de door jou gekozen optie waarschijnlijk snel is uitverkocht, waardoor je eerder geneigd bent om alvast te reserveren. Je wil immers niet het risico lopen dat je misgrijpt!

Risk averse - Rentalcars.com

3. Nostalgia-effect

Nostalgie is een gevoel waardoor veel mensen verlangen naar een plaats of een situatie uit het verleden. Een soort van heimwee, maar dan ook wel weer op een mooie manier. Met het nostalgia-effect gebruik je deze emotie, waardoor mensen een warm, positief gevoel krijgen bij het product.

Marketeers gebruiken zinnen als ‘remember when‘ of ‘the good old days’, zodat jij direct wordt terug geslingerd in de tijd. Een goed voorbeeld is momenteel het terugblikken door millennials, want wie verlangt er nu niet terug naar het verzorgen van je digitale huisdier?

Het Nostalgia effect met tamagotchi.

4. Fresh start effect

Een nieuw begin… Soms zijn er van die dagen, waarop je zou willen dat je opnieuw kon beginnen. Alweer een maand kunnen afstrepen op de kalender, jaren voorbij gevlogen en nog steeds die opleiding niet afgerond. Of nee hè, alweer een jaartje ouder. Deze conversietechniek wordt vooral veel gebruikt wanneer het nieuwe jaar in aantocht is. ‘Nieuwe agenda, nieuwe kansen’ of ‘new year, new you’.

Hieronder zie je een stukje van een e-mail van Whittl: een vergelijkservice voor lokale dienstverleners. Ze stimuleren je om jezelf een nieuwe kans te gunnen in het nieuwe jaar, dus het perfecte moment voor een fris kapsel.

Fresh start effect - Whittl

5. Humor in je copywriting

Grappige zinnen, verhalen of campagnes: je ziet het vaak voorbijkomen in de marketingwereld. Het is maar de vraag of merken of ketens echt worden onthouden door het maken van goed getimede grappen, maar lig je languit op de bank te shoppen, dan kan humor best goed uitpakken.

Zorg te allen tijde voor dat je geen ‘grappen’ maakt ten koste van anderen en overdrijf het niet, want dan leid je de aandacht van de koper af. Leuke animaties of simpele woordgrappen kunnen echter veel goed doen, waardoor de impulsieve shopper zomaar een trouwe klant kan worden. Ook op een 404-pagina kun je best iets grappigs toevoegen, al is het maar om het leed te verzachten 😉

Humour - Flywheel

Deze conversietechnieken voor copywriting zijn onmisbaar als (online) ondernemer, maar in combinatie met de juiste vormgeving, rake teksten en een doordachte strategie ben je onoverwinnelijk. Succes!