Social media

TikTok vs. Instagram Reels: de verschillen en overeenkomsten

0

TikTok blijft een platform dat de aandacht trekt door alle grappige filmpjes en vernieuwende challenges. Je kunt je er uren vermaken. Niet zo gek dus dat Instagram met een soortgelijke feature wilde komen: Instagram Reels. Maar wat is het verschil tussen TikTok en Instagram Reels? Is er überhaupt een verschil? En welk platform kun je het beste inzetten?

Wat zijn de overeenkomsten tussen TikTok en Reels?

De afgelopen jaren is TikTok enorm populair geworden. In eerste instantie door de overstap van de naam Musical.ly naar TikTok. TikTok draait volledig om grappige korte filmpjes. Zo worden er veel dansjes opgenomen, komen er gekke challenges voorbij, maar worden er ook korte informatieve filmpjes gedeeld.

En dan het volgende: begin augustus heeft Instagram Reels gelanceerd. Deze feature lijkt enorm veel op TikTok, want het draait ook om korte filmpjes. Daarnaast zit er veel overlap in qua mogelijkheden. Zo krijg je bij beide de mogelijkheid om filmpjes op te nemen die bestaan uit meerdere fragmenten. Het hoeft dus geen one-taker meer te zijn, waardoor je de mogelijkheid hebt om je creativiteit helemaal de vrije loop te laten gaan. En juist doordat TikTok en Reels zo veel op elkaar lijken, is het interessant om te kijken: zijn er ook verschillen te ontdekken?

Wat zijn de verschillen tussen TikTok en Reels?

Laten we er meteen in duiken. Wat zijn de verschillen tussen TikTok en Instagram Reels? Ik zet acht verschillen op een rij over het platform zelf én de mogelijkheden voor contentcreatie.

1. TikTok is een apart platform, Reels zit ín Instagram

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar het is wel een groot verschil. TikTok is een platform dat op zichzelf staat en Reels zit verweven in Instagram.

2. Reels moet je echt opzoeken

Doordat Reels ‘maar’ een onderdeel is van Instagram, zijn de video’s minder prominent in beeld dan in TikTok. Zo staan Reels verstopt op je profielpagina onder een apart tabblad, net als de IGTV-video’s. Je ziet ze alleen voorbijkomen in je tijdlijn of Stories als de gebruiker er zelf voor kiest om ze op deze plekken te delen.

Reels heeft ook nog geen eigen kopje op de ‘Verkennen’ pagina, zoals IGTV dat wel heeft. (Dit zie je als je in Instagram op het vergrootglas klikt.) Daarnaast is het lastig om te kiezen welke reel je wil bekijken. Je moet dan gewoon door de lange rij aanbevolen Reels scrollen. Wel kun je zoeken op een hashtag en de bijbehorende Reels aanklikken.

TikTok daarentegen is apart platform met alleen maar TikTok-filmpjes. Hierdoor kun je makkelijker gericht zoeken. Ook heeft TikTok een ‘For you’-page met aanbevolen filmpjes. Hierdoor krijg je makkelijker een groot bereik met je eigen filmpjes.

3. Hashtags spelen een minder grote rol bij Reels

Op TikTok heb je trending hashtags en worden hashtags veel gebruikt om het bereik te vergroten. Bij Reels zijn hashtags nog minder in gebruik. Er zijn ook geen trending hashtags, waardoor er ook nog vrijwel geen challenges omhoog komen. Zoals dit bij TikTok wel enorm belangrijk is.

4. Op Instagram heb je al volgers: publiek

Een ander belangrijk punt is dat je op Instagram al publiek hebt: je huidige volgers. Waardoor je al een bestaand bereik hebt, als je je Reel deelt op je profiel en in de Stories. Bij TikTok begin je weer helemaal from scratch.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om in je Reel te verwijzen naar je eigen Instagram-profiel met bijvoorbeeld een link in je biografie. Deze mogelijkheid heb je bij TikTok (nog) niet. Daar kun je enkel verwijzen naar een Instagram-pagina of een YouTube-kanaal, zónder link.

Ook zijn er een aantal kleine verschillen als het gaat om contentcreatie. In de basis werken de tools precies hetzelfde, maar er zijn een aantal punten waardoor je een lichte voorkeur zou kunnen krijgen voor TikTok of voor Reels.

5. TikTok heeft meer opties voor de lengte van je video’s

Een van de grootste verschillen tussen TikTok en Reels is de mogelijkheden qua lengte voor video’s. Deze zijn bij TikTok net wat meer uitgebreid.

Zo heb je bij TikTok de mogelijkheid om te kiezen tussen een filmpje van 15 of 60 seconden én kun je ook met enkel foto’s een filmpje maken. Dit wordt dan een diavoorstelling van 5 foto’s met een special effect. Bij Reels heb je enkel de optie om een filmpje te maken van 15 seconden.

6. TikTok heeft meer bewerk-opties

Voordat je een video gaat maken, kun je bij TikTok verschillende dingen instellen om een toffe video te maken. Zo kun je kiezen welk geluid je onder de video wil, welke kant de camera op moet staan en hoe snel de video moet worden afgespeeld voor slow motion of juist extra speed. Daarnaast kun je een filter over de video gooien en een timer zetten als je je video uit meerdere fragmenten wil laten bestaan.

In principe kun je al deze dingen ook met Reels. Maar bij TikTok heb je wat meer keuze qua effecten en heeft bij Reels nog niet iedereen beschikking over de audio-optie.

7. In TikTok kun je bestaande video’s of foto’s uploaden

In TikTok kun je ook bestaande video’s of foto’s uploaden vanuit je filmrol. Bij Reels heb je enkel de optie om video’s te importeren vanuit je filmrol.

Zodra je verschillende fragmenten hebt opgenomen, is het tijd om je video een finishing touch te geven. Denk aan het toevoegen van tekst of stickers. Ook hierin heb ik een aantal kleine verschillen ontdekt. Simpelweg doordat TikTok al langer mee gaat en meer updates heeft gehad.

8. In TikTok heb je meer opties voor de nabewerking

In Reels heb je achteraf de mogelijkheid om een gifje of sticker toe te voegen, teksten en filters toe te voegen en te tekenen op het scherm. Dit zijn dus ongeveer dezelfde opties als in Instagram Stories.

TikTok gaat hierin net wat verder. Zo kun je in TikTok ook achteraf clips aanpassen, spraakeffecten toevoegen, een voice-over opnemen, de audio inkorten en het volume van het originele geluid en de toegevoegde audio aanpassen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook effecten en filters toewijzen aan verschillende fragmenten, waar je bij Reels een filter over de hele video gooit.

De keuze: TikTok of Reels inzetten?

Na het lezen van dit artikel heb je misschien wel een lichte voorkeur gekregen voor het een of het ander. Maar in de basis lijken TikTok en Reels heel veel op elkaar, al is TikTok gewoon verder ontwikkeld. Het verschil zit hem dan vooral in dat TikTok een apart kanaal is en dat Reels in Instagram zit. Daarin is de keuze aan jou: wil je er een nieuw kanaal bij of niet? En waar zit jouw doelgroep?

Op TikTok zitten nog steeds veel jongeren en blijven bedrijven nog wat achter. Op Instagram zitten natuurlijk veel meer bedrijven en meer verschillende leeftijden. Daarnaast is het ook belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat TikTok onder schot ligt. Trump wil TikTok zelfs verbieden. En dit heeft alles te maken met dat het vrij onduidelijk blijft wat er precies gebeurt met de data van TikTok.

Wat je op dit moment ook veel ziet is dat mensen hun TikTok filmpjes doorplaatsen op Reels of enkel vooraf klaarmaken in TikTok. Juist doordat TikTok meer contentcreatie-mogelijkheden heeft. Dit is een handige optie als je liever Reels wil plaatsen op Instagram, maar de extra mogelijkheden van TikTok wil benutten.

Heb je een keuze gemaakt? Ik ben benieuwd naar jouw voorkeur. Laat het weten in een reactie!