How to, Inspiratie

Employer branding is essentieel, ook als het tegenzit [5 trends]

0

Employer branding is geen fancy huisstijl, geen pakkende slogan, geen grootste marketingcampagne, geen handgeschreven kaartje en geen flitsende werken-bij-website. Employer branding is door goed werkgeverschap verbinding maken met je (toekomstige) medewerkers.

Verbinding = in contact staan! Met je eigen medewerkers, met toekomstige medewerkers en met ex-medewerkers. Het is een combinatie van zenden, luisteren en interactie. Dit met het doel om zowel op korte als op de lange termijn een relatie op te bouwen.

Maar hoe gaan we om met employer branding op de veranderende arbeidsmarkt? Het is er namelijk altijd. Niet alleen als er economische groei is en schaarste van kandidaten op de arbeidsmarkt. Ook in tijden van crisis, economische recessie, vacaturestops of outplacement van medewerkers. Juist dan is verbinding maken met je doelgroep essentieel voor het creëren van ambassadeurschap.

Employer branding & de veranderende arbeidsmarkt

Om te laten zien dat employer branding altijd een rol speelt neem ik hier 5 “trends” met jullie door. Dit zijn zaken die ik tijdens mijn trainingen hoor bij recruiters, HR-professionals en tijdens MT-sessies. En natuurlijk deel ik mijn visie hoe je hiermee om kunt gaan.

1. Bezuiniging op budgetten

Zoals ik al aan het begin van dit artikel schreef, hoeft employer branding niet altijd groots en duur te zijn. In veel situaties zie ik dat er de afgelopen maanden is gekort op (marketing) budgetten (niet slim, maar de praktijk). Misschien is de lancering van een werken-bij-website uitgesteld of door een vacaturestop een wervingscampagne afgelast. Toch hoeft dat voor een werkgever niet te betekenen dat dit direct negatieve invloed heeft op jouw (online) zichtbaarheid.

Wel vraagt het misschien om meer creativiteit. 😉 Door bijvoorbeeld samen content te maken met je huidige medewerkers op hun social kanalen, blijf je in contact met je eigen mensen en ben je zichtbaar in hun online netwerken.

2. Minder vacatures

Vaak komt employer branding om de hoek kijken als we een tekort hebben aan nieuwe medewerkers. Vacatureteksten – of nog beter vacaturevideo’s – zijn veelal een eerste stap van (directe) arbeidsmarktcommunicatie binnen een employerbranding-strategie.

Als deze vacatures (tijdelijk) wegvallen, is het tijd om te werken aan de naamsbekendheid van je werkgeversmerk op de lange termijn. Zet in op storytelling via social media, diepte-interviews met medewerkers of maak eens een podcast met het MT over de gevolgen van veranderingen voor jouw bedrijf.

Employer branding is storytelling. Neem mensen mee in je verhaal, ook al is het even wat minder rooskleurig. Samen het verhaal vertellen zorgt ook weer voor verbinding met je eigen medewerkers.

3. Interne mobiliteit of uitstroom

Employer branding is niet alleen maar blij en successen vieren. Als ik het in een training heb over employer branding, bespreek ik altijd de candidate-employeejourney. Dit is een overzicht van alle contactmomenten met jouw doelgroep. Hierbij focussen we ons vaak op de blije momenten.

Maar denk vooral eens na over de teleurstellende touchpoints in een reis van een medewerker. Is dat een afwijzing, verzuim, het net niet behalen van een promotie, vroegtijdige uitstroom of zelfs ontslag?

Employer branding gaat over goed werkgeverschap, betrokkenheid, verbinding en ambassadeurschap. Zit jij als werkgever nu op het punt van uitstroom? Schenk dan juist deze mensen je persoonlijke aandacht en help ze op weg naar een vervolgstap. Wie weet komen jullie elkaar in de toekomst weer eens tegen?

4. Diversiteit

Diversiteit staat voor velen hoog op de agenda. Of dat nu is omdat je er waarde aan hecht dat jouw bedrijf een afspiegeling is van de samenleving, dat er KPI’s liggen op dit onderwerp, dat we geleid worden door sociale druk of dat we overtuigd zijn dat diversiteit de productiviteit en werkgeluk van medewerkers vergroot.

Jouw reden lijkt in eerste instantie niet zoveel uit te maken, want het is gewoon een punt op de agenda. Toch wil ik je triggeren om jullie drijfveren als werkgever op dit punt goed inzichtelijk te maken en ze uit te dragen. Link daarbij aan de missie, waarden en cultuur, en dus de kern (het verhaal) van jouw bedrijf.

Vervolgens zijn employerbranding-uitingen een fantastische manier om diversiteit en inclusie in woord of beeld uit te dragen. Neem voor inspiratie eens een kijkje op het Instagram-account van Mollie. Life at Mollie geeft je niet alleen een inkijkje in hun leven, maar laat vooral zien voor welke waarden het bedrijf staat.

Accepteer cookies

5. Thuiswerken

Dat moment bij de koffieautomaat, de teammeetings, de vrijdagmiddagborrels of het jaarlijkse teamuitje. Helaas missen we door het vele thuiswerken deze informele contactmomenten met onze collega’s. Het zijn de momenten die vaak het meest kenmerkend zijn voor de cultuur van een werkgever en de reden dat een werknemer voor jou is gevallen.

Zet dus juist nu in op employer branding voor communicatie en verbinding met je eigen mensen. Het kan in de vorm van virtuele dates, verrassingen door de brievenbus, of bezorg eens jouw medewerkers thuis een healthy smoothy zoals Jobsrepublic deed. Of ga nog een stap verder zoals Boskalis, die anderhalvemeter-meetings met collega’s organiseerde. Zo konden ze elkaar na 4 maanden eindelijk weer eens zien. Bedenk iets waardoor jullie bedrijfscultuur levend blijft!

Accepteer cookies

Vertel het verhaal

Employer branding is jouw manier om contact te maken met de mensen die jouw bedrijf laten groeien (intern en extern). Het is een strategie om een duurzaam werkgeversmerk op te bouwen en deze zichtbaar te maken.

De basis hiervoor is simpelweg hét verhaal vertellen, want elke werkgever heeft een verhaal. Maar wat is die van jou? En hoe vertaal je dat verhaal en hoe houd je het levend? Dat doe je samen met je eigen medewerkers!