How to

Creatieve content? Lap deze 7 regels aan je laars

0

We willen creatieve content maken, dat neem ik tenminste voor het gemak maar even aan. Toch laten we ons vaak beperken door dat wat we hebben geleerd, hoe we denken dat het hoort en andere regels. Het wordt tijd om dat los te laten en nog betere content te gaan maken. Daarom lap jij vanaf nu deze regels aan je ‘contentlaars’.

1. Content moet altijd resultaat opleveren

Content levert niet altijd iets op. Is het daarom slechte content? Nee, zeker niet. Je hebt iets geprobeerd en van die uitkomsten kun je alleen maar leren. Toch worden veel marketeers en marketingteams nog afgerekend op het resultaat.

  • Hoeveel views heeft een blog?
  • Is het vaak gedeeld?
  • Klikken mensen wel door naar het formulier?

Zonde, want door zo te focussen op het resultaat, blokkeer je creativiteit. Jij en je collega’s kiezen voor veilig en durven geen risico’s te nemen, want je weet tenslotte niet of het wat gaat opleveren.

Door je te focussen op het resultaat, blokkeer je creativiteit.

Brainstorm eens met je marketingcollega’s en maak een lijst van ideeën die jullie weleens willen proberen. Kies iedere maand één item van de lijst en ga ervoor, zonder rekening te houden met de uitkomst. Analyseer wat het heeft opgeleverd en haal daar lessen uit die je content beter maken, én daardoor dus uiteindelijk ook meer resultaat gaan opleveren.

2. (Content)marketeers maken de content

Nee! Jij kunt als contentmarketeer niet weten wat er allemaal in de organisatie speelt of het verhaal van klanten vertellen. Je kunt wel de verbindende factor zijn.

Zoek contact met collega’s en klanten en laat ze hun verhaal vertellen. Dat jij het daarna nog iets mooier verwoord en op de juiste kanalen deelt, dat is inderdaad jouw werk. Laat het idee los dat marketing verantwoordelijk is voor de inhoud van de content.

3. Speel in op wat de klant verwacht

Dat is saai! Je wil dat klanten op je website komen en denken ‘hey, dit heb ik niet eerder gezien of gelezen’. Verras klanten. Dat wekt échte interesse en zorgt dat ze meer van je willen. Hoe kom je daar dan? Ga brainstormen met klanten en duik samen dieper in op de vraag ‘hoe word ik verrast?’. Blijf dat ook regelmatig doen en durf je eigen marketinguitingen ook kritisch met ze te bespreken.

Wat ook kan helpen is om je concurrenten eens goed onder de loep te nemen. Je zult zien dat er een aantal dingen zijn die iedereen doet. Zorg dat je daar een goed beeld van hebt én blijf daar ver van weg.

4. Wees consistent

Eerlijk is eerlijk, dit heb ik altijd heel hard van de daken geschreeuwd. Maar ik kom er nu op terug. Post je normaal iedere donderdag een nieuwe blog, maar heb je opeens een geniaal idee? Wacht niet tot donderdag. Schrijf je altijd, maar wil je nu eindelijk ook video weleens proberen? Ga ervoor. Als je je publiek goed kent, dan voel je echt wel aan wanneer je een risico kunt nemen. En sta ook open voor hun feedback.

5. Blijf bij dat wat werkt

Brian Piper, verantwoordelijk voor de digitale contentstrategie van de Universiteit van Rochester, heeft naar mijn mening helemaal gelijk.

The content marketing landscape changes so quickly with new technology and shifting audience trends, a good content strategy must be versatile and willing to try new channels and constantly working to understand the audience.

Het is heel fijn als je iets hebt gevonden wat werkt, maar ga dan niet achterover zitten. Als jij niet experimenteert, doen je concurrenten dat wel.

Gebruik dat wat werkt als basis en blijf daarnaast proberen. Krijg je altijd hele positieve reacties op je blog, maar ben je nieuwsgierig of TikTok voor jouw bedrijf kan werken? Probeer het gewoon eens. Gelijk een leuk blogidee: schrijf iets over waarom je TikTok wilde proberen, hoe je dat hebt aangepakt en vraag aan je lezers wat zij ervan vinden. Dat wat werkt, blijft niet altijd werken.

6. Maak snelle content

Het wordt heel vaak geroepen dat we als mens een korte aandachtsspanne hebben. Zeker met de hoeveelheid informatie die we iedere dag onder ogen krijgen, willen we snelle en makkelijk behapbare content. Dat kan zo zijn, maar is echt niet altijd waar.

Als jouw content waardevol is voor je lezers, willen ze met liefde een langere blog lezen. Dus laat je daar niet door tegenhouden en vertel jouw verhaal op de manier die het het best toch zijn recht laat komen.

7. Ga voor snel succes

Iets met hardlopers zijn doodlopers. Het kost tijd om je merk op te bouwen, vaste lezers en volgers te krijgen en nieuwe business uit contentmarketing te halen. Kies voor een roadtrip in plaats van voor een rondje in een formule 1-wagen. Dat betekent dat het even kan duren voor je het gewenste resultaat bereikt. Geef niet zomaar op, hou vol, vraag om feedback, probeer eens iets nieuws en zei ik al: hou vol?

Ik hoop dat ik je heb wakker geschud: blijf niet doen wat je altijd doet. Wandel eens buiten de gebaande baden, durf het risico te nemen dat een experiment volledig mislukt. Alleen zo blijf je jouw lezers en (potentiële) klanten écht verrassen. Dat is wat nodig is om te zorgen dat contentmarketing je uiteindelijk iets gaat opleveren.

Welke ‘contentregel’ lap jij aan je laars?