SEO

SEO-strategie in Duitsland: hoe pak je dat aan?

0

Richt jij je met jouw bedrijf op de Duitse markt? Dan wil je ook hier goed vindbaar zijn voor (potentiële) klanten. In dit artikel vertel ik alles over het opzetten en uitvoeren van een SEO-strategie in Duitsland.

Weet jij precies hoe je jouw site beter vindbaar maakt in Nederland? Dan wil dit helaas niet garanderen dat je hier in Duitsland ook succes mee boekt. Het grootste pijnpunt bij SEO in Duitsland is de structuur van je website. De meeste bedrijven hebben namelijk al een .nl- of .com-domein waar hun site op staat.

De keuze voor een domeinnaam

Kun je daar een internationale structuur op vestigen? Dit scheelt misschien tijd omdat er al een bepaalde autoriteit aanwezig is. Of ga je voor een nieuwe .de-website? Dit is fijn voor de Duitse consument, maar het kan lang duren zonder autoriteit. Denk daarom altijd goed na over de sitestructuur als je een SEO-strategie in Duitsland wil uitrollen. Het begint allemaal met de keuze voor een domeinnaam.

Veel Nederlandse ondernemers kiezen ervoor om met een .nl/de- of een .eu/de-domein te werken in de Duitse markt. Als je nog geen SEO-strategie in Duitsland hebt uitgerold, raad ik je aan om altijd voor een .de-domein te kiezen. Hiermee zul je doorgaans het snelst resultaat boeken. Als je internationaal heel actief bent, kun je eventueel ook voor een .com/de-domein kiezen. Dit is vooral handig als jouw site in verschillende talen beschikbaar is. Ook omdat je dan sneller een bepaalde waarde en historie in de zoekmachines opbouwt.

SEO-verschillen tussen Nederland en Duitsland

Ik hield een klein onderzoek op twintig zeer concurrerende zoekwoorden in de Duitse en Nederlandse markt. En ik vergeleek de top 10-resultaten voor elk zoekwoord met elkaar op het gebied van backlinks, content en pagespeed.

Nederland Duitsland 
KeywordVolume (Ahrefs)KeywordVolume (Ahrefs)
autoverzekering61kautoversicherung97k
sneakers45ksneaker25k
geld lenen33kgeld leihen7,8k
eten bestellen29kessen bestellen64k
hypotheek26khypothek9,3k
tweedehands auto24kgebrauchtwagen426k
tuinhuis14kgartenhaus111k
kamerplanten18kzimmerpflanzen49k
scheerapparaat16krasierer20k
vibrator14kvibrator31k
bankstel13ksofa89k
kinderkleding11kkinderkleidung10k
telefoon abonnement11khandy vertrag16k
vliegticket11kflugticket32k
crypto11kcrypto7,2k
speelgoed11kspielzeug27k
erp systeem5kerp system30k
condoom4,9kkondom13k
hosting3,8kwebhosting8,5k
schilder3,6kmaler14k
laptop69klaptop188k

Als je naar de resultaten in Duitsland en Nederland kijkt, zijn er duidelijke verschillen zichtbaar. Het eerste verschil is dat Duitsers vaak minder links bouwen naar hun pagina’s op zeer concurrerende zoekwoorden in vergelijking met Nederlanders. Zie ook onderstaande tabel waaruit blijkt dat Duitsers gemiddeld bijna 100 links minder hebben staan naar hun landingspagina’s.

Nederland Duitsland 
Gemiddeld aantal links457Gemiddeld aantal links352
Gemiddelde hoeveelheid content op pagina2053Gemiddelde hoeveelheid content op pagina2209
Pagespeed gemiddeld mobile40Pagespeed gemiddeld mobile36,7
Pagespeed gemiddeld desktop73,3Pagespeed gemiddeld desktop67,9

Qua contentstrategie zijn ze in Duitsland in veel gevallen dan weer verder dan in Nederland. Zo bevatten specifieke pagina’s die op een bepaald zoekwoord ranken in Duitsland vaak meer woorden dan bij ons het geval is. Als je kijkt naar de pagespeed, scoort Nederland weer beter dan Duitsland. Dit geldt zowel voor mobile als voor desktop.

Contentstrategie in Duitsland

Ga je aan de slag met SEO in Duitsland? Dan moet je niet vergeten een contentstrategie op te stellen. Er zijn op contentgebied relatief weinig verschillen tussen Nederland en Duitsland. Voor de juiste benadering kun je gebruik maken van de e-commerce funnel. Deze bestaat uit 3 fasen:

  • Upper funnel: oriëntatie
  • Middle funnel: overweging
  • Lower funnel: aankoop

Duitse bezoekers die zich nog in de oriënterende fase bevinden, kun je benaderen via blogartikelen, FAQ’s en kennisbanken. Gaat het om mensen die nog in de overwegende fase zitten, maar zich al wel heel duidelijk richting het aankoopmoment bewegen? Zet dan in op pillar pages. Dit zijn pagina’s die je voor grote keywords gebruikt. Het gaat hierbij om keywords met veel traffic en een hoge concurrentie.

Als ik een pillar page maak, dan telt deze ongeveer 2000 woorden. Ik probeer dan echt alle informatie over een product of dienst op deze pagina terug te laten komen. Om deze pagina kun je categorie- en landingspagina’s bouwen. Voor e-commerce-bedrijven zal dit niet altijd werken en kan dit ten koste kan gaan van de conversie. Toch adviseer ik hier wel om content onder de producten op de categoriepagina te plaatsen, alleen dan misschien minder uitgebreid. je wil geen ruzie met UX.

Gerichte kopers

Dan hebben we nog de gerichte kopers uit de laatste fase van de funnel. Deze mensen weten wat ze willen en zoeken gericht naar een product of dienst. Als het om een webshop gaat, zet je in op categoriepagina’s. Eenmaal op deze pagina kan de bezoeker namelijk direct doorklikken naar een product. Wanneer het om diensten gaat, gebruik je landingspagina’s.

Zie hieronder een voorbeeld van de e-commerce-funnel voor zwangerschapskleding.

FaseSoort contentZoekwoorden
Upper funnel (oriëntatie)

Blogartikelen
FAQ
Kennisbank
ab wann umstandsmode (600) umstandsmode ab wann (100)

umstandsmode welche größe (100)

ab wann braucht man umstandsmode (60)

wann umstandsmode (50)
Middle funnel (overweging)Pillar page
Categorietekst
Landingspagina
umstandsmode günstig (1.900) umstandsmode große größen (1.200)

festliche umstandsmode (1.100)

umstandsmode festlich (1.000)

umstandsmode sale (800)
Lower funnel
(aankoop)
Categorietekst
Landingspagina
umstandsmode kaufen (1.000)

Linkbuilding-strategie in Duitsland

In Nederland wordt linkbuilding door een groot aantal organisaties ingezet om de online vindbaarheid te verbeteren. Duitsers zijn minder actief op het gebied van linkbuilding. En als zij hier al mee bezig zijn, dan is dat op een veel beperktere schaal dan in Nederland. Toch speelt linkbuilding wel degelijk een rol in de Duitse markt. Wil je aan de slag met SEO in Duitsland? Dan moet je de strategie om autoriteit op te bouwen niet vergeten.

Bij het opstellen van een linkbuilding-strategie in Duitsland, kun je het beste gebruik maken van tools zoals Moz of Ahrefs. Met behulp van deze tools achterhaal jij namelijk waar jouw concurrenten hun links vandaan krijgen. De onderstaande 3 stappen helpen jou hier een handje bij:

  1. Check via VPN of tools als Moz / Ahrefs de top 4-concurrenten op de zoekwoorden die voor jouw bedrijf interessant zijn
  2. Kijk hoeveel backlinks zij op landingspagina niveau hebben
  3. Maak de afweging of het realistisch is om daarin mee te komen of niet

Een sterk linkprofiel

Als je aan de slag wil met je autoriteit in Duitsland, moet je – net als in Nederland – een sterk linkprofiel opbouwen. De manier waarop je dit doet, gaat bij onze oosterburen wel iets anders in zijn werk. Zo kennen ze in Duitsland bijvoorbeeld niet de in Nederland bekende startpagina’s. Ook is het uitruilen van links zoals dat in Nederland met name in het MKB en tussen marketingbureaus onderling gebeurt niet aan de orde.

Wanneer je in Duitsland aan de slag wil met het opbouwen van autoriteit, kun je deze het beste behalen met blogplaatsingen op grote platformen en de inzet van PR. Kom je hier met interessante content en ben je bereid er financieel wat tegenover te zetten? Dan zijn veel Duitse platformen wel genegen een artikel met dofollow-backlink naar jouw website te plaatsen. Vraag daarnaast ook jouw leveranciers en stakeholders om een link naar jouw website.

In 15 stappen naar een goede SEO-strategie in Duitsland

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan hanteer je mogelijk de verkeerde aanpak. De volgende vijftien stappen helpen jou bij het uitrollen van een strategie voor SEO in Duitsland.

Stap 1. Maak een keuze voor de juiste vorm/structuur van je website.
Stap 2. Implementeer hreflang-tags op je website waarin je aangeeft voor welke taal en regio jouw content geschikt is.
Stap 3. Onderzoek wie je Duitse concurrenten zijn en hoe zij hun verkeer binnenhalen.
Stap 4. Maak een zoekwoordenonderzoek op basis van een e-commerce-funnel.
Stap 5. Maak een contentplan op basis van je zoekwoordenonderzoek.
Stap 6. Zorg voor sterke content en laat deze altijd schrijven door native Duitsers.
Stap 7. Laat je content checken door een tweede native tekstschrijver om er zeker van te zijn dat de content daadwerkelijk geschikt is voor de Duitse markt.
Stap 8. Implementeer structured data.
Stap 9. Ga aan de slag met je linkbuilding-strategie.
Stap 10. Zet PR in om in korte tijd veel backlinks te verkrijgen vanuit Duitse media om de autoriteit van jouw domein te verhogen.
Stap 11. Start voorzichtig met het bouwen van een linkprofiel op landingspage/categorieniveau. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld artikelen op Duitse nieuwswebsites en blogs.
Stap 12. Zorg dat je de anchors van je links op een natuurlijke wijze verdeelt over de content. Gebruik maximaal 20% commerciële anchors bij SEO in Duitsland.
Stap 13. Bouw op maandelijkse basis aan je autoriteit. Hierdoor zorg je voor een groeiend backlinkprofiel wat je interessanter maakt voor de zoekmachines.
Stap 14. Monitoren, bijschaven, verbeteren en uitbreiden.
Stap 15. Heb geduld: SEO in Duitsland is een marathon, geen sprint.

Heb je nog andere tips? Deel ze in de comments.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.