SEO

Google Web Stories: een kritische blik op de nieuwste feature van de zoekmachine

0

Column – Google heeft een nieuwe feature uitgebracht voor op de zoekresultatenpagina’s: Web Stories. Zoals bij elke update, kun je er gauw op inspringen. Maar je kunt je ook afvragen: ‘moet ik hier echt iets mee?’ Dit is een vraag die vaker voorbijkomt als platformen weer eens met iets nieuws komen. Of het nu gaat om Instagram Reels, TikTok, of nu dus Web Stories op Google.

Moet je iets met Web Stories?

Web Stories klinken – zoals Hidde Zwiers (SEO-contentexpert) in zijn artikel zo mooi omschrijft – ‘supervet’. Het gaat om een soort slideshows die je in de zoekresultatenpagina van Google kunt vinden, vergelijkbaar met stories op social media. Maar deze stories verdwijnen niet na verloop van tijd. En belangrijker, ze kunnen een prominente plek innemen op de zoekresultatenpagina’s. Lees vooral het artikel van Hidde om te ontdekken wat Web Stories zijn en wat je ermee kunt.

Zoekresultaat van het zoekwoord 'Disqus Indexing'

Een voorbeeld van Web Stories (afbeelding via het artikel van Hidde)

Om dan terug te komen op mijn vraag: moet je er ook écht iets mee? Moet je nu direct aan de slag om ook nog eens stories te maken voor Google, uit angst om anders door je directe concurrentie op SEO-gebied verslagen te worden? Laten we eerst een stapje terug doen en kijken naar de ontwikkelingen rond Google.

Van zoekmachine naar antwoordenmachine

De zoekmachine heeft in de afgelopen jaren een transformatie gemaakt van zoekmachine naar antwoordenmachine (of zelfs naar publisher). Als jij in het verleden iets zocht op Google, bood de zoekmachine je verschillende opties aan (wel met een ranking) waar je uit kunt kiezen. Maar tegenwoordig kun je – onder andere met dank aan featured snippets en de knowledge graph – vaak je antwoord al via Google zelf vinden.

Google Knowledge graph voorbeeld met The Crown.

Het is dan nog maar de vraag of je doorklikt, je hebt namelijk je antwoord al! Heel gebruiksvriendelijk, maar wat betekent dat voor website-eigenaren?

Op desktop klikken 30% van de gebruikers al niet meer door naar een website, schrijft Peijke Jansdaal (SEO- en onlinemarketing-consultant) in zijn artikel van begin 2019 over deze uitdaging. En 54,4% van alle mobiele gebruikers klikt vanuit de zoekmachine niet meer door naar een website (cijfers komen uit een presentatie van SEO-expert Rand Fishkin).

Met de komst van voice search en voice-assistenten is het nog onwaarschijnlijker dat gebruikers terechtkomen op websites of dat de originele bron de credits krijgt die het verdient. Al met al hebben deze ontwikkelingen tot gevolg dat Google de komende jaren steeds minder verkeer naar websites zal sturen.

Wat te doen?

Google is als zoekmachine nog steeds een bijna-monopolist. Het dalende zoekverkeer zal menig SEO’er en marketeer hoofdbrekens opleveren. Een aantal tips van SEO-experts uit het artikel van Peijke:

  • Wed niet op één paard. Dus laat niet alles afhangen van SEO en zorg voor een goede kanalenmix.
  • Pak zelf de controle. Bouw aan volgers van je eigen merk en website, met name door e-mailadressen te verzamelen. Mensen die jou rechtstreeks volgen, zijn over het algemeen meer waard dan volgers op social media.
  • En accepteer dat SEO moeilijker wordt. Maar je kunt er ook nog steeds een competitief voordeel mee halen.

Wel of niet Web Stories?

Ik was benieuwd wat SEO-experts van de komst van Web Stories vinden. Ik vroeg een aantal leden van het Frankwatching SEO-panel naar hun mening.

Nathan Veenstra (SEO-specialist en eigenaar Optimus Online): ‘Kort en krachtig: de zoveelste hype die in dit geval helaas ook Google lijkt te bereiken. Ik heb zelf echt helemaal niks met stories, dus ik kan en wil er niet echt over oordelen. Het enige waar ik wel aan denk bij zoiets is dat je een behoorlijke kans hebt dat dit uiteindelijk ook weer verdwijnt. De kans dat AMP uiteindelijk minder relevant wordt is er ook, nu we weten dat volgend jaar AMP niet meer nodig is om in de Top Stories (nieuws) in Google terecht te komen. Dus los van mijn persoonlijke mening is het vooral heel goed om je te realiseren dat dingen die Google introduceert ook weleens verdwijnen en het dan zonde is om erin te investeren.’

Rutger Steenbergen (eigenaar SEO Zwolle en trainer bij Frankwatching): ‘Dat gevoel heb ik dus ook bij Google en social media. Het is altijd te weinig en te laat. Google Waves is geflopt, Google+ werd geen succes en van Orkut hebben we ook nooit meer iets gehoord. Google heeft er een handje van om diensten op te heffen. Dan stop je er veel tijd in en dan was het voor niets. Maar als het wel werkt, biedt het wellicht kansen. Ik wacht het zelf af. Er zijn al zo enorm veel kansen online, die gegarandeerd werken als je er genoeg tijd in steekt. Bloggen bijvoorbeeld. Of wat vaker een nieuwsbrief versturen.’

Mathias Noyez (lead SEO bij WiSEO en oprichter van SEO Benelux): ‘Sowieso is in het Nederland en België nog iets te vroeg om hier volledig voor te gaan als bedrijf, zelfs als publisher. In de VS zijn echter wel meer partijen hiermee bezig. Het is een goed alternatief om nieuwe generaties op een toffe manier nieuws te tonen. Ze zijn gewend aan short-format content op platformen als Instagram en TikTok. Ik zou zeggen: experimenteer ermee voor onderwerpen waarmee je jongeren wil bereiken.’

‘In de VS zijn deze stories ook wel prominenter aanwezig in de SERP’s, Google Discover en Google News,’ vervolgt Mathias. ‘Zelfs YouTube zal experimenteren met short video’s in YouTube en Google. Zie zeker ook deze dedicated website van Google omtrent stories maken.’

Google kan op een gegeven moment de stekker eruit trekken. Dan heb je voor niks er tijd en werk in gestopt.

Blijf sceptisch

Ik bekijk de komst van Google Web Stories nog enigszins argwanend. Ja, het ziet er mooi en cool uit. Ja, het kan een service zijn naar potentiële klanten/fans. Het heeft zelfs potentie voor de zichtbaarheid van je merk en branding. En misschien kun je, door als eerste dit toe te passen, een voordeel behalen ten opzichte van je concurrenten.

Maar het kan ook betekenen dat die potentiële klanten aan het eind van de story niet doorklikken naar je site. Dat jij met lege handen achterblijft, terwijl je wel gratis content voor Google hebt gemaakt. Of erger, dat Google op een gegeven moment de stekker eruit trekt. Dan heb je voor niks er tijd en werk in gestopt.

Dus, is het de moeite om er je tijd in te steken? Misschien kun je er wat mee experimenteren, maar zelf ben ik nog sceptisch. Wat vind jij ervan? Laat het weten via de comments hieronder.

Deze column verscheen (in andere vorm) in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.