How to

3 strategieën om de groei van je e-maillijst een boost te geven

0

Als het aankomt op online marketing zien de meeste dienstverleners het belangrijkste middel over het hoofd. Hun e-maillijst. Vaak geven bedrijven de meeste aandacht aan posten op LinkedIn, Facebook & Instagram, adverteren en andere zaken. Een gemiste kans, want in mijn ogen heeft de groei van je bedrijf een directe link met de kracht van je e-maillijst. De populaire uitspraak is niet voor niets “the money is in the list”!

Tijd dus om je e-maillijst een boost te geven. In dit artikel beschrijf ik 3 strategieën die je helpen de basis te leggen voor de groei van je e-maillijst. Als je deze implementeert zul je niet alleen zien dat het aantal mensen op je lijst toeneemt, maar ook dat deze mensen meer interactie laten zien op je e-mails (bijvoorbeeld openen en doorklikken naar goede content op je site). En dit maakt je in staat om sneller met bedrijven in contact te komen over een mogelijke samenwerking.

Waarom is e-mail waardevol voor je marketingstrategie?

Nog even terug naar de basis. Waarom is e-mailmarketing onmisbaar in je strategie, voor ieder bedrijf, maar zéker ook voor dienstverleners?

  1. Als je e-mail inzet, ben je niet afhankelijk van andere platforms. De data die je verzamelt over je publiek is van jullie bedrijf. Daarnaast veranderen socialmedia-platforms nogal eens hun algoritme, waar jij je dan weer op moet aanpassen.
  2. Met e-mail heb je een middel in handen waarmee je op continue basis zichtbaar én in gesprek kunt blijven met je (potentiële) klanten. Mits goed ingezet, bouw je een hechte relatie met ze op. En je werkt aan vertrouwen, totdat ze klaar zijn voor een samenwerking.
  3. Met het juiste e-mailsysteem heb je allerlei mogelijkheden om super waardevol te zijn voor je klant. Bijvoorbeeld door e-mails die geautomatiseerd worden verstuurd wanneer je klant bepaald gedrag op je site vertoont. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar met de intuïtieve tools van nu valt dat heel erg mee!

3 strategieën om je e-mailijst te boosten

Nu je begrijpt waarom jij als dienstverlener niet om e-mail geen kunt, ben je klaar om de fundering te leggen om je e-maillijst op te gaan bouwen.

1. Creëer SUPER waardevolle content

Om ervoor te zorgen dat mensen aandacht geven aan jouw e-mail, moet de content die je maakt waardevol zijn. Klinkt vaag? In mijn ogen betekent dit dat content boeiend, attent, nuttig, verhelderend, herkenbaar, helpend of inspirerend moet zijn. Zowel de content van je e-mail als de content waar je naartoe linkt.

De sleutel hierin is FOCUS. Als je je als bedrijf richt op een hele specifieke doelgroep, met een hele specifieke boodschap, is het gemakkelijker om specifiek voor hén waardevolle content te maken. Als je namelijk een hele brede groep probeert aan te spreken zullen weinig mensen zich echt in de content herkennen of zich geholpen voelen. Het is niet alleen makkelijker, maar vaak ook veel leuker, omdat je precies weet voor wie je het doet.

Vrouw opent e-mail op smartphone.

Als je begint met het creëren van waardevolle content voor je e-mails en de content waar je naartoe gaat linken, doe je er goed aan deze 3 tips in gedachten te houden:

Tip #1 Maak de content over je klant, niet over je bedrijf

Dienstverleners die beginnen met contentcreatie hebben vaak de neiging om het veel over zichzelf te hebben. Waar zijn wij goed in? Wat hebben wij de laatste tijd bereikt? Maar zelfs als je een verhaal deelt over jullie eigen bedrijf of jullie mensen, probeer altijd een manier te vinden om het te linken aan jullie klant. Wat hebben zij eraan? Waarom zouden ze dit interessant vinden? Hoe helpt het hen verder?

Tip #2 Als je content maakt, denk dan niet aan geld verdienen

Oké, je bent een commercieel bedrijf. Mensen moeten aan het werk blijven en er moet geld verdiend worden. Maar als je content creëert, zorg dan dat het gaat om de impact die je als bedrijf maakt, om de verandering en resultaten die jullie klant kan bereiken. Eigenlijk zou het niet moeten uitmaken of degene voor wie je de content maakt bij jullie gaat kopen of niet. Als ze maar enthousiast en geïnspireerd raken door je content. Als je dat in gedachten houdt bij het creëren, dan zal de omzet volgen.

Tip #3 Begrijp de waarde van het gratis weggeven van content

Om waardevolle content te creëren, moet je geen angstaanvallen krijgen bij het weggegeven van je beste content. Dit is namelijk wat jullie onderscheidt van de rest. Je wil dat jullie potentiële klant bij het lezen of bekijken van de content eigenlijk niet kan geloven dat het zomaar gratis is. Zo waardevol is het voor hem of haar. Dit schept vertrouwen in jullie dienst en zorgt ervoor dat mensen dichterbij een samenwerking komen.

Heb je inspiratie nodig om tot concrete content ideeën te komen? Lees dan dit blog met 12 ideeën om tot de meeste waardevolle content te komen.

2. Leer de kansen en beperkingen kennen van je e-mailsysteem

Als jij de marketingpet op hebt binnen jullie bedrijf, heb je misschien (in een ver verleden) eens een account aangemaakt bij een e-mailmarketingtool. Mailchimp is de meest bekende tool in Nederland. ActiveCampaign wordt steeds bekender en hier werk ik zelf graag mee. Maar je hebt er erg veel die allemaal wel op elkaar lijken. Allemaal zijn het tools die je gebruikt om e-mails in grotere hoeveelheden te verzenden en om al je nieuwe inschrijvers en leads te beheren.

Misschien heb je nooit de tijd genomen om het systeem écht te leren kennen. En als je geen e-mailmarketeer of online marketeer bent, is dat heel logisch. Elke keer dat je je voorneemt om je lijst te gaan e-mailen, word je opgehouden omdat je niet goed weet hoe. Het wordt zo’n negatieve ervaring dat je na verloop van tijd redenen gaat vinden om je lijst helemaal niet meer te e-mailen. Of erop vertrouwt dat de e-mailnieuwsbrief je al een eeuwigheid verstuurt wel volstaat. Klinkt herkenbaar?

Je mist kansen om nieuwe klanten of opdrachten binnen te halen

Als je niet goed weet wat de kansen en beperkingen zijn van je e-mailmarketingtool wordt je creativiteit onderdrukt. Je mist kansen om nieuwe klanten of opdrachten binnen te halen. Tijd om tijd vrij te maken om je tool eens wat beter te leren kennen! Check bijvoorbeeld eens dit lijstje:

 1. Kun je gemakkelijk AB-splittests doen met je e-mails?
 2. Kun je handmatig een klantenlijst importeren en direct naar die lijst mailen?
 3. Is het mogelijk om een op datum en tijd gebaseerde e-mailreeks te verzenden?
 4. Kun je een reeks e-mails verzenden op basis van een specifieke actie die iemand heeft ondernomen in een e-mail?

Als je het antwoord op deze vragen niet weet, do NOT worry. Je bent niet de enige. Veel e-mailmarketingtools hebben instructievideo’s en servicedesks die je overal bij kunnen helpen. Heb je nog geen e-mailmarketingtool gekozen? Lees dan dit blog om een goede keus te kunnen maken.

Je snapt inmiddels wel dat hoe beter je je e-mailmarketing systeem kent, hoe meer slimme manieren je zult bedenken om meer zichtbaarheid te creëren voor jullie bedrijf. En hoe meer klanten je zult binnenhalen.

3. Creëer een of meerdere lead magnets

Een lead magnet (verleider of weggever) is een content-item wat je nodig hebt als je je e-maillijst wil gaan vullen. Het is een super waardevol item dat je gratis aan je doelgroep weggeeft in ruil voor hun naam en e-mailadres. Een goede lead magnet zit bomvol kennis en praktische handvatten voor je potentiële klant. Om hen direct op weg te helpen én tegelijkertijd te laten voelen dat ze jullie hulp moeten inschakelen als ze vastlopen. In mijn ogen zou elke dienstverlener die een dienst aanbiedt waar veel vragen over ontstaan een lead magnet moeten hebben.

Microphone-Media-1030x550

Een voorbeeld van een podcastcursus als lead magnet.

Hoe maak je een lead magnet?

Je hebt de keus uit verschillende vormen van lead magnets. Denk aan: een whitepaper, e-book, videotraining, webinar, checklist, en ga zo maar door. Kies de vorm die het beste bij jullie specifieke doelgroep past. Later kun je er altijd nog een tweede naast zetten.

Zorg dat het onderwerp van je lead magnet precies in lijn ligt met de betaalde dienst die jullie bedrijf aanbiedt. Ben je bijvoorbeeld een HR-adviesbureau dat bedrijven helpt hun HR te professionaliseren? Creëer dan een lead magnet over bijvoorbeeld het ‘nieuwe beoordelen’.

Belangrijkste bij het creëren van de lead magnet is dat deze SUPER waardevol wordt. Dus lees nog even de tips uit strategie 1 en ga aan de slag!

Hoe realiseer je aanvragen van je lead magnet?

Om je e-maillijst te boosten wil je zoveel mogelijk aanvragen van je lead magnet realiseren. Dat betekent dat je moet zorgen voor verkeer naar de inschrijfpagina. Als je al veel verkeer op je website hebt, zorg er dan voor dat:

 • De lead magnet in het menu van je website komt
 • De lead magnet een prominente plek krijgt op je homepage
 • De lead magnet als een pop-up tevoorschijn komt op zoveel mogelijk pagina’s
 • De lead magnet terugkomt op zoveel mogelijk blogpagina’s

En anders slimme tips:

 • Zet de lead magnet in je socialmedia-profielen, zoals jullie bedrijfsprofiel op LinkedIn
 • Post af en toe vanuit de socialmedia-accounts van jullie bedrijf over de lead magnet
 • Vraag je collega’s af en toe (direct of indirect) te posten over jullie lead magnet, bijvoorbeeld via hun persoonlijke LinkedIn
 • Laat iedereen de lead magnet opnemen in hun e-mailhandtekening

Met deze 3 strategieën ben jij hopelijk helemaal klaar om de e-maillijst van jouw bedrijf een boost te geven. Succes! En vergeet niet om altijd te focussen op kwaliteit. Kwantiteit zal dan snel volgen. 🙂

Afbeelding header door Laura Stanley via Pexels.