How to

Een webapp, native app of progressive web app: wat kies je?

0

Stel je voor: je hebt budget voor een webapp of native app. Hoe bepaal je welke van de twee je kiest? En hoe zit het met een progressive web app? Dit zijn veelvoorkomende vragen, ook bij onze klanten en leads. Natuurlijk bestaat er geen one-size-fits-all oplossing, maar in dit artikel licht ik een vuistregel toe die je kunt gebruiken om vast te stellen wat voor jouw situatie het meest geschikt is.

In het kort is deze vuistregel als volgt:

  • Voor bezoekers, ga voor web of een progressive web app
  • Voor gebruikers, ga voor native app

Wat houdt dit precies in? Zijn bezoekers geen gebruikers, en vice versa? Voordat we verder gaan, is het belangrijk dat we op één lijn zitten over de betekenis van de termen.

Gebruikers vs. bezoekers

Gebruikers zijn personen die inloggen op je website en gebruik maken van jouw applicatie, op web of op mobiel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan LinkedIn-gebruikers. Bezoekers zijn mensen die gebruik maken van jouw applicatie (web/mobiel), maar waar geen account aan gekoppeld is. Een voorbeeld hiervan is een bezoeker van de website van NOS.

Hoe is deze vuistregel beredeneerd? Dit heeft allemaal te maken met twee zaken: gebruikservaring en gebruiksdrempel. De gebruikservaring omvat hoe gemakkelijk het is om de applicatie te gebruiken, hoe fijn het werkt. De gebruiksdrempel is de moeite die een gebruiker moet doen om de applicatie te gebruiken. Laten we met deze twee zaken in ons achterhoofd kijken naar de verschillen tussen web en mobiel.

Webapplicaties versus mobiele apps

Een webapplicatie is enorm snel te gebruiken. Je klikt op een link of je typt een URL en je bent in de webapp. Je kunt gemakkelijk ‘even rondneuzen’. Ook kun je gemakkelijk linkjes delen die door iedereen te openen en te bekijken zijn. Omdat een progressive web app eigenlijk een webapplicatie is met extra functionaliteiten, geldt deze ook als webapplicatie. Later meer over de PWA.

Een mobiele app heeft een hogere gebruiksdrempel. Je downloadt eerst de app vanuit de App Store of Play Store, waarna je moet wachten tot deze geïnstalleerd is voordat je de app kunt gebruiken. Als ‘aanbieder’ van de app krijg je hier wel wat voor terug: een plekje tussen de lijst met apps van een gebruiker! Ook is herhaaldelijk gebruik waarschijnlijker. Er zijn veel mogelijkheden om het gebruiksgemak te versimpelen in een native app. Denk aan in-app aankopen via Apple/Google Pay, mogelijkheid tot push-notificaties, Bluetooth-toegang, lokaal opslaan van documenten, directe integratie met de camera en contacten en zelfs integratie met smartwatches.

In het kort is het verschil tussen web en native samen te vatten als: native applicaties leveren een betere gebruikservaring met een hogere gebruiksdrempel, webapplicaties hebben een lagere drempel en een wat mindere gebruikservaring.

Wanneer kies je voor web, progressive of native app?

Als we nu terugkijken naar het verschil tussen bezoekers en gebruikers, kunnen we de redenatie uitbreiden tot we op de vuistregel uitkomen. Bezoekers wil je graag snel tevreden stellen. De gebruikerservaring is belangrijk en je wilt niet dat bezoekers afhaken omdat er een hoge drempel is. Gebruikers wil je vasthouden in de app, de best mogelijke ervaring bieden en je wil dat gebruikers uit zichzelf terugkomen om de app te gebruiken.

En zo komen we op de vuistregel:

  • Voor bezoekers, ga voor web of een progressive web app
  • Voor gebruikers, ga voor native

Of jij bezoekers of gebruikers nodig hebt, is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw situatie. Maar ook hier zijn richtlijnen voor.

  • Bied je een berichtenservice, zoals een chat? Dan wil je gebruikers.
  • Bied je een contentplatform, en wil je kunnen promoten via social media? Dan wil je bezoekers.

Is een web-app niet veel goedkoper dan een native app?

Het prijsverschil is tegenwoordig best wel klein. De beschikbare open-source-technologieën versnellen de native ontwikkeling enorm en het ontwikkelen van losse iOS- en Android-apps is vaak niet meer nodig. Ook kan een gedeelte van de code tussen beide apps gedeeld worden. Met native ontwikkeling komt veel out of the box, omdat je op een bestaand platform werkt. Dit bespaart tijd. Wel moet je met in-app-aankopen een commissie aan Google en Apple afdragen, waarmee je ook rekening moet houden als de applicatie gebruikmaakt van bijvoorbeeld een subscription-model.

Progressive Web Apps

Een bekende hybrideoplossing tussen web en native is een technologie genaamd Progressive Web Apps (PWA). Maar wat houdt een PWA eigenlijk in? Een PWA is een webapplicatie met extra functionaliteiten die je zelf kunt inbouwen of aanroepen. Voorbeelden van extra functionaliteiten zijn het installeren naar een homescreen, een offline modus, betere mogelijkheden voor performanceverbetering en pushnotificaties. Ook heb je toegang tot bepaalde native functionaliteiten, zoals de camera, payments, locatiegegevens en zelfs AR/VR-modi. Je kunt niet alles met een PWA wat wel met native kan, maar het komt steeds meer in de buurt. Ga maar eens op je mobiel naar https://whatwebcando.today, hier zie je wat allemaal op jouw apparaat ondersteund is.

Met een PWA kun je de user experience van je website drastisch verbeteren. Het toevoegen van PWA-functionaliteiten bovenop een standaard-webapp kost wat extra inspanning, omdat je ook een fallback moet hebben voor bezoekers die een browser zonder PWA-ondersteuning gebruiken. Het rendeert zeker, omdat je bezoekers een betere ervaring kunt bieden. Een groot probleem blijft echter dat je niet standaard een plek in iemands app drawer hebt. Het is optioneel, niet standaard, en niet veel gebruikers zullen dat doen. Pushnotificaties zijn ook een probleem. Op Android werkt dit goed, maar iOS staat pushnotificaties vanuit PWA’s niet toe. De PWA-technologie is erg veelbelovend, maar nu is het vooral een goede manier om terugkomende bezoekers een betere gebruikservaring te bieden, maar als je doelgroep vooral gebruikers is, zou een native app wellicht een betere keuze zijn.

Maar wat is voor jou de beste keuze? In de tabel hieronder is alle informatie uit dit artikel nog kort samengevat, om je het beste overzicht te geven om een keuze te maken voor web, native of PWA.

FunctionaliteitNativeWebWeb + PWA
Mobile friendlyJaJaJa
Offline beschikbaarJaNeeJa
SEO-indexeringNeeJaJa
Te installeren naar app drawerStandaardOpt-inOpt-in
PaymentsIngebouwd, met commissieCustomCustom
PushnotificatiesJaAlleen e-mailJa, behalve iOS
PerformanceBesteRedelijkGoed
DeelmogelijkhedenBeperktBesteBeste
Toegang tot native API'sAllesGeenBeperkt
Vrijheid (geen vendor lock-in/beperkingen)MatigMeesteVeel
Best geschikt voor focus opGebruikersBezoekersTerugkerende bezoekers

Hopelijk heb ik in dit artikel duidelijk kunnen maken dat uitspraken als “Je moet echt een app hebben”, “Door de PWA heb je geen app meer nodig” en “Je moet altijd voor web gaan, want native is twee keer zo duur” niet gegrond zijn, en de werkelijkheid een stuk genuanceerder is. Zowel web als mobiel worden steeds groter en belangrijker.

Mocht je voor de keuze komen te staan tussen web en mobiel, hoop ik van harte dat de vuistregel en richtlijnen uit dit artikel zullen helpen.