SEO

SEO: onmisbare basiskennis [7x vraag & antwoord]

0

Als bedrijf kun je natuurlijk niet zonder een goede website. Maar wat als die belangrijke salespagina van jou alleen te vinden is op pagina 10 in de zoekresultaten? Helaas is dit voor veel bedrijven toch nog steeds het geval. Zonde toch? Met deze 7 vragen en antwoorden ga jij effectief aan de slag met SEO.

Door zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe te passen, zorg je ervoor dat jouw website wél gaat opvallen in zoekmachines, zoals Google. Lees hier de antwoorden op de 7 meest gestelde vragen over SEO!

1. Wat is SEO precies?

Hoewel het vanzelfsprekend is voor mensen die zich met online marketing en copywriting bezighouden, zijn er óók veel mensen die niet weten wat SEO precies is. Dat is logisch, want als je er niet mee bezig bent, kan al dat jargon best onduidelijk zijn.

SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie.

Het gaat er bij SEO om dat zoekmachines de website goed kunnen vinden, lezen én op waarde kunnen schatten. SEO is géén ‘quick-fix’-methode en bestaat dan ook uit verschillende onderdelen die je kunt toepassen:

Content

Zonder tekst, afbeeldingen en video’s kunnen de zoekmachines jouw website niet eens vinden. Goede content is heel belangrijk als het gaat om SEO.

Technische SEO

De ‘achterkant’ van jouw website moet technisch gezien in orde zijn, zodat je zeker weet dat niets de vindbaarheid van jouw website in de weg staat. Een goede webdesigner kan je hier zeker bij helpen!

Off-site SEO

Denk hierbij aan het opbouwen van links die naar jouw website linken.

Het is vooral belangrijk om te begrijpen dat zoekmachineoptimalisatie tijd kost en je niet met één handeling klaar bent. Als je jouw concurrenten voor wil blijven, is het belangrijk om erbovenop te zitten door te monitoren en te meten. Probeer SEO dan ook te zien als een puzzel waarbij verschillende puzzelstukjes belangrijk zijn.

2. Zijn zoekwoorden per se belangrijk in webteksten?

Het allerbelangrijkste is dat je schrijft voor de mensen die je wil bereiken, niet voor Google. Maar, Google heeft wél woorden nodig om jouw website te kunnen vinden. Daarom is het raadzaam om gebruik te maken van zoekwoorden en zoektermen. Daarmee bedoel ik dat je de woorden van jouw klanten verwerkt in je webteksten. Uiteindelijk draait alles om het delen van relevante en waardevolle content, zodat jouw webpagina’s interessant zijn voor bezoekers. De juiste zoekwoorden en zoektermen helpen Google om te zorgen dat jouw pagina’s gevonden worden door de mensen die je wil bereiken.

Om de juiste zoektermen te ontdekken, begin je met een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Zo krijg je inzicht in het zoekgedrag van jouw ideale klanten.

Tip: wist je dat je een zoekwoordenonderzoek heel goed kunt gebruiken ter inspiratie voor je blogs? Als je eenmaal weet waar jouw ideale klanten naar zoeken, kun je die kennis gebruiken!

Iemand die een blog leest via SEO.

3. Moet ik zoveel mogelijk zoekwoorden in mijn teksten verwerken?

Er bestaat zoiets als ‘zoekwoord-dichtheid’. Volgens verschillende formules ‘moet’ een tekst minimaal een x-aantal keer het zoekwoord of de zoekterm bevatten. Toch is er geen echt bewijs dat een bepaalde zoekwoorddichtheid werkt om hoger te scoren in Google. Vaak zie je dat dit een webtekst of blog niet per se beter maakt, sterker nog, meestal resulteert dit in hinderlijk gebruik van zoekwoorden.

Google zegt zelf dat het overmatig gebruik van zoekwoorden in strijd is met de kwaliteitsregels van de zoekmachine.

Maar, heel eerlijk? Ik schrijf liever teksten die raken én aanzetten tot actie, dan dat ik ga tellen hoe vaak de zoekterm in de tekst te zien is. Gebruik ik daarbij strategische zoekwoorden? Jazeker!

Tip: overdrijf het gebruik van zoekwoorden en zoektermen niet. Blijf altijd checken en nalezen of de tekst leuk en fijn is om te lezen.

4. Wat is duplicate content?

Duplicate content betekent dat er meerdere webpagina’s zijn die exact dezelfde tekst bevatten. Dubbele content dus. Dit kan zowel op dezelfde website zijn (intern) of op een andere website (extern).

Google zegt hierover dat het gebruik van ‘substantiële blokken inhoud’ of teksten die grotendeels dezelfde inhoud bevatten, niet toegestaan zijn. Dit wordt dan ook gezien als duplicate content.

Waarom is dit nadelig voor SEO? Omdat Google maar één pagina kan laten ‘scoren’ in de zoekresultaten. Het is dus niet zo dat je een ‘penalty’ krijgt, maar het kan wél gebeuren dat jouw pagina daalt qua positie in de zoekresultaten.

5. Zijn meta-omschrijvingen en meta-titels belangrijk?

Yes, yes en nog eens yes! Met name de meta-titel (title-tag) is belangrijk, omdat Google dit oppikt. De meta-omschrijving is officieel niet echt gerelateerd aan SEO. Het bevordert je vindbaarheid namelijk niet per se. Wél kun je door de meta-omschrijvingen in te vullen zorgen dat je een korte en krachtige samenvatting van de betreffende webpagina laat zien.

Je kunt per pagina (en per afbeelding) een meta-omschrijving en titel invullen met behulp van een SEO plug-in (denk aan Yoast of Rank Math). Google kan overnemen wat jij invult en dit wordt vervolgens getoond in de zoekresultaten. Je hebt maar een beperkt aantal tekens, dus zorg dat jouw call-to-action opvalt!

Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat mensen maar ‘half’ lezen als ze iets opzoeken in de zoekmachines. Wij mensen houden nou eenmaal van gemak.

Er zijn dan ook verschillende zoekintenties

  • We zoeken het antwoord op een vraag.
  • We zijn op zoek naar informatie.
  • We willen een gericht resultaat bereiken. Oftewel: we zijn in de actiestand.

Let op: soms neemt Google jouw meta-omschrijvingen niet letterlijk over. Google past je meta-omschrijving aan als dat nodig is om relevanter te zijn voor de zoekopdracht. De tekst die – volgens Google – het best aansluit bij de zoekopdracht wordt dan overgenomen.

Dit kan er soms een beetje vreemd uitzien in de zoekresultaten, omdat een deel van de zin wegvalt. Check of je de meta-omschrijving wel hebt ingevuld en of de omschrijving niet te lang of te kort is. Dit kan ook van invloed zijn op of jouw meta-omschrijving wel of niet getoond wordt.

Tip: ben je benieuwd of Google de juiste meta-omschrijvingen voor jouw eigen website laat zien? Open dan Google en toets het volgende in: site:toetshierjouwwebsite.nl. Vervolgens zie je al jouw zoekresultaten op een rijtje!

SEO voor Google

6. Hoeveel woorden moet ik in een webtekst of blog gebruiken?

Als ik een euro in een pot zou doen voor alle keren dat deze vraag aan mij is gesteld, zou ik een pot vol hebben! Toch kan ik me deze vraag goed voorstellen, want de meningen zijn hier nogal over verdeeld. De één zegt: ‘hoe langer een tekst, hoe beter, terwijl de ander voor een korte en krachtige boodschap kiest.

Je moet je voorstellen dat Google tekst nodig heeft om jouw webtekst of blog te vinden. Er is echter geen officieel aantal woorden per blog of webtekst bepaald. Zorg ervoor dat je zoveel woorden gebruikt als nodig is om jouw verhaal te vertellen, of om jouw punt te maken.

In mijn eigen blogs focus ik mij op het delen van waardevolle informatie. Ik ben dan niet bezig met het tellen van een bepaald aantal woorden. Soms komt het ook weleens voor dat een blog ‘slechts’ 400 woorden bevat. Dan heb ik niet meer nodig om mijn boodschap over te brengen. Een andere keer rolt er gemakkelijk een blog van 2000 woorden uit. Focus je op jouw verhaal en op het onderwerp. Zorg voor goede content en niet voor een bepaald aantal woorden.

De meeste mensen scrollen nu eenmaal graag, dus ik adviseer altijd om eerst na te denken over wat je wil delen. Bedenk vervolgens welke onderwerpen relevant zijn en deel dat op in verschillende tekstblokken, voorzien van een pakkende titel. Verwerk vervolgens opsommingen, foto’s en afbeeldingen in de tekst. Zo zorg je dat een tekst ‘scanbaar’ is en fijn leest. Dát is in mijn ogen veel belangrijker dan het aantal woorden.

7. Is bloggen belangrijk voor SEO?

Dat ik als copywriter een groot voorstander ben van bloggen, zal geen geheim zijn. Maar, bloggen is in veel verschillende opzichten zeker belangrijk als het gaat om SEO.

Veel blogs blijven eindeloos rondcirculeren in de zoekmachines en blijven op die manier voor je website werken. Ik heb zelf meerdere blogs die altijd in mijn ‘top 10’ in Google Analytics staan. Deze blogs zorgen ervoor dat de bezoekersaantallen van mijn website blijven stijgen. Zonder mijn blogs zou ik minder verkeer naar mijn website hebben.

Daarnaast kun je ook nog samenwerken met andere websites door gastblogs voor elkaar te schrijven, waar de naam van jouw website onder staat. Zo bouw je ook nog aan het aantal backlinks (links naar jouw website). In mijn ogen is bloggen dus zeker belangrijk!

Op een rij

Onthoud dat zoekmachineoptimalisatie tijd kost en je niet met één handeling klaar bent. Om SEO goed toe te passen moet je in ‘beweging’ blijven, zodat je jouw concurrenten voorblijft.

Dit kun je doen door:

  • goede content te maken,
  • zoekwoorden/zoektermen toe te voegen,
  • de technische kant van je website in orde te hebben,
  • off-site SEO toe te passen, en
  • blogs te schrijven.

Tip: de laadtijd van je website is zeker van belang als het gaat om SEO. Hoe sneller je website laadt, hoe beter. Des te sneller is jouw bezoeker geholpen.

Heb jij nagedacht over zoekmachineoptimalisatie of is het nog een ‘ver van je bed show’? Hopelijk kun je met de antwoorden op deze vragen een begin maken!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.