Schrijven

Welke tarieven vragen tekstschrijvers? 6 inzichten uit onderzoek

0

Hebben copywriters last van de coronacrisis? Wat rekent een beetje tekstschrijver en is het handig om verschillende tarieven te hebben? Is korting geven op schrijfwerk gangbaar en hoe zit het met marges als je samenwerkt? Op deze vragen geeft het onderzoek Tekstnet Tarievenmonitor antwoord. In de resultaten ervan schuilen zes inzichten. 

Over de tarieven van tekstschrijvers zijn voortdurend vragen, merk ik binnen Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstschrijvers. Vragen van startende schrijvers, maar ook van doorgewinterde tekstprofessionals. Twee leden opperden vorig jaar om eens onderzoek te doen naar die tarieven. We besloten meteen dit onderzoek jaarlijks te herhalen. Zo houden we met deze Tekstnet Tarievenmonitor mooi een vinger aan de pols en kunnen we ontwikkelingen zien. Dat is nuttig voor tekstschrijvers én opdrachtgevers. De resultaten van 2020 gaven al zes inzichten.

1. Schrijf, maar spreid

De resultaten van de eerste Tarievenmonitor bewijzen dat wie schrijft, blijft. Ook als de coronacrisis veel branches hard raakt. Gemiddeld boekten tekstschrijvers in 2020 een omzetgroei van ergens tussen 0 en 10%. Bijna 65% zag dat de omzet groeide of gelijk bleef. Wie de klappen van corona wel voelde, had vaak een smal of specifiek klantportfolio. Als je vooral voor de horeca, de sierteeltsector of de reisbranche schrijft, dan werd het ineens nogal stil. Je specialiseren is altijd slim, maar zorg dat je grote en kleine klanten uit verschillende branches combineert. Wie zijn eieren onder verschillende kippen legt, krijgt altijd kuikens. 

2. Weet wat je waard bent

De tarieven van professionele, zelfstandige tekstschrijvers lopen aardig uiteen. Grofweg tussen 40 en 95 euro. Niet gek, want je hebt startende schrijvers die wat te bewijzen hebben en ervaren copywriters, die vaak hele of halve communicatieadviseurs zijn. Volgens de Tarievenmonitor waren in 2020 de meest gehanteerde uurtarieven 80 en 85 euro exclusief btw. Van hun gewerkte uren kunnen zij ongeveer 70 procent factureren bij opdrachtgevers. Tekstschrijvers zijn eerder bescheiden dan overmoedig in wat ze vragen. Met name voor ervaren tekstschrijvers geldt: besef dat je nooit alleen een gewerkt uurtje in rekening brengt, maar eigenlijk de optelsom van alle dagen, maanden en jaren ervaring die je meebrengt. Doe jezelf niet te kort.

3. Rommel niet met je tarief

Vorig jaar kreeg maar 5% van de tekstschrijvers het verzoek om hun tarief te verlagen. En slechts 3% verlaagde zelf de uurprijs. Dat bevestigt het beeld dat zoiets ongebruikelijk moet zijn. Met morrelen aan je vaste tarief zet je jezelf op een zeephelling. Je kunt beter bepaalde klanten korting geven omwille van de relatie of omdat je vreest anders de opdracht mis te lopen. Je tarief marktconform houden is wat anders. Dat doen tekstschrijvers eigenlijk te weinig: meer dan 4 op de 10 tekstschrijvers veranderen hun tarieven eens in de vier jaar of nog minder vaak. Zet nadenken daarover gerust elk jaar op je klussenlijstje voor de rustige dagen rond kerst.

4. Varieer in tariefvormen

Het is wel handig om met een aantal vaste, verschillende uurprijzen te werken: voor redigeren, corrigeren of advies bijvoorbeeld. Maar liefst 85% van de tekstschrijvers hanteert verschillende tarieven. Veel van hen hebben ook een extra vriendelijke uurprijs voor goede doelen. En denk verder dan uurtje-factuurtje: in de vorm van je beloning kun je variëren. Stem met je klant projectprijzen af voor grote opdrachten of reken vaste tarieven voor bijvoorbeeld een persbericht, blog of interview. Een vijfde van de tekstschrijvers rekent ook regelmatig een bedrag per woord. Omdat schrijven schrappen is, is dat een buitengewoon slecht idee. Een woordprijs is vooral onder vertalers gangbaar. Vraag maar eens hoe blij ze daarmee zijn…

5. Houd korting een uitzondering

Korting geven is gebruikelijk. Uit de Tarievenmonitor blijkt dat 63% van de tekstprofessionals dat doet. De meest gegeven korting is 10%. Maar korting rijmt niet voor niets op  uitzondering. Nou ja, soort van. Geef in ieder geval korting nooit standaard en bij voorbaat. Dan kun je net zo goed je tarief verlagen. De kaasschaaf over je offerte halen is ook echt niet de enige manier om klanten voor je te winnen. Investeer liever wat van je tijd in een goed kennismakingsgesprek en een offerte die niet draait om euro’s, maar om de oplossing die jij met je kennis en ervaring komt brengen. Daar kan geen korting tegenop.

6. Verkies relaties boven marges

Van de tekstprofessionals laat 45 procent weleens werk uitvoeren door een vakgenoot of een expert uit een andere discipline. Ruim driekwart wordt zelf regelmatig ingehuurd als onderaannemer, bijvoorbeeld door een communicatiebureau. Opvallend is dat tekstschrijvers meestal geen marge berekenen bovenop het tarief van hun onderaannemer, terwijl dit in 91 procent van de gevallen wel gebeurt als ze zelf worden ingehuurd. Ik lees dit maar zo: tekstschrijvers investeren liever in een goede relatie met andere vakmensen dan dat ze meteen een portemonnee op tafel willen. En misschien hebben ze daarom zo veel lol in hun werk. Dat blijkt niet uit het onderzoek, maar dat mag je van me aannemen.  

Tekstnet Tarievenmonitor 2020