SEO

Zoekwoordonderzoek: beter goed gejat dan slecht bedacht

0

Tijd voor een gedegen zoekwoordenonderzoek? Op veel manieren kom je tot een succesvol eindproduct, een duidelijke lijst met zoektermen en volumes. Het belangrijkste is dat er een bepaalde logica achter zit. Dit zorgt ervoor dat je met meer structuur te werk gaat, met een beter eindresultaat als gevolg. Ik leg je in dit artikel één manier voor een zoekwoordonderzoek uit.

Zoekwoordonderzoek is in de afgelopen jaren flink veranderd, en er zijn veel verschillende manieren ontstaan. Tools geven zoekvolumes weer, maar kunnen ook laten zien op wat voor zoektermen jouw ‘concurrenten’ scoren. Hierdoor kun je gemakkelijk ‘afkijken’ en hoef je niet alles meer zelf te doen.

Begin bij het begin

Is dit de eerste keer dat je een zoekwoordonderzoek gaat doen? Bedenk dan verschillende termen die mensen kunnen gebruiken om jouw producten of diensten te vinden. Heb je een slotenmakersbedrijf? Denk dan aan termen zoals slotenmaker en slotenmakersbedrijf. Maar denk ook aan varianten, zoals sleutelservice of aan aanvullende diensten als inbraakbeveiliging.

Als je een lijstje hebt van vijf of zes zoektermen, vul je deze in bij Google. Pak vervolgens de top 5 in de organische zoekresultaten en doe dit voor alle zoektermen. Maak hiervan een duidelijk overzicht in Google Spreadsheets of Microsoft Excel zoals in onderstaand voorbeeld.

Zoekwoordonderzoek voorbeeld

Uiteindelijk krijg je dan een aardige lijst van zo’n 25 á 30 URL’s waar je mee verder kunt. Dit is wel sterk afhankelijk van het aanbod en de concurrentie, zo kan het ook een stuk minder zijn of juist een stuk meer. Denk je dat dit nog niet voldoende is en biedt jouw onderneming verschillende diensten? Dan kun je natuurlijk altijd meer zoektermen gebruiken. Pak dan de top vier of top drie, zodat je geen ellenlange lijst krijgt van URL’s die je moet gaan controleren.

Beter goed gejat, dan slecht bedacht

Natuurlijk kun je veel tijd en moeite stoppen in het vinden van vele zoektermen die passen bij jouw producten en/of diensten. Maar is dat het waard? Met de huidige beschikbare tools wordt het je namelijk veel makkelijker gemaakt. Je hebt de lijst met URL’s van de concurrenten van de top vijf, vier of drie van jouw zoektermen. Vul deze een voor een in bij een tool als Ahrefs of SEMrush. Doordat deze betaald zijn, heb je geen limieten tijdens je onderzoek.

Met deze tools gaan we kijken welke zoektermen de concurrenten allemaal gebruiken op de gevonden URL’s. Zo kun je zelf snel zoektermen vinden die voor jou wellicht ook wel interessant zijn. Oftewel: beter goed gejat dan slecht bedacht.

Ahrefs gebruiken

Ik gebruik weer het voorbeeld van de slotenmaker. Stel, je zit in Leiden en je hebt van de zoekterm ‘Slotenmaker Leiden’ de top vijf gepakt. Vul de URL dan in in de daarvoor bestemde balk op de homepagina van Ahrefs. Je krijgt dan onderstaand beeld te zien, waarbij je automatisch naar de Site Explorer van Ahrefs gaat. Klik dan op ‘Organische Zoektermen’ links in beeld, bij de pijl.

Ahrefs Zoekwoordonderzoek

Je krijgt vervolgens een overzicht met alle zoekwoorden die Ahrefs heeft kunnen vinden waar de URL op rankt. Zo zie je de zoekvolumes van de zoektermen, geschat verkeer dat via deze termen binnenkomt en de positie. Je kunt het overzicht zien in onderstaande afbeelding.

Bovendien is het ook mogelijk om te kijken via het domein op welke zoekwoorden er wordt gerankt. Dit kun je doen door bij de rode pijl in onderstaand screenshot te kiezen voor *.domain/*. Dan zullen de URL’s die je ziet, de URL’s zijn waar de zoektermen op scoren. Je ziet dus niet alleen maar de URL die je in eerste instantie hebt ingevoerd. Je kunt hiermee heel eenvoudig interessante zoekwoorden vinden van over de hele website die je zelf ook zou kunnen verwerken op je website.

Daarnaast zie je op deze manier ook op welke URL welke verschillende zoektermen ranken. Deze informatie kun je later meenemen en gebruiken bij het categoriseren. Natuurlijk kun je de data ook gewoon exporteren als je veel van de zoektermen wil gebruiken.

Zoekwoordonderzoek

SEMrush gebruiken

SEMrush heeft net als Ahrefs een handige functie voor het bekijken van ‘concurrenten’. Als je bij SEMrush inlogt, heb je aan de linkerkant het menu. En dan ga je naar ‘Competitive Research’ en dan ‘Organic Research’. Dan kom je op onderstaande pagina terecht.

Zoekwoordonderzoek SEMrush

SEMrush is een tool die veel inzichten geeft. Maar voor het zoekwoordonderzoek is vooral ‘Top Organic Keywords’ belangrijk. Ben je ook een slotenmaker in Leiden? Dan kan het verstandig zijn om naar het gehele domein te kijken. Ben je bezig met een pagina die gericht is op een slotenmaker in Leiden? Dan kun je het beste kiezen voor Exact URL.

Door het juiste te kiezen, filter je direct zoektermen weg die voor jou niet interessant zijn en zie je welke zoekwoorden op een bepaalde pagina ranken. Deze kennis kun je later weer gebruiken bij het categoriseren van de zoektermen. Noteer alle zoektermen met bijbehorend zoekvolume in een bestand.

Zijn het vele termen? Dan is het natuurlijk ook gewoon te exporteren. Deze lijst gaan we verder aanvullen met de hulp van SEMrush.

Zoektermen aanvullen

Je hebt nu waarschijnlijk een aardige lijst met zoektermen en zoekvolumes waar je mee aan de slag kunt, verwerkt in een bestand zoals hieronder. Natuurlijk is dit maar een klein gedeelte.

Zoekwoordonderzoek keywords

Dit zijn vaak zoektermen met een hoge concurrentie. Het is dus verstandig om op zoek te gaan naar zoekwoorden waar je misschien eenvoudiger hogere posities in krijgt. Daarom leg ik ook nog uit hoe je deze lijst kunt uitbreiden met uitgebreidere zoektermen. Deze zoektermen zijn altijd een verlengde van het hoofdzoekwoord. Vaak gaat het om longtail-zoekwoorden, zoektermen die maar een klein gedeelte van het zoekvolume van het hoofdzoekwoord hebben.

Op deze longtail-zoektermen zit minder zoekvolume, maar vaak ook minder concurrentie. Het is dus verstandig om hierop in te spelen. Naast het feit dat ze een lagere concurrentie hebben, is de kans op conversie ook nog eens hoger omdat het vaak een gedetailleerde zoekopdracht is. Speel je goed in op de intentie van de zoeker, dan zul je sneller converteren.

Je kunt hiervoor de Keywords Explorer gebruiken van Ahrefs of de Keyword Magic Tool van SEMrush. Beide hebben veel mogelijkheden als het gaat om het instellen van bepaalde filters, zoals het aantal woorden maar ook het zoekvolume. Door al deze mogelijkheden kun je zeer uitgebreid zoeken naar bijpassende zoektermen.

Een andere handige functie is dat je ook kan zoeken op vragen. Hierdoor kun je FAQ’s inrichten. Deze informatieve pagina’s kunnen ondersteunend werken voor de belangrijke pagina’s op jouw website die voor conversie moeten zorgen.

Keyword magic tool

Overview Ahrefs

Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van Google voor het vinden van longtail-zoektermen, alleen mis je dan wel het volume van het zoekwoord. Hoe je hier gebruik van kunt maken? Begin met het typen van een zoekterm en kijk naar de suggesties die Google geeft tijdens het typen, zoals in onderstaande afbeelding.

Suggesties Google

Er is nog een andere mogelijkheid via Google. Om jouw lijst met zoektermen uit te breiden, is het handig om te kijken onderaan de pagina van de zoekresultaten naar gerelateerde zoektermen die Google aangeeft. Zie het voorbeeld hieronder.

Zoekwoordonderzoek

Er zijn dus verschillende manieren om jouw lijst met zoektermen nog verder uit te breiden met longtail-zoektermen. Het nadeel van het zoeken via Google is wel dat je de zoekvolumes niet weet. Om hierachter te komen heb je toch een betaalde tool nodig zoals Ahrefs of SEMrush. Zij kunnen met een lijst zoekwoorden eenvoudig de volumes opzoeken.

Bij Ahrefs ga je daarvoor naar Keywords Explorer, hier kun je een lijst invullen zoals in onderstaand voorbeeld. Vervolgens kom je in een overzicht waar de volumes van de gezochte zoekwoorden staan. Een groot voordeel van Ahrefs is dat je ook de Click Per Search (CPS) kan zien. Dit geeft een gemiddelde aan op hoeveel resultaten in Google wordt geklikt.

Ahrefs Bulk Keywords Explorer

Bij SEMrush heet de functie Keyword Overview en ziet eruit als onderstaand voorbeeld. Vervolgens kom je ook weer in een duidelijk overzicht met de volumes, maar ook de concurrentie en nog veel meer.

SEMrush Keyword Overview

Is je lijst compleet, of denk je dat het voor nu wel goed is? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Categoriseren

Het is nu tijd om de zoektermen in bepaalde categorieën te zetten en te bepalen op welke (nieuwe) URL de zoektermen terug moeten komen. Niet elke zoekterm heeft namelijk een eigen pagina nodig. Het is zelfs verstandig om gelijksoortige zoekwoorden op één pagina te hebben, omdat Google of een andere zoekmachine dan eerder door heeft waar de website/content over gaat.

Het beste kun je hiervoor een programma met rijen en kolommen gebruiken zoals Microsoft Excel of Google Spreadsheets. Gebruik de kolommen voor de zoekterm, volume en bestemde URL. Wil je nog een stap verder gaan? Dan kun je er ook voor kiezen om aan te geven in welke mate de concurrentie is. Laag, gemiddeld, hoog…  Je kunt dit bepalen met bijvoorbeeld de hoeveel resultaten bij het invoeren van een zoekterm in Google.

Bij de categorisatie bundel je zoekwoorden die bij elkaar passen op een pagina. Zorg ervoor dat je het overzichtelijk houdt. Hierdoor kun je later makkelijker te werk gaan. Heb je een overzichtelijke categorisatie gemaakt, zoals bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld?

Zoekwoord categorisatie

Dan heb je als het goed is duidelijk inzichtelijk hoeveel URL’s voorzien moeten worden van goede (SEO-)teksten waarmee je kunt gaan scoren in Google. Natuurlijk is het schrijven alleen van teksten niet het enige wat je moet doen om hoog in Google te komen. Het is wel een goede eerste stap.

Ga je zelf veel tijd steken in het schrijven van teksten? Denk dan goed aan zoekwoordverdeling, opbouw van de tekst en het gebruik van koppen. Heb je niet zo’n sterke pen (toetsenbord eigenlijk tegenwoordig)? Dan is het verstandiger om dit uit te besteden aan een ervaren partij. Zo krijg je goede teksten. Bovendien kun je de partij wellicht ook wel inschakelen voor de andere onderdelen van zoekmachineoptimalisatie, zodat je nog beter zult scoren in de zoekresultaten van Google.

De tools

Voor het doen van een goed zoekwoordonderzoek zijn er verschillende tools die je kunt gebruiken. Denk aan gratis tools zoals Ubersuggest van Neil Patel of de zoekwoordplanner van Google. Voor deze tweede heb je alleen wel een Ads-account nodig, maar deze is gratis aan te maken. Ook zijn er andere tools die veel gebruikt worden, zoals Ahrefs of SEMrush. Met deze betaalde tools kun je zeer veel inzichten krijgen in je eigen website. Dit kan ook met Ubersuggest, maar dan zijn de resultaten beperkt als je geen betaald account hebt. Hier hangt dus wel een prijskaartje aan.

Kosten Ahrefs

Ahrefs begint bij $99,- per maand voor het basispakket en kan oplopen tot $999,- per maand. Al is dit alleen voor hele grote bedrijven van toepassing. Als het om één onderneming gaat dan heb je bij de meeste tools voldoende aan het startaccount. Er is ook een mogelijkheid voor een proefperiode van een week. Deze kost $7,-.

Ahrefs is een veelgebruikte tool door grote bedrijven zoals Facebook, Netflix en Uber maar ook door vele marketingbureaus en marketeers bij bedrijven. Het is eigenlijk een alles-in-een tool voor zoekmachineoptimalisatie. Dus ben je van plan om ook hiermee aan de slag te gaan? Dan is het verstandig om toch te gaan voor een account en het niet alleen te laten bij de proefperiode.

Kosten SEMrush

SEMrush begint bij $119,95 per maand. Zij geven aan dat dit account voldoende is voor startups en marketeers in dienst van een bedrijf. De andere abonnementen zijn echt meer gericht op online marketingbureaus. Ook SEMrush heeft een proefperiode, deze is gratis. SEMrush is een totaalplatform, niet alleen voor zoekmachineoptimalisatie maar ook voor contentmarketing, markt-/concurrentie-onderzoek en socialmediamarketing, net als Ahrefs.

Ook SEMrush wordt gebruikt door grote merken zoals onder andere Booking.com, Nike en Tesla. SEMrush is een uitgebreide tool waar je veel mee kunt doen. Bovendien biedt het uitgebreide mogelijkheden om jouw website te analyseren en te verbeteren op zowel content als technisch vlak. Het grote verschil met de site audit van Ahrefs is dat het bij SEMrush wat ruimer opgezet is, hierdoor kun je het overzicht beter bewaren.

Als je eenmalig een zoekwoordonderzoek gaat doen, dan kan een proefperiode van een tool voldoende zijn. Je hebt dan voor een klein bedrag toch alle gemakken die een betaalde tool biedt. Als beginnend ondernemer kan dit een fijne tussenoplossing zijn tussen een gratis, minder uitgebreide tool en een duurdere betaalde tool.

Zoekwoordonderzoek: investeer tijd en moeite

Het zelf doen van een zoekwoordonderzoek is eigenlijk niet heel moeilijk. Het belangrijkste is dat je de juiste tools hebt en gestructureerd te werk gaat. De betaalde tools zijn alleen niet voor iedereen weggelegd door de prijs. Gaat het om de prijs? Kies dan voor een proefperiode van een tool. Dan krijg je alle functies voor een korte periode.

Met de uitkomst van je zoekwoordonderzoek kun je jouw website beter inrichten en zoekwoorden goed over de website verdelen. Aan de hand van het zoekwoordonderzoek kun je landingspagina’s (laten) schrijven, waardoor Google herkent waar de pagina over gaat. Met de juiste content voor de zoeker zal Google of een andere zoekmachine jouw pagina hoger laten ranken.

Maar, alleen goede content is niet voldoende. Ook linkbuilding is nodig, wil je de topposities bereiken. Elke handeling die je verricht, zorgt ervoor dat jouw website beter gevonden wordt in Google met het uiteindelijke doel: meer bezoekers en meer conversie via jouw website.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.