Loopbaan

Zoek je goede sollicitanten nu de markt krap is? Zo kleur je buiten de lijntjes

0

Ik hoor veel mensen zeggen dat de arbeidsmarkt in no time helemaal niet moeilijk meer is, door een golf van faillissementen die eraan komt. Veel faillissementen brengen weer veel potentieel beschikbaar personeel met zich mee. Het probleem is alleen dat deze mensen allemaal wat anders doen dan de vacatures waarvoor alle recruiters van Nederland de hele dag zo druk in de weer zijn.

Arbeidsmarkt, moeilijk, moeilijk moeilijk…

Zoals jullie van me gewend zijn start ik altijd met wat geklaag over de krapte van de arbeidsmarkt, vervolgens roep ik links en rechts at random wat ideeën. En sluit ik af met een open deur waarvan iedereen zegt: ”Tsja, dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken.” Wordt het weer zo’n artikel Arjan? Ja zo’n artikel wordt het weer! Evengoed, ik heb er weer zin in dus daar komt het.

We steven serieus af op de allergrootste krapte in de arbeidsmarkt die Nederland ooit gezien heeft. Hoe dat kan? Doordat al onze babyboomers de komende acht jaar stoppen met werken. Het zijn er 1,9 miljoen om precies te zijn. Ik heb de babyboomers naar hun reactie gevraagd omtrent de problematiek op de arbeidsmarkt die zij veroorzaken, en dit was hun reactie:

Oudere mensen die dansen op het strand, arm in arm

Een compleet epistel over de naderende arbeidsmarkt vind je hier. Het verschil tussen vraag en aanbod wordt groter dan het ooit geweest is. Voornamelijk omdat al deze babyboomers gaan vertrekken in de sectoren waar nu juist de issues alleen maar groter worden: techniek, zorg, onderwijs, logistiek et cetera.

We vissen niet alleen in dezelfde vijver, de vijver wordt elke dag kleiner.

Onthoud: zij-instroom is weer zeer belangrijk.

Nu wordt het tijd om vijf keer de volgende zin hardop te lezen voor jezelf: recruitment is marketing! Nu je vijf keer tegen jezelf hebt gezegd dat recruitment toch echt marketing is, snap je dat goede marketing topsport is.

Wat is mijn definitie van marketing? Het bereiken van je ideale doelgroep en het positief beïnvloeden van het gewenste gedrag van deze doelgroep.

Afbeelding met de tekst: tot slot lees je dit

Als je nog niet zo lang marketeer bent, dan begrijp je met bovenstaande afbeelding dat ik echt gelijk heb als ik zeg dat je gedrag kunt beïnvloeden. Als je maar weet hoe het brein van een mens in elkaar steekt.

Even serieus, voordat je al je marketingacties de wereld inwerpt, moet je natuurlijk wel exact omschreven hebben wie je doelgroep en ook alle subdoelgroepen zijn. Als je die doelgroepen omschreven hebt met briljante candidate persona’s kunnen we verder.

Inmiddels ken je de doelgroepen. Maar hoe bereik je die ideale doelgroep? Goede vraag! Daarvoor hebben we dit bereikschema in het leven geroepen.

Bereikschema

Voordat je zakken met geld naar jobboards, socialmedia-kanalen en de flyerdrukker gooit, is het verstandig om eerst langs de collega’s van HRM te lopen. Daarvan willen we namelijk weten of er nog mensen zijn in het bedrijf die we kunnen upgraden tot de baan waarvoor jij nu aan het werven bent.

Helemaal bovenaan in het bereikschema staat: kun je iemand intern klaarstomen? Daar moet je mee beginnen. Is het antwoord op die vraag: nee? Dan volg je het schema naar beneden tot je de mix van gewenste trafficbronnen hebt.

Het bereikplan hebben we klaar. Nu gaan we samen buiten de lijntjes kleuren!

Ik ben zelf enorm enthousiast over een selectie van mijn zeven onderwerpen die typisch zijn: ‘wellicht heb je er ooit naar gekeken en heb je er ook eens over gesproken bij de koffieautomaat met je werk-bestie, maar heb je er nog nooit echt iets mee gedaan’. Ze hebben in ieder geval alle zeven een beetje tekst en uitleg nodig. Dit zijn de items waarmee jij serieus buiten de lijntjes kunt kleuren en talent mee binnen haalt.

Mensen die graffiti spuiten

1. Open hiring

Enerzijds zoek je mensen, anderzijds wil je ook direct inclusief en divers werven. De Start Foundation (Nederlandse non-profitorganisatie) heeft open hiring enkele jaren geleden geïntroduceerd in Nederland. Geen cv insturen en geen sollicitatiegesprek. Je schrijft je naam op een lijst en als er plek is, dan mag je starten! Paar jaar niet gewerkt? Niemand stelt moeilijke vragen. Onzeker voor het solliciteren? Geen probleem: inschrijven en starten.

Ik ben er trots op dat ik samen met Ingeborg Zwolsman (programmamanager open hiring) twee webinars mocht geven over dit onderwerp. Greyston (de grondlegger van dit format) legt uit hoe de formule werkt. Ik heb open hiring ook bewust op nummer één gezet. Want ik vind dit format de grootste gamechanger in het landschap van arbeid sinds de uitvinding van het internet. Door open hiring stel je je organisatie echt open voor iedereen die wil werken.

2. Podcasts

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit het normale leven. Ook jouw (latent) werkzoekende publiek luistert naar podcasts, dus voed ze. Maak briljante podcasts over je werkgeversmerk. Of interview je mensen die werken op de kritische posities binnen je organisatie.

Eenmaal een paar goede podcasts gemaakt? Dan zet je ze natuurlijk in voor de beste candidate experience op je eigen werken-bij-website (zorg wel dat de juiste podcast op de juiste pagina wordt uitgeserveerd). Dit is een mooi bruggetje naar nummer drie.

3. Next level candidate experience

Martijn Smit (talent acquisitions lead bij T-Mobile) is een bekend figuur in recruitmentland. Als je hem kent, dan weet je dat Martijn nogal graag buiten de lijntjes kleurt. Zo brak hij jaren geleden al serieus een lans voor Wajongers en was hij onder andere oprichter van radiostation Recruiter.fm. Dat later Werken.fm. werd. Ook is hij een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter, waarbij je niet moet schrikken als hij in een snorren- of koeienpak het podium op komt wandelen.

Reclame van T-mobile

Maar wat Martijn in mijn ogen serieus gerockt heeft, is om ontzettend goed na te denken over de allerbeste candidate experience bij T-Mobile. Dit vind je vooral terug in hun kersverse werken-bij website www.teammagenta.nl. Daar moet wel een briljante webbouwer achter zitten.

Interactieve arbeidsmarkt

De CEO van T-Mobile wordt ingezet om jou welkom te heten als bezoeker. Werkelijk alle collega’s zijn uit hun kantoor of winkel gehaald om jou in een video haarfijn uit te leggen hoe het echt is om bij T-Mobile te werken. In videostapjes wordt je meegenomen over het verloop van je sollicitatieprocedure. Je vindt zelfs de T-Mobile talentshow op de website. En zo zijn er nog veel meer gave dingen waar echt heel erg goed over na is gedacht, zoals de bedankvideo na je sollicitatie. T-Mobile werkt op deze website ook met een interactieve arbeidsmarkt-experiencemodule.

Nog even wat anders. Wat ik overigens ook een echt toffe ontwikkeling vind, is de track en trace van je sollicitatieprocedure ontwikkeld door Joboti. Zo weet je, net als bij de track en trace van een pakketje, altijd precies wat er met je gegevens gaat gebeuren.

4. Unieke arbeidsvoorwaarden

Altijd gratis popcorn bij Pathé-films, 20 procent korting op Domino’s Pizza, een seizoenpas van de Efteling of een strippenkaart van de regionale hondenkapper. Geen idee wat jouw unieke arbeidsvoorwaarde is als werkgever, maar hoe makkelijk en leuk is het om je eigen unieke arbeidsvoorwaarde te hebben als bedrijf.

Een unieke arbeidsvoorwaarde hoeft helemaal niets te kosten. Als je een beetje handig bent met husselen, dan heb je dit zo voor elkaar. Als je jouw unieke arbeidsvoorwaarde gaat bedenken, zorg dan wel dat het ook logisch is. Het moet aansluiten bij je bedrijf. Deze arbeidsvoorwaarde moet je verzilveren door middel van briljante arbeidsmarktcommunicatie, anders heb je er niets aan.

5. A.M.E.

A.M.E. staat voor arbeidsmarkt experience. Je wil je kandidaten echt laten beleven hoe het is om ergens te werken. Dan moet je de kandidaat zelf de regie geven en rond laten kijken op de werkplek. Op de werkplek kan de kandidaat zelf navigeren naar het onderdeel dat hij wil zien of horen. Bijvoorbeeld: cultuur, opleidingen, doorgroeien, werkverhoudingen.

Video experience van de T-Mobile shop

Ook het UWV zet de arbeidsmarkt experience in voor het informeren en het werven van artsen. Ze leggen exact uit wat een arts bij het UWV doet en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Er is gebruik gemaakt van meerdere ruimtes en meerdere collega’s waar je naartoe kunt navigeren als bezoeker.

Omgeving van het UWV

Het bedrijf Experience Republic maakt deze interactieve 360 graden online ervaringen niet geheel onbelangrijk. In de experience zitten diverse vragen en keuzemomenten voor de kandidaat. Deze keuzes en antwoorden worden meegestuurd met de sollicitatie van de kandidaat, zodat de recruiter direct weet waar de kandidaat behoefte aan heeft.

6. Influencer

Het is zeker niet mijn favoriete woord: influencer. Vooral omdat elke vloggende pukkelpuber met 21 volgers op YouTube of Instagram zichzelf tegenwoordig influencer noemt. Maar lieve mensen, denk eens aan de grotere bekendere spelers. Serieuze influencers beïnvloeden wel enkele honderdduizenden volgers.

Dus als je een goed gezicht aan je bedrijf weet te binden, helpt dat enorm. Het gaat bij een echte influencer natuurlijk niet alleen om het gezicht, maar vooral om het bereik dat er aan de influencer hangt. Dat bereik matcht natuurlijk één op één met jouw doelgroep!

Een geweldig voorbeeld is Jumbo Supermarkten. Onder andere recruitmentmanager Lotte Konieczek-Sommerdijk regelde een geweldige campagne met als doel 1.300 Jumbo-bijbanen invullen.

Influencers Bram Krikke en Stefan de Vries

Bram Krikke en Stefan de Vries kregen diverse challenges voor hun kiezen. De doelgroep van de influencers smulde hiervan. Dan snap je dat recruitment, marketing is.

7. Guerilla recruitment

Guerilla-marketing zou wat vaker vertaald moeten worden naar guerilla recruitment. Het is vaak de meest onorthodoxe manier van marketing. Opvallend, vernieuwend en spraakmakend.Pizza met QR-code

Nog steeds een van mijn favoriete acties ooit. Een Duits ICT-bedrijf laat pizza’s bezorgen bij de development-afdeling van een concurrent. In plaats van tomaten en kaas hebben de pizza’s een QR-code, die rechtstreeks naar een vacature leidt. Brutaal, maar low budget en zeer opvallend! Lees hier over echte bazen die aan guerilla recruitment doen.

Lef tonen met recruitment marketing

De markt is moeilijk, moeilijk, moeilijk. Je kijkt serieus naar je doelgroep, je hebt lef nodig en je werkt één of twee dingen supergoed uit. Open deur, had ik toch gezegd in mijn introductie?! Maar ja, jij kiest ervoor dit artikel tot het einde te lezen. Dus bij mij nie komen klagen nie!

Steek je kop boven het maaiveld uit en toon lef met je recruitment marketing. Doe iets dat nog nooit gedaan is en maak jezelf onsterfelijk als next level recruitment (marketing) pro. Ik sluit dan ook graag af met de gevleugelde woorden:

Het is pas koud als de boeren ijs melken!

Deze uitspraak heeft niks met dit artikel of recruitmentstrategie te maken, maar ik kan het maar gezegd hebben.