SEO

Privacy Sandbox-update van Google uitgesteld tot 2023: dit moet je weten

0

De Google Privacy Sandbox-update die gepland stond voor begin 2022, wordt met minimaal 2 jaar uitgesteld. Dat is goed nieuws voor de adverteerders bij de zoekmachine-gigant, want dit geeft ademruimte. Er is tijd om alles juist in te richten en de eerste stappen te zetten naar een volledige ‘cookieless’ toekomst met first-party data en privacy first.

Hoe zat het ook alweer? Google kondigde dit voorjaar (bijna tegelijkertijd met Apple) aan dat er een einde zou komen aan third-party cookies. Gelukkig werd er direct een ‘oplossing’ gepresenteerd; de Google Privacy Sandbox.

Wat houdt de Privacy Sandbox in?

De Google Privacy Sandbox is Google’s oplossing voor het tracken het serveren van gepersonaliseerde ads zonder tracking cookies. Dit doen doen ze aan de hand van de FLoC API (Federated Learning of Cohorts). In lekentaal: Google Chrome wil haar gebruikers labelen op basis van interesse. Ook wel ‘cohorten’ genoemd. Voorbeeld: wanneer jij als Chrome-gebruiker veel websites over elektrisch rijden bezoekt, dan kom je in het cohort over ‘elektrisch rijden’.

Voor velen kwam deze update sneller dan verwacht. De meetbaarheid van resultaten zou moeilijker worden. Er was geen tijd om onze tranen te drogen, want marketeers moesten – halsoverkop – zoeken naar alternatieve oplossingen. We gingen aan de slag om onszelf, en onze klanten, voor te bereiden op de tegenvallende resultaten.

Waarom werd de Google Privacy Sandbox-update uitgesteld? #NOFLOC

In de nieuwe situatie wil Google de verzamelde gebruikersdata lokaal in hun systeem houden. Veel marktautoriteiten en grote adverteerders noemen het een ‘terrible idea’ en ‘a step in the wrong direction’. Het zou privacy niet helpen maar eerder schadelijk zijn. Het nieuwe systeem kan bijvoorbeeld een algorithmic bias hebben. Dit betekent dat adverteerders met verkeerde intenties op grote schaal mensen met een religieuze of etnische achtergrond kunnen bereiken. Met alle gevolgen van dien. En dus besloot Google om hun update uit te stellen zodat ze meer tijd hebben voor tests.

Wat wordt de nieuwe planning van deze update?

Fase 1: De eerste fase begint eind 2022, wanneer het testen is voltooid en de API’s in Chrome zijn gelanceerd. Op dat moment krijgen uitgevers en adverteerders de tijd om te migreren. Google is van plan om adverteerders 9 maanden de tijd te geven voor de overstap en zal in deze periode de overstap en feedback monitoren voordat ze verder gaan.

Fase 2: De tweede fase begint halverwege 2023. Vanaf dat moment zal Chrome de ondersteuning voor cookies van derden geleidelijk afbouwen over een periode van drie maanden. Aan het eind van 2023 moeten de third-party cookies echt verdwenen zijn.

Zandloper ligt op roze achtergrond

Waarom is dit een goede ontwikkeling voor adverteerders op Google?

1. Zo heeft Google meer tijd om tot een goed alternatief te komen voor het tracken en rapporteren van resultaten.

Of in de woorden van Vinay Goel, Google Chrome’s Director of Privacy Engineering: “We must take time to evaluate the new technologies, gather feedback and iterate to ensure they meet our goals for both privacy and performance,”

2. Adverteerders hebben meer tijd om first-party data-mechanismen op te zetten of te testen met andere ‘cookieless’ alternatieven. Hierdoor zal straks de transitie naar volledig ‘third-party cookie-vrij’ in de Google Privacy Sandbox makkelijker gaan en minder impact hebben op kleine bedrijven.

Hoe zit dat dan met first-party data?

Eigenlijk zijn third-party en first-party cookies hetzelfde qua opbouw. Het grote verschil tussen deze twee is hoe ze verkregen zijn.

  • Bij een first-party cookie geeft de gebruiker toestemming op de website die op dat moment wordt bezocht. Bijvoorbeeld de cookies van Google Analytics, Hotjar en Hubspot. Klinkt op zich goed, toch? Enige nadeel is dat je met deze cookies alléén weet je wat bezoekers op jouw website doen. Als je nieuwe klanten wilt bereiken, moet je dus data verkrijgen van mensen die je niet kent; third-party.
  • Een third-party cookie betekent gewoon lekker veel data. Het kan op iedere website gezet worden en hoeft niet van de website eigenaar te zijn. Denk aan de Facebook Pixel die het volledige surfgedrag monitort van gebruikers. Deze cookies worden ingezet voor cross-domain tracking en het opbouwen van klantprofielen.

Living in the shadow, second-party data. Second-party data is first-party data van een ander bedrijf. Ofwel, het verkopen van je bezoekers- en klantdata aan een andere partij. Tegenwoordig verbiedt de GDPR/AVG het ‘delen’ van persoonsgegevens met andere partijen. But what happens in the shadow

3 manieren om je technisch voor te bereiden op Google’s Privacy Sandbox

1. Server-side tagging

Bij server-side tagging wordt de first-party data van de gebruiker direct naar de server gestuurd en vervolgens naar de externe platforms. Op deze manier ben jij als adverteerder altijd de eigenaar, omdat je deze data op een privacy vriendelijke manier verkregen hebt. Met consent.

2. Gebruik een datamanagement-platform

Door gebruik te maken van een datamanagement-platform wordt alle data uit verschillende bronnen in één dashboard weergegeven. Zo weet je nog steeds welke kanalen rendabel zijn voor jouw bedrijf en kun de juiste keuzes blijven maken.

3. Gebruiken van Google Analytics 4

Doordat het datamodel van Google Analytics 4 events-gedreven is, sluit dit beter aan op de nieuwe privacy- en cookie-voorschriften.

Google heeft ons door de Privacy Sandbox-update uit te stellen wat extra tijd gegeven. Nú is de tijd om dit goed aan te pakken, zodat je straks niet voor onverwachte verrassingen staat.