Data analytics

Google blokkeert in 2022 trackingcookies in Chrome

0

Google kondigt aan dat ze vanaf 2022 trackingcookies (third-party cookies) bannen in hun browser Chrome. Wat betekent dit voor bedrijven en marketeers?

Update: Google heeft deze update uitgesteld tot 2023. Bekijk de nieuwe planning.

Google geeft het eerlijk toe in hun aankondiging: ze weten het zelf ook niet helemaal. Hoe het internet eruit gaat zien als ’s werelds grootste browser geen trackingcookies/third-party cookies meer accepteert? Dat kunnen ze nog niet zeggen.

De Amerikaanse internetreus begint de aankondiging met een verhaal over hun ‘initiële dialoog met de online gemeenschap’ en het vertrouwen dat er een ‘gezond, door advertenties gedragen web kan bestaan waarin third-party cookies obsoleet zijn’.

Vervolgens verklaren ze het volgende: ‘Zodra deze benadering tegemoet is gekomen aan de behoeften van gebruikers, site-eigenaren en adverteerders en we de tools hebben ontwikkeld om tijdelijke problemen te beperken, zijn we van plan de ondersteuning voor third-party cookies in Chrome geleidelijk af te schaffen.’

Al met al is er nog veel onduidelijkheid – voor ons, voor jou, maar ook voor Google zelf. Ik vertel je wat we al wél weten en zal uitleggen hoe we met de situatie om moeten gaan. Maar ik begin bij het begin: waarom zijn ondernemers en marketeers nu eigenlijk zo dol op third-party cookies?

Third-party cookies: ka-ching! zegt de kassa

Trackingcookies stellen ons, de marketeers en ondernemers van deze wereld, in staat om cookies te plaatsen op externe sites. En daarmee verdienen we geld. De cookies stellen ons in staat om het surfgedrag van websitegebruikers te analyseren en advertenties te vertonen die afgestemd zijn op dit gedrag.

Dat is niet meteen het meest edele beroep op aarde, maar het is een beroepstak die miljarden waard is. Dat mag geen wonder heten: menig persoon – ook ik – vindt het prettig om webadvertenties te zien voor producten of diensten die hij of zij daadwerkelijk kan waarderen.

Blijft het begrip ‘cookies’ abstract voor je? Mijn collega Vincent dook in de koekjesdoos en schreef er een verhelderend artikel over.

Google als bewaker van privacy

Het artikel van Google met de aankondiging om third-party cookies af te schaffen begint met de volgende gladde woorden:

Privacy is paramount to us, in everything we do.

Yeah, sure it is.

Ook het resterende deel van de aankondiging is een lap doorzichtige proza over het waarderen van de privacy van klanten. Privacy is nooit een speerpunt van Google geweest. Het hele verdienmodel van Google berust op het wegnemen van privacy van de internetgebruiker.

Begrijp mij niet verkeerd: ik ben niet vijandig tegenover Google. Mijn bedrijf is een Google Certified Partner en ik waardeer Google om duizend-en-één dingen. Maar ik herken een emmer bullshit als ik er met mijn voet in sta.

Google Chrome

Het is een feit dat de mensen (en niet Google) vragen om meer privacy. Schandalen zoals Facebooks debacle met Cambridge Analytica hebben deze vraag aangejaagd. En het is een feit dat, om die vraag te beantwoorden, browsers als Firefox, Brave en Safari als eerste third-party cookies in de ban hebben gedaan. Het is (dat is althans mijn eigen vermoeden) Google die nu vreest dat het gebruik van Chrome zal teruglopen als ze niet ook ‘iets’ met privacy doen.

Herinner je nog dat Internet Explorer ooit de grootste browser was? Dat verhaal eindigde met de vele veiligheidslekken die Microsoft maar niet onder controle kreeg. Google wil niet dat Chrome de ondergang van Internet Explorer gaat nabootsen.

En voilà, vanaf 2022 bant ook Chrome third-party cookies.

Stoppen met trackingcookies, welke effecten gaat het hebben?

Wat Google duidelijk wil maken met de aankondiging is dit: de meestgebruikte browser gaat de manier veranderen waarop het web werkt, dus je kunt je maar beter voorbereiden.

Als de wijzigingen van Google worden doorgevoerd zoals gepland, “wordt privacybehoud inherent aan het web”, zegt Justin Schuh, Engineering Director van Google Chrome. “Het concrete verschil gaat zijn dat er geen mensen zijn die informatie over je verzamelen en profielen van je maken zonder jouw toestemming.”

Googles Sandbox-ideeën zijn voorgestelde standaarden en technologieën die online ondernemers moeten helpen om ook in een wereld met minder third-party cookies geld te kunnen verdienen. “Laten we die oude mechanismen afdanken en ze vervangen door nieuwe die standaard de privacy beter beschermen”, zegt Schuh.

Vooralsnog kan ik niet zeggen welke van de Sandbox-ideeën Google zal implementeren. Misschien kiezen ze geen van deze ideeën en verrassen ze de wereld met een technologie die jij en ik niet kunnen bevroeden.

Ik houd in ieder geval mijn ogen open. Ik blijf de aankondigingen van Google volgen en zal nieuwe ontwikkelingen blijven delen.